
Nu am comentat nimic pana acum despre schimbarea Romaniei Libere. Am asteptat cateva numere si zic ca-i o schimbare pe care o asteptau multi. Vechea doamna a presei romanesti si-a pus haine de la mall. Croite de Art Director Iulian Puiu, care a stat in spatele layoutului de la "Cotidianul", Madame Figaro, "Elle" sau "Playboy". Cei mai multi s-au repezit sa spuna ca seamana izbitor cu Evenimentul Zilei. De acord, in special la fonturile folosite, nu si la continut, destul de subtire pana acum. Fasciculele sunt de apreciat la un ziar ca RL si grafica, care da un tot ordonat. Patronul Dan Adamescu a cerut ceva schimbari de design, dupa ce a facut comparatia RL-EVZ, astfel ca daca mai intervin mici retusuri si un continut pe masura numelui, ar putea deveni un nou quality newspaper.
Inainte de relansare, se spunea ca pana acum Romania Libera arbora o atitudine agresiva prin sloganul "Incomod de la 1877", ce punea accent pe refuzul de a accepta tacit neregulile sociale si politice, dar care indeparta in acelasi timp cititorul. Noua imagine a ziarului este in schimb mai orientata catre cititor, iar sloganul "Romania Libera: zi de zi de folos" se dezvolta in jurul cuvantului "prieten" punand accent pe beneficiile pe care ziarul le aduce consumatorului.
Citat Art Director Iulian Puiu: "Sarcina designerului de presa este sa-si conduca cititorul printre articole, astfel incat sa poata ajunge usor la cele care il intereseaza”
Salut,
RăspundețiȘtergerenumele meu este Iulian Puiu si am lucrat împreuna cu Catalin Dumitru la redesenarea ziarului România Libera. Am doar o clarificare de facut legata de caractere.
Caracterele RL si cele ale EvZ seamna doar în masura în care sînt niste caractere sans serif. La fel de bine seamana si cu cele ale Gazetei Sporturilor ori cu cele ale Pro Sport-ului. Am ales sans serif din nevoia de a curata comunicarea scrisa (si aici ma refer strict la caracterele de display pentru ca la cele de text nu poate fi vorba de o asemanare) de orice influenta care poate veni dinspre desenul caracterului. Amplitude, caracterul folosit de EvZ, un caracter foarte frumos pe care intentionam cîndva sa-l folosesc la Cotidianul, este un caracter care înseamna ceva. Are personalitate si impune o voce distincta. Ceea ce este foarte bine atunci cînd îti propui sa militezi, sa fii activ… Parisine, caracterul folosit de mine, n-are nimic. Nu are o voce distincta, nu impune nimic prin desen. Cu toate acestea el reuseste o performanta foarte onesta într-o lume extrem de agitata. Si anume, sa fie suportul ideal pentru cuvînt. Un suport curat, neromantic, fara conflicte grafice care sa ascuta sensul cuvintelor. Este un caracte obiectiv, calm si foarte onest. Daca priviti cu atentie cele doua caractere va veti da seama de lucrul acesta. În layout veti mai observa un caracter tranzitional. Folosit îndeobste pentru articolele secundare. EvZ nu foloseste asa ceva. Si este de înteles pentru ca spatiul tipografic este mai mic si nevoia de structurare atît de vizibila la RL nu se impunea la EvZ. Aceasta este o diferenta vizibila care ar trebui sa fie evidenta profesionistilor din presa/design. Pe de alta parte, Adamescu a cerut un singur lucru. Schimbarea culorii din logo-ul RL. Care în viziunea domniei sale era identica cu cea a EvZ. Nu împartasesc parerea domniei sale dar nici nu cred ca în asta sta asemanarea pe care unii o vad între EvZ si RL. Eu cred ca mai degraba alaturarea Dan Turturica cu RL a declansat o serie de judecati gresite vis-a-vis de layout. Layout care urmareste un lucru extrem de simplu dar foarte greu de obtinut. Sa usureze navigarea prin ziar, pagina, articol, caseta…
Multumesc
Suportul curat al caracterelor, la care faceti referire, da tocmai nota distincta pentru RL. Este ceea ce RL avea nevoie in acest moment. De asta am si spus ca s-a comparat gresit EVZ cu RL. Un format broadsheet ar dezavantaja ziarul, in acest moment? Succes!
RăspundețiȘtergereFlorin Lobda