marți, 30 decembrie 2008

Miscari pe piata media in 2008

TV

Castigarea drepturilor de difuzare a Ligii I de fotbal de catre consortiul format din Antena 1 si RCS&RDS, in schimbul a 102 mil. euro

Lansarile CineStar, ComedyStar, ActionStar si a unor statii locale (Realitatea-Catavencu), TVR 3 (SRTv), lansarea, pe 31 decembrie, a TVR Info

Radio

Inchiderea BBC Romania, inchiderea postului de radio Europa Libera, lansarea Radio ZU, lansarea Gold FM, relansarea Realitatea FM

Presa scrisa

Achizitionarea cotidianului ucrainean Blik de catre Adevarul Holding, lansarea Adevarul de seara, lansarea revistei Diva (Ringier), lansari locale ale unor titluri internationale: GQ, Max, Auto Bild
Inchiderea unor publicatii (Eve) sau trecerea lor exclusiv pe online (Stuff, Campaign, Descopera etc.)

TVR Info

Postul TVR Info, a doua televiziune de nisa a SRTv, dupa TVR Cultural, centrata pe difuzarea de informatii utilitare si pe transmisii live din trafic, se va lansa maine, 31 decembrie, la Jurnalul TVR.

Postul va emite 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana. Informatiile vor fi transmise telespectatorilor printr-un sistem de grafica, fara prezentatori.

vineri, 5 decembrie 2008

PD-L - PNL

Mihai Stanisoara, premierul presedintelui?

Cei trei premieri desemnati de principalele partide politice, respectiv liderul PSD, Mircea Geoana, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, si prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, nu se regasesc printre variantele "de incredere" preferate de Traian Basescu.

"Lista" premierilor lui Traian Basescu cuprinde sapte nume care ar putea ocupa scaunul lui Calin Popescu-Tariceanu. Cei sapte sunt directorul SRI, George Maior, directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, presedintele PD-L, Emil Boc, secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu si consilierul prezidential Mihai Stanisoara.

MIHAI STANISOARA

Data naşterii: 11.06.1962
Locul naşterii: Craiova, Dolj
Stare civila: căsătorit, doi copii
2006- prezent : Doctorand, Academia de Politie "Alexandru loan Cuza" - domeniul Ordine publica şi sigurantă naţională;
2006 : Colegiul NATO de la Roma - Cursul pentru generali, ofiţeri de rang înalt şi ambasadori;
2005 : Colegiul Superior de Siguranţă Naţională;
2003 : Doctorat in Ştiinte Tehnice, Universitatea Tehnică Timişoara;
2001 : Colegiul Naţional de Apărare;
1986 : Facultatea de Mecanică, lnstitutul Politehnic Timişoara
2004-2007 : - Deputat, Preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţional; - Vicepreşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară N.A.T.O.
2000-2004 : - Deputat, membru al Comisiei de Politică Extenă; - Preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa;
2000 - Secretar General, Ministerul Apărării Naţionale

Blick ar putea fi suspendat

Autoritatile de la Kiev au demarat o serie de proceduri ce s-ar putea solda cu suspendarea publicarii cotidianului Blick, pe care Adevarul Holding l-a achizitionat in aceasta tara, in urma cu cateva luni, de la grupul elvetian Ringier.

Motivul consta in faptul ca tabloidul Blick a publicat fotografii cu femei pe jumatate dezbracate si o imagine cu o broasca crucificata, ceea ce ar contraveni legislatiei in vigoare din Ucraina.

Adevarul Holding a emis un comunicat in care afirma ca astfel "libertatea presei si libertatea de exprimare sunt afectate in mod grav la Kiev".

Consultari la Cotroceni. No comment ...







Sfaturi in vreme de recesiune: Nu va intindeti mai mult decat plapuma

Fotografia-simbol a Marii Depresiuni economice din anii '30: o mama imigranta tine in brate un copil care isi ascunde fata in umarul ei.

Katherine McIntosh avea patru ani cand a fost facuta fotografia, in 1936. La 72 de ani de la acel moment, Katherine marturiseste ca fotografia a adus multa rusine in famile, dar si determinare, scrie cnn.com.

"Am facut tot ce am putut pentru a fi sigura ca nu voi mai trai niciodata acele vremuri", declara McIntosh, care va implini 77 de ani maine. "Am muncit cu totii din greu, am gasit slujbe bune si le-am mentinut. Cand am reusit sa cumparam o casa, am avut grija sa o pastram".

Fotografia alb-negru, cunoscuta sub numele "Mama imigranta", a fost realizata in februarie sau martie 1936 de Dorothea Lange si o prezinta pe Florence Owens Thompson, atunci in varsta de 32 de ani, alaturi de copii ei.La acel moment, Thompson avea 7 copii care munceau pamantul alaturi de ea.

A doua zi, poza a fost publicata intr-un ziar local, dar familia se mutase deja la o alta ferma. "Oamenii mureau de foame, nu aveau ce manca""Poza arata oamenilor vremurile grele pe care le traiam. Oamenii mureau de foame pe campuri, nu era niciun pic de mancare. Ne-a fost rusine de poza...nu vroiam ca oamenii sa stie cine eram", spune ea.

Mama mea, spune Katherine, era o femeie foarte puternica, dar care stia sa se simta bine si iubea muzica."A fost coloana vertebrala a familiei noastre. Nu am avut niciodata prea mult, dar intotdeauna s-a asigurat ca avem ce pune pe masa. Cateodata, nu manca deloc, dar copiii ei au avut intotdeauna ce manca". Nu a putut niciodata sa urmeze cursurile unei scoli. Copiii lucrau alaturi de parinti si se mutau cu ei, dupa cum gaseau de munca. Nou-nascutii erau pusi in sacii de bumbac, iar mama lor ii muta pe masura ce culegea bumbacul. Copiii mai mari stateau in fata ei, pentru a putea fi supravegheati. "Strangeam bumbacul in gramezi, in fata ei, si mama venea sa-l stranga dupa noi si il punea in saci", explica McIntosh.

Obsesia pentru curatenie

Au locuit in corturi sau in masini. Copiii din regiune isi bateau joc de ei: "Ne spuneau: 'Mergeti acasa si faceti o baie', dar nu prea poti sa faci baie cand stai intr-o masina si nu ai unde sa te duci. Mergeam acasa si plangeam", spune ea. Acum, Katherine McIntosh este femeie de serviciu in Modesto, California. Este mandra de viata pe care si-a construit-o - are un acoperis sub care sa doarma si a reusit sa aiba o slujba constanta in toti acesti ani. Declara ca obsesia de a pastra curatenia provine din copilarie, cand incerca din toate puterile sa mentina curat cortul familiei. Atunci, aveau doua cerceafuri albe, pe care Katherine le spala in fiecare zi."Chiar si acum, cand e vorba de curatenie, vreau sa fiu sigura ca totul este impecabil. Nu pot sa suport mizeria".

Sfatul lui Katherine: Nu va intindeti mai mult decat plapuma.

In prezent, cand analistii sustin ca ne confruntam cu cea mai mare criza de la Marea Depresiune, Katherine are un sfat simplu: daca este o lectie de invatat din acele vremuri, aceea este sa faci economii si sa nu te intinzi mai mult decat iti este plapuma.

"Oamenii traiesc de la un salariu la altul, chiar si cei care castiga bine. Faceti tot ce puteti pentru a va asigura ca acele vremuri nu se vor repeta. Alegeti acei oameni despre care credeti ca vor lua deciziile corecte pentru voi".

Mesajul lui Katherine pentru Barack Obama este la fel de simplu: "Gandeste-te la oamenii din clasa de mijloc".

Nu intamplator, Anca Parghel - Fericire

joi, 4 decembrie 2008

A doua campanie din 2008 (I)

A inceput efectiv cu putin timp inainte de noiembrie.

Problema: se dau sase candidati pentru patru colegii din Craiova. Unul e binecunoscut, un al doilea a avut in ultimii ani o functie importanta in administratia publica din Dolj, al treilea candidat e cunoscut ca fost sef al invatamantului doljean si inca trei candidati, cunoscuti mai mult in cercuri restranse, prin natura functiilor si meseriei avute. Asadar, doi candidati la Senat si patru la Camera Deputatilor, doar unul plecat cu notorietate la startul campaniei. (va urma)

Prima campanie din 2008

miercuri, 3 decembrie 2008

PSD curteaza intens PD-L

Surse PSD şi PDL au declarat, azi, pentru MEDIAFAX, că cele două formaţiuni au avut până acum o serie de discuţii "de tatonare", pentru a se analiza eventualitatea unui guvern comun al celor două partide.

Astfel, liderii PDL au avansat oferta ca preşedintele PSD, Mircea Geoană, să preia şefia Senatului.

De asemenea, în discuţiile dintre cele două partide s-ar fi avansat "spre analiză" ideea unui guvern comun, condus pe rând, pe mandate de câte doi ani, de cele două partide. Guvernul ar fi trebuit să aibă un număr egal de portofolii aparţinând PSD şi PDL, numai premierul urmând a fi schimbat la doi ani.

Potrivit surselor menţionate, această discuţie nu a fost finalizată, PSD şi PDL neajungând la un acord, întrucât ambele partide doreau să-şi numească propriul premier în primii doi ani ai guvernării.

PSD dorea acest lucru pentru a-şi atribui atu-ul moral al câştigării alegerilor şi numirii premierului, urmând ca erodarea guvernării să cadă pe umerii PDL, care ar fi deţinut ultimii doi ani ai guvernării. PDL dorea, la rândul său, să deţină primii doi ani premierul, având în vedere proximitatea alegerilor prezidenţiale din 2009, când va candida Traian Băsescu.

Sursele citate au spus că, în ambele variante, candidaţii la funcţia de permier desemnaţi de PDL şi PSD, Theodor Stolojan şi Mircea Geoană, nu au figurat "în cărţi", pentru şefia Guvernului.
Se pare că în discuţiile iniţiale s-a propus ca, în cazul în care PSD ar fi câştigat alegerile, social-democratul Miron Mitrea să fie candidatul posibil la funcţia de premier al guvernului comun PSD-PDL.

În cazul în care PDL urma să câştige alegerile, democrat-liberalul Vasile Blaga ar fi fost posibilul candidat la funcţia de premier al guvernului PDL-PSD.

O altă variantă vehiculată este aceea în care preşedintele Traian Băsescu l-ar numi pe Vasile Blaga la şefia Guvernului, iar Miron Mitrea ar prelua conducerea Senatului.

PD-L va da premierul


Radu Berceanu: PD-L doreste sa fie numarul 1 la guvernare si sa dea un premier.
Si PD-L va da un premier. Ca va fi Blaga sau Videanu, Stolojan sau o alta varianta, ramane de vazut. Alianta cu PNL e preferata celei cu PSD, din multe motive. Tariceanu a lasat-o mai usor cu functia de premier si s-ar multumi cu cea de presedinte la Camera. Nici Geoana nu se simte mai bine, dupa ce presiunile baronilor de la centru si din teritoriu s-au intetit. PSD vrea la guvernare, chiara si fara Geoana premier. Presedintele oricum nu lua in calcul aceasta varianta.
UPDATE: Hrebenciuc vrea alianta cu PD-L, nu cu PNL. Vrabia malai viseaza.

A doua campanie castigata

A mai trecut o campanie. A doua de anul asta. La fel de dificila. La locale, i-am avut pe toti impotriva. I-am invins pe toti. La generale a contat fiecare zi de campanie. Cine si-a facut, a si castigat. Nu in toate cazurile, dar in multe. Din sase mandate, am castigat patru, în Craiova. A fost a doua campanie castigata, in cinci luni.

Candidatii, perdanti sau invingatori au invatat, fiecare cate ceva. Dar mai ales ca uninominalul, chiar imperfect, nu iarta. Daca invingatorii nu vor intelege ca 4 ani trebuie sa fie in campanie electorala, vor pierde in 2012. Asta daca mai candideaza. Dar candideaza.

Adrian Nastase. Reincep plimbarile la DNA


marți, 2 decembrie 2008

Se intorc ...

Prietenii imi spun Micky. Nu-mi aduc aminte de ce.
Ce dosare sa le spunem sa le inchida? Ale mele sau ale tale?

Omul din fata si din spatele camerelor...

Cu manutele astea doua ...

Romania, mereu surprinzatoare


luni, 1 decembrie 2008

Cocor Channel

Mediafatada Cocor Channel, a inceput de ieri sa functioneze, transformand cladirea intr-un adevarat spectacol de lumini si efecte vizuale punand Bucurestiul pe "axa" New York (Times Square), Londra (Picadilly Circus).
Reprezentantii Cocor Channel, oficialii Primariei Municipiului Bucuresti, ai Primariei Sectorului 3 si ai mass-media vor porni o calatorie catre Bucurestiul de acum 90 de ani si vor transforma ecranele celei mai mari fatade media din Romania si Europa Continentala intr-un adevarat tunel al timpului in care vor aduce un omagiu arhitecturii valoroase a "Micului Paris" astazi acoperit de mashuri textile prafuite.

"Dezveliti Bucurestiul si Descoperiti Cocor Channel!" este sloganul noului concept de mediatectura abordat de Cocor Luxury Store prin montarea pe fatada cladirii a ecranelor uriase tip LED HD (High Definition) promovand outdoorul digital de calitate in locul celui prafuit care a impanzit Bucurestiul.

Cocor Channel va emite zilnic 12 ore. Jumatate din spatiul de difuzare este alocat, promovarii brandurilor care au incheiat contracte de inchiriere pentru Cocor Luxury Store, stirilor cu caracter local, de trafic, piata financiara, evenimente culturale, campanii sociale, informatii turistice, "amber alerts" (copii pierduti), transmisiuni TV in direct, dar si campaniilor interactive utilizand accesul de pe telefonul mobil sau internet prin wifi, bluetooth, sms. Cealalta jumatate este destinata publicitatii outdoor digitale, ratecard-ul fiind publicat la adresa http://www.cocorchannel.ro/.

O parte din informatiile de interes general vor fi furnizate de catre partenerii Cocor Channel precum Primaria Municipiului Bucuresti, Brigada Politiei Rutiere Bucuresti, Artmix, Artexim, Agentia Nationala Antidrog sau National Geographic.

marți, 4 noiembrie 2008

A murit bunica lui Obama, viitorul presedinte al SUA, peste cateva zile

Antena 3 anunta pe BreakingNews ca bunica lui Barack Obama a decedat, cu sase ore inainte de debutul alegerilor electorale din Statele Unite. Orice specialist in comunicare si marketing politic poate da acum ca sigura victoria candidatului democrat.

miercuri, 22 octombrie 2008

Pepsi, campanie de promovare de 890 milioane euro

Producatorul de bauturi racoritoare Pepsi a dezvaluit o campanie de promovare de schimbare radicala a logo-ului companiei, in valoare de 1,2 miliarde dolari (890 mil. euro), potrivit Brandrepublic.

Raluca Moianu, la Gold FM

Raluca Moianu, prezentatoarea emisiunii “Iarta-ma” de pe TVR 1, dar si fost director de programe la Magic FM, care a debutat in radio in urma cu 15 ani, s-a alaturat echipei Gold FM, unde va ocupa functia de director de programe.

Gold FM va fi lansat oficial luni, 27 octombrie 2008, pe frecventa 96,9 FM.

Campaign si Stuff se muta pe net

Publisherul Business Media Group (BMG) sisteaza din noiembrie publicarea editiilor locale ale revistelor Campaign si Stuff, cele doua redactii urmand sa fie implicate in proiecte similare pe internet.

Presa spaniola se restructureaza

Presa spaniolă este obligată să îşi diminueze costurile, în contextul crizei financiare şi a unei scăderi cu până la 30% a câştigurilor publicitare, estimează un înalt responsabil al grupului Unidad Editorial, care publică ziarele El Mundo şi Marca, relatează AFP.

Antonio Fernandez-Galliano, director general al Unidad Editorial, a precizat că în grupul pe care îl conduce se pregătesc "concedieri", fără să dea detalii suplimentare, în condiţiile în care mediile specializate vorbesc despre numeroase disponibilizări în presa spaniolă.

Unidad Editorial, controlat de grupul italian RCS (Corriere della Sera), publică al doilea ziar generalist din Spania, El Mundo, cu un tiraj zilnic de 330.000 exemplare, prima publicaţie sportivă, Marca, în 320.000 exemplare pe zi, ca şi publicaţia economică Expansion, cu un tiraj de 50.000 de exemplare.

Votezi sau nu votezi

Votezi.ro, o idee interesanta pe termen lung.

Libertatea merge bine online

Libertatea.ro bate record dupa record la vizitatori online. Ne ducem tare pe web?!

Romania, locul 47 la libertatea presei

Romania imparte cu Polonia, Coreea de Sud si Mauritiu locul 47 in clasamentul libertatii presei intocmit de organizatia Reporteri fara Frontiere, al carui raport a fost facut public.

Spre deosebire de anul trecut, cand Romania a urcat in clasament pe locul 42, insa a fost mentionata intr-o analiza separata in document, anul acesta nu exista o sectiune special dedicata, ci doar consemnarea ca a pierdut 5 locuri in index.

S-a schimbat Los Angeles Times


marți, 21 octombrie 2008

Obama isi suspenda campania pentru bunica

Candidatul democrat pentru Casa Alba, Barack Obama, a anuntat ca isi va suspenda campania electorala pentru doua zile pentru a putea sa-si viziteze bunica bolnava in Hawaii.

Potrivit unui email transmis de tabara democrata, bunica lui Obama, Madelyn Dunham, "a fost intotdeauna una dintre cele mai importante persoane din viata sa".

In ultimele saptamani, "starea de sanatate a acesteia s-a deteriorat pana in punctul in care este foarte serioasa".Obama a decis sa-si suspende activitatile joi si vineri, iar sotia sa, Michelle, ii va tine locul la cateva dintre mitingurile electorale.

marți, 7 octombrie 2008

Mircea Badea, in maieu


TVR 3 se lanseaza vineri

Postul de televiziune generalist TVR 3, cu acoperire nationala, va incepe sa emita de vineri, 10 octombrie.

Axat pe reflectarea evenimentelor de interes regional, aducând laolalta Muntenia, Moldova, Oltenia, Banatul si Ardealul, postul reprezinta o premiera in audiovizualul românesc.

TVR 3 va oferi atât emisiuni informative, instructive, publicistice, cât si de divertisment.
Postului TVR Bucuresti, care a primit licenta sa functioneze ca studio teritorial, i se alatura Iasi, Craiova, Cluj si Timisoara. Coordonatorul de proiect al TVR 3 este Mura Franculescu. Ea va colabora direct cu directorii teritoriali: Vasile Arhire (Iasi), Traian Barbulescu (Craiova), Romeo Conti (Cluj) si Dite Dinesz (Timisoara).

Avand ca exemplu canalul France 3, grila TVR 3 contine un program unitar, format din emisiuni ale studiourilor teritoriale, productii proprii, in functie de evenimentele de pe plan local si regional.

De asemenea, emisiunile sunt adaptate formatelor studiourilor regionale si reflecta problemele comunitare. Grila va contine si programe in limbile minoritatilor nationale, cu scop informativ, cultural, educativ si de divertisment, precum “Toti impreuna”.

Cei care lucreaza acum in teritoriu pentru postul national de televiziune vor contribui si la programele difuzate de nou-infiintatul TVR 3. Acestea se vor realiza in studiourile teritoriale sau in colaborare cu parteneri interni si externi.

luni, 6 octombrie 2008

Grila noua la TVR 1

TVR 1 vine, de azi, cu o grila noua de programe, cu tronsoane care includ seriale si filme de top, talk-show-uri si divertisment.

De luni pana joi, prime-time-ul incepe cu noi episoade din serialele “Eureka”, „Anatomia lui Grey” (sezonul IV, in premiera), „Agentia Psych” si „CSI – Crime si investigatii” (sezonul VII, in premiera).

Serile de marti pana joi continua de la ora 21.10 cu talk-show-urile „Intre bine si rau”, „Prim plan” si „S-a-ntamplat in Romania”. De asemenea, TVR 1 va difuza filme in fiecare seara, de marti pana duminica, de la ora 22.15 („Va gasesc fermecator”, „Pictam sau facem dragoste?”, „Labirintul lui Pan”, „Jurnalul lui Bridget Jones”, „Chicago”, „Alexandru”, „Shakespeare in Love”, „Kill Bill” 1 si 2 etc).

In serile de luni, postul va difuza piese de teatru cum sunt „Doctor fara voie”, de Moliere sau „Tache, Ianke si Cadir”, de V.I. Popa.

Divertismentul va fi concentrat pe finalul de saptamana. De vineri pana duminica, Iuliana Tudor, Marina Almasan si Dan Bittman vor prezenta emisiuni cu invitati in platou: Iuliana Tudor revine din 10 octombrie cu un nou sezon din „O data-n viata”, intr-un studio marit, cu decor innoit, iar Marina Almasan modereaza din 11 octombrie „Ne vedem la TVR”, intr-un format nou, extins pe aproape doua ore, si transmis in fiecare sambata, de la ora 14.20. Dan Bittman aduce duminica, de la ora 17.10 un nou sezon de „Danutz SRL”, alaturi de bucatarul Antonio si trupa Marfar.

In plus, TVR 1 va difuza, din 6 octombrie, patru productii culturale: „Citeste si da mai departe”, un nou talk-show cultural moderat de Marius Chivu (luni, ora 18.10), „Garantat 100%”, (sambata, ora 17.00), „Nocturne”, (vineri, 00.30) emisiunea Marinei Constantinescu, revenita in grila, si „Profesionistii”, cu Eugenia Voda (sambata, 00.10). „Miezul zilei” este un nou show pentru femei, gazduit pe TVR 1, transmis in direct si prezentat de luni pana joi, de la ora 12.00, de Iuliana Marciuc si vineri de Leonard Miron.

Tot in grila de toamna intra si talk-show-urile „De la Est la Vest”, cu Bogdan Chireac, „Saptamana politica”, cu Monica Ghiurco, dar si emisiunea de politica externa „Europa ne priveste”, moderata de Luca Niculescu.

Alte noutati oferite de TVR 1, incepand cu saptamana urmatoare, sunt emisiunea de mediu „Green Report”, prezentata de Zoli Toth (de la Sistem), dar si „Descopera Europa ta!” si „Parfum de glorie” (cu Dumitru Graur), cu noi editii. De asemenea, si grila de programe a postului TVR Cultural se schimba din 4 octombrie.

Principalele directii spre care se vor indrepta programele TVR Cultural sunt teatrul, dansul, muzica traditionala, clasica si moderna, pictura si cinematografia.

Sport 1, schimbare de imagine

Sport1, canalul de sport operat de Chello Central Europe, isi va schimba imaginea, si va transmite, din octombrie, o serie de competitii de futsal, dar si majoritatea intalnirilor din Liga MOL la hochei pe gheata.

Realitatea TV relanseaza jurnalele de stiri

Schimbarea celor doua programe de stiri urmareste sa raspunda intr-o forma imbunatatita nevoii telespectatorilor de a avea o imagine de ansamblu asupra principalelor evenimente ale zilei.

Jurnalul orei 18.00 si jurnalul orei 21.00 vor trata, astfel, marile teme ale actualitatii dintr-o perspectiva analitica si de sinteza, oferind publicului informatii complete si actuale, dupa conceptul "Realitatea 360", care isi propune sa arate telespectatorilor o viziune de 360 de grade asupra realitatii in 360 de minute de emisie, prin seria de programe difuzate de televiziunea de stiri de luni pana vineri in intervalul orar 18.00 - 24.00Editor - prezentator al celor doua jurnale va fi Melania Medeleanu.

Tarom trece pe economii

Compania nationala de transport aerian TAROM, controlata de stat, a decis sa apeleze la o noua strategie pentru a recupera din cota de piata pierduta in ultimii cinci ani.

La finele saptamanii trecute, operatorul aerian a anuntat ca a inchiriat trei aeronave de tip Boeing 737-800 New Generation, cu un consum mai mic de carburant, a caror utilizare va permite TAROM o economie de 36 mil. dolari la costurile cu combustibilul.

Reprezentanti din piata sustin ca TAROM a pierdut intre 17% si 20% din cota de piata, din 2003, cand companiile low-cost au inceput sa se dezvolte pe piata locala.

joi, 2 octombrie 2008

Romania peste 30 de ani

1. Peste 30 de ani, Romania va fi o tara de pensionari dupa ce tinerii au plecat spre tari mai
bogate.

DA – 51 %
NU – 42 %
NU STIU – 7 %
2. Peste 30 de ani, romanii care au emigrat in Spania, Italia, Canada etc. vor prefera sa traiasca
din nou in Romania.

DA – 51 %
NU – 40 %
NU STIU – 9 %
3. Peste 30 de ani, nu vor mai exista sate. Toti romanii vor trai in orase aglomerate.
DA – 17 %
NU – 76 %
NU STIU – 7 %
4. Peste 30 de ani, mancarea va fi inlocuita de suplimente alimentare.
DA – 28 %
NU – 60 %
NU STIU – 12 %
5. Peste 30 de ani, nu va mai exista coruptie in mediul politic.
DA – 19 %
NU – 73 %
NU STIU – 8 %
6. Peste 30 de ani, vor mai exista doar pensii si asigurari de sanatate private.
DA – 44 %
NU – 40 %
NU STIU – 16 %
7. Peste 30 de ani, toate mijloacele de transport vor folosi combustibili alternativi.
DA – 43 %
NU – 33 %
NU STIU – 24 %

8. Peste 30 de ani, majoritatea romanilor vor lucra acasa, prin internet.
DA – 27 %
NU – 56 %
NU STIU – 17 %
9. Peste 30 de ani, majoritatea romanilor vor lucra in birouri moderne (open space), in mari
corporatii.

DA – 33 %
NU – 51 %
NU STIU – 16 %
10. Peste 30 de ani, cei mai multi romani vor merge la biserica.
DA – 51 %
NU – 39 %
NU STIU – 10 %
11. Peste 30 de ani, cei mai multi romani vor deveni parinti dupa varsta de 40 de ani.
DA – 39 %
NU – 48 %
NU STIU – 13 %
12. Peste 30 de ani, copiii nu vor mai merge la scoala, ci vor invata acasa, online.
DA – 21 %
NU – 63 %
NU STIU – 16 %
13. Peste 30 de ani, copiii vor sti sa citeasca si sa foloseasca computerul de la varsta de 3 ani.
DA – 55 %
NU – 35 %
NU STIU – 10 %
14. Peste 30 de ani, tinerii nu se vor mai casatori, ci vor prefera un parteneriat fara obligatii.
DA – 54 %
NU – 35 %
NU STIU – 11 %

Sondaj EDITURA READER’S DIGEST

marți, 30 septembrie 2008

Politica 2.0, III

Ludovic Orban vorbeşte despre persoanele ce se uită la emisiunile politice de la televizor, arătând însă ca oamenii vorbesc politica peste tot. Orban şi-a făcut blog şi s-a speriat de cât de mult se defulează pe blog şi de valul de înjurături pe care l-a primit folosind acel mijloc de comunicare.

Corina Dragotescu revine cu ideea în care lumea nu se mai uită la discuţii plictisitoare şi sobre cu politicieni pentru ca ei au alte probleme, iar una din vine o poartă jurnaliştii pentru că ei nu ştiu să se schimbe.

Cosmin Guşă nu este descurajat de ideea internetului şi-l consideră un mijloc viabil de a investi in imaginea personală a oricui.
E foarte greu astăzi de presupus cum îşi va schimba publicul opţiunea mâine şi ce va dori publicul mâine de la mass-media.

Mircea Geoană - Am senzaţia că e o tentă de pesimism în discuţie. Nu este nimic pierdut. Şi noi trebuie să devenim mai sofisticaţi în comunicare pentru a segmenta publicul şi a transmite mesajul care trebuie publicului. Pentru asta şi clasa politică trebuie să meargă o dată cu publicul.

În discuţia despre Trenduri revoluţionare în Marketing şi Comunicare Politică, Phil Noble a dat exemplul campaniei de la Tsunami din 2004 care a strâns multe reacţii pe internet. Mai mult, avem telefoane mobile peste tot dar şi petiţii online pentru a rezolva probleme peste tot în lume. Astfel cetăţenii sunt chemaţi la acţiune.

Una din cele mai bune organizaţii online este Al-Quaeda care este răspândită peste tot în lume prin internet. Ce trebuie făcut pe internet este să te adaptezi şi să te dezvolţi tot timpul pentru a putea rezista.

12:50
- Viktor Szigetvári Managing director Szigetvári and Partners Communication INC. Consultant (Ungaria) aduce exemple din Ungaria vorbind despre cum se dezvoltă comunicarea pe internet acolo, dar şi cum se desfaşoară campaniile politice acolo. În Ungaria este o piaţă mult mai dezvoltată, mai centralizată şi mai activă datorită reţelelor sociale online ce au existat înainte de explozia mondială.

Importanţa blogurilor politice a crescut din 2006, dar şi a celorlalte mijloace de comunicare. Internetul a fost folosit în 2006 pentru a promova candidaţii maghiari, pentru a promova materialele electorale ale acestora dar şi pentru a pune accentul pe comunicare şi transmiterea mai uşoară a materialelor între sediile de campanie. Totodată a existat un număr de calculatoare folosit pentru propaganda politică pe internet.

13:10 - Ralf Güldenzopf vorbeste despre "A face campanie de acasă. Internetul, organizarea şi mobilizarea votanţilor".

13:31 - Christian Passin se întreabă de ce trebuie să vorbim despre internet şi dezvoltare a politicii pe internet, atât timp cât în Romania sunt alte probleme cum ar fi lipsa apei la sate sau salariile mici. Totuşi ne aduce exemple din Austria unde într-o regiune mică au reuşit să dezvolte o comunicare foarte bună pe internet folosind toate mijloacele de comunicare online: website, chat sau sms.

Mediile de comunicare sunt fragmentate. Dacă în 1966 aveam doar ziare, cateva televizoare şi radio, acum avem tot ceea ce poate cuprinde lumea noastră, de la ziare la calculatoare, internet, bloguri, video-uri online, videouri pe telefoanele mobile, mesaje instant sau reţele sociale online.

O bună soluţie de prezentare a activităţilor politice ale candidatului poate fi făcută printr-o singură pagină ce agregrează tot conţinutul existent online.

Passin vorbeşte despre metodele de promovare amintind de materiale video trimise pe Youtube, de poze promovate pe Flickr, dar şi de reţelele sociale Facebook.

13:50 - Meus van der Poel vorbeşte despre trendurile politicii în Olanda, despre cum este dezvoltată acolo piaţa web 2.0 a internetului.

68% din politicienii olandezi au un site de web, dar jumătate din ei au actualizat ultima dată pagina de web acum 3 luni sau mai mult.
În timpul campaniei electorale în Olanda se vorbeşte politica peste tot.

14:05
- Martin Cserba din Germania ne vorbeşte despre social media. Aceasta reprezintă tot ceea ce vede lumea la televizor, în ziare, pe internet. Din păcate, România se numără printre ţările cu puţine bloguri, noi am adoptat tehnologia de comunicare pe blog in al "3-lea val al expansiunii blogosferei".

Totuşi la noi reţelele sociale de pe internet sunt atipice. Daca în restul europei Facebook este cel mai răspândit mijloc de socializare noi folosim hi5, reţea aproape necunoscută în restul continentului.

În comunicarea pe reţele sociale trebuie să ştim cui ne adresăm, mai ales ce mesaj le putem transmite acestora.
Totodată trebuie să monitorizăm piaţa online, să analizăm reacţiile online şi să aplicăm percepţiile în consecinţă.

Politica 2.0, II




Politica 2.0

8:56 - Cuvânt de deschidere Dragoş Stanca

Astăzi vorbim despre un personaj care nu uită, nu iartă şi nu are vreun pic de morală. Vorbim despre internet. Ne-am adunat la Politica 2.0 pentru că mai avem puţin până la alegeri, iar mediul online este pentru mulţi oameni politici, încă un mediu neexplorat şi nedezvoltat.

În România numărul utilizatorilor de internet se apropie de 5 milioane, este un mediu pe care nu-l mai putem ignora şi trebuie să-l folosim la adevărata valoare. Acesta este motivul pentru care generaţia Google nu se uită la televizor zile întregi, motiv pentru care trebuie să folosim internetul aşa cum se cuvine. Astăzi vom vorbi calm, deschis despre cum e internetul, pentru că internetul este mijlocul de a informa şi de a influenţa.

9:00 - Emil Hurezeanu

Vorbim despre cum se câştigă alegerile în era digitală, avem de a face cu teoreticieni, iar mai târziu vom vorbi cu practicieni, cei care deja sunt implicaţi în bloguri şi în comunicarea politică prin internet.

Phil Noble, omul care călătoreşte foarte mult, coordonează proiecte foarte grandioase.

9:05 - Phil Noble - "Tehnologia e minunată, dar nu e perfectă, poate lua ceva timp"

A mai fost în România în 1976, atunci când aici era o cu totul altă ţară. Ce l-a impresionat a fost că această ţară, după mulţi ani de ridicări şi coborâri, a reuşit să îşi păstreze integritatea.

E bine să fim aici alături de oameni importanţi, lideri, pentru a explora tehnologia.

Acum în era digitală sunt mai multe calculatoare decât televizoare, acum jumătate din lume are unul. Acum 20 de ani nu existau, este o revoluţie şi va avea un impact imens, în bine sau rău.

Astăzi succesul se măsoară în alţi termeni, în câţi oameni intră pe site-ul tău, în câte adrese de email ai, în câţi prieteni ai în reţelele sociale online, în câte mail-uri trimiţi, în ce trafic ai.

De aceea, reţelele sociale online pot fi pagini de campanie neoficiale ce pot strânge mai multe impresii şi opinii, sau pot prezenta mai bine un candidat decât paginile făcute pentru această campanie.

9:35 - Zsolt Nagy - fost ministru al Telecomunicaţiilor a început prezentarea cu un citat de la Shimon Perez "Europe is always right, but Europe is always late".

Vorbind despre cum se câştigă alegerile în era digitală, totul se realizează prin campanie.

Campaniile, încă din 2000, au intrat în era digitală, toate comunicaţiile desfăşurându-se prin e-mail, în timp ce alegătorii primesc mesaje electronice. Totalul acestor mijloace de comunicare ocupând 8% din întreaga campanie în 2004.

Acum fiecare partid are câte o bază de date de potenţiali alegători cărora le trimite mailuri şi mesaje SMS. Vicepreşedintele UDMR prezintă traficul website-urilor principalelor partide din România, punând accent pe acele site-uri care au avut pierderi însemnate, dar şi număr mare de reacţii.

O dată cu alegerile uninominale vom avea o avalanşă de site-uri. Totodată nu trebuie să facem site-uri de campanie şi bloguri pentru că aşa are şi altcineva, sau pentru că aşa a recomandat cineva să facem. Părerea lui este că blogul nu atrage electorat.

10:00 - Adriana Săftoiu ne vorbeşte despre ponderea electoratului în România.

În acest sens oamenii din mediul rural, cei care votează, nu accesează internetul, totodată oamenii tineri, cei care accesează internetul nu votează. În schimb cetăţenii sunt interesaţi de lucruri materiale, când vor avea curent în localitate, când vor avea canalizare şi apă sau când le vor creşte salariile.

În România, alegerile se câştigă în funcţie de cât de greu este plicul pe care-l oferă politicienii, pentru că banii contează la noi şi nu informaţia. Drept urmare e foarte greu să construim ceva online pentru acea parte pasivă, din mediul rural - aproape jumătate din populaţia ţării - care nu votează.

10:10 - Gheorghe Teodorescu - profesor universitar, vorbeşte despre sondajele electorale, despre soluţiile de tip exit poll şi prezintă cât de eronate sunt acestea.

Totodată sondajul rămâne o componentă a vieţii politice şi modelează acţiunile politice.

10:20 - Dumitru Bortun - Preşedintele Juriului de Onoare al Asociaţiei Române de Relaţii Publice, vorbeşte despre Comunicarea politică între doctrină şi marketing.

"Vom avea acum primul preşedinte care va câştiga alegerile prin internet, aşa cum acum 40 de ani Kennedy a câştigat primele alegeri câştigate prin televiziune."Copiii care acum sunt în clasa a VIII-a sunt viitorii alegători de mâine. De aceea, ei vor fi pregătiţi să preia toate aceste evenimente prin internet, iar acum alegătorul va fi găsit la el acasă.

Profesorul Bortun spune că utilizatorii de internet nu sunt cei care vor merge la vot, pentru că "internetul nu mobilizează". Comunicarea trebuie depolitizată atunci când este vorba de internet.

Drept exemplu avem candidaţii americani la alegerile prezidenţiale. Ei au reuşit să atragă oamenii din faţa computerelor prin jocuri sociale, filmuleţe şi brief-uri de cuvinte publicate pe internet.

10:37 - Vladimir Pasti, Sociolog si analist politic

Marketingul politic a evoluat spectaculos in ultimii 10 ani. Tehnicile de marketing tind sa inlocuiasca comunicarea clasica intre partide si electorat.
Exista o ruptura in comunicarea dintre partide si electorat. Dar si aceasta ruptura are o baza.
Asta se datoreaza in opinia dansului pentru ca partidele schimba tipul de lideri.

Noi am trecut din 1990 pana acum printr-un proces prin care partidele au afirmat lideri politici care au strans intre 500.000 si 2 milioane de voturi fiecare, la partide care au lideri activisti politici, care utilizeaza reguli birocratice si de marketing. Astfel partidele strang voturi pentru acei candidati si nu acei candidati.
Asa se creeaza ruptura dintre partide si populatie lasand loc marketingului politic.

10:45 - Bogdan Naumovici ne vorbeste despre cum nu se castiga alegerile politice. Bucurestiul are intre 70 - 75% utilizatorii de internet. Si totusi in luna mai, categoria politica era pe locul 29 din 32 de categorii monitorizate in trafic.ro. Cu toate acestea a existat si o intalnire intre bloggeri si politicieni care nu a atras atat de multe comentarii pe cat s-a sperat. Pe langa acestea campania lui Cosmin Gusa cu foarte multe vizualizari pe internet, a obtinut doar 5% din numarul de voturi.

Nu exista nimic pe internet care sa atraga vointa si oameni.
Si-a incheiat preznetarea cu o replica savuroasa: " Daca internetul exista in '80, atunci Ceausescu murea de batranete." Si totusi alegerile se vor castiga prin internet, atunci cand acestea se vor desfasura pe internet.

Prima dezbatere de la aceasta conferinta este moderata de Adrian Ursu, poarta denumirea de "Cum sa treci dincolo de ecran. Moderatori fata in fata cu politicienii care fac rating" si aduce in fata publicului oamenii politici Mircea Geoana, Ludovic Orban, Cosmin Gusa, dar si jurnalistii Corina Dragotescu si Robert Turcescu.

Corina Dragotescu vorbeste despre faptul ca politicienii urmaresc sa faca rating cu orice pret, sau tabloidizarea presei romanesti.

11:27 - Mircea Geoana - vorbeste dezvolta tabloidizarea televiziunii, exemplificand prin unii politicieni care si-au cumparat echipe de fotbal pentru a aparea la sport in grupajele de stiri. Domnia sa crede ca avem prea multe televiziuni fata de nevoia din piata. "Cine nu intelege rolul internetului va fi pierdut pe termen mediu in politica romaneasca" .
Suntem o tara care va ajunge, de la 25 % in prezent, la 50% in penetrarea de internet.
Campania electoala ce urmeaza va fi foarte atipica, iar cine ignora tineretul va avea de pierdut.
Mircea Geoana intreaba spre ce mergem, daca mergem inspre senzational si tabloidizare, sau daca vom incerca sa ramanem seriosi si sa comunicam teme esentiale pentru societate.

Robert Turcescu: Domnul Geoana este un om care nu face rating.
Oamenii s-au saturat de discutiile frumos ambalate, de faptul ca televiziunea nu educa. Publicul din Romania ar vrea sa vada la televizor oameni care croseteaza, oameni care se cearta, care arunca cu apa in studio si nu discutii plictisitoare.

Datorita internetului reporterul de teren tinda sa devina o specie pe cale de disparitie. Trebuie sa ne adaptam discursul, tehnicele de lucru publicului, iar publicul in Romania este acum superficial. Singurul lucru pe care-l poate face televiziunea acum este sa ofere notorietate, nu poate oferi educatie pentru ca aceasta se intampla doar acasa, la scoala si eventual in biserica

luni, 29 septembrie 2008

Top tari numai bune de afaceri

Romania se afla pe locul 47 in Raportul Doing Business 2009, in timp ce Singapore ocupa prima pozitie. In Romania, pentru a plati cele 113 taxe, sunt necesare 202 ore anual.

singapore.jpg1. Singapore

Singapore este prezenta de trei ani in fruntea acestui top, multumita mediului „prietenos” pentru business si legislatiei muncii. Aici taxele sunt mici, se pot plati rapid, si in general, tehnologia este aplicata in orice domeniu.

O noua companie poate fi lansata in doar cateva zile, datorita imbunatatirilor efectuate la reteaua electronica de bussines service din Singapore.

Cea mai mica tara din Asia de Sud-Est continua sa aiba cele mai bune legi din lume pentru incurajarea investitilor dar si pentru protejarea debitorilor.

2. Noua Zeelandanoua-zeelanda.jpg

In Noua Zeelanda dureaza doar 24 de ore sa pui bazele unei afaceri, o zi fiind cel mai rapid interval stabilit din toata lumea. Reformele de anul acesta sprijina antreprenorii sa apeleze la un singur formular online, pentru a se inregistra la plata taxelor, in acelasi in timp in care inscriu si compania.
De asemenea, statul insular situt in Pacific ofera cel mai scurt timp de pe planeta pentru a inregistra o proprietate: doar doua zile.

La fel ca in Statele Unite sau Hong Kong, atat angajarea oamenilor, cat si concedierea lor se realizeaza intr-un mod aproape simplu, fara sanctiuni, preavizuri sau plati compensatorii pentru lucratorii concediati. Creditorii si persoanele care se imprumuta de la banci au drepturi si sunt protejati de legislatie, iar investitorii au parte de legi care le protejeaza bine investitiile.

empire_state_building_wtc_s.jpg3. Statele Unite

Cu toate ca raportul „Doing Business” nu a inregistrat nicio reforma privind regulamentul afacerilor in acest an, Statele Unite inca se afla pe pozitia 3 in topul intocmit de money.cnn, pentru al patrulea an consecutiv.

Totusi, domeniul unde americanii sunt superiori restului tarilor din top este legea muncii: procesele facile de angajare si concediere si disponibilizarea gratuita a unui muncitor.

Statele Unite obtin punctaje mari si la alte capitole. Spre exemplu, costurile relativ scazute si formulare de aplicat usor de completat, necesare pentru a incepe o afacere, viteza cu care se importa si exporta un produs si legislatia deosebit de puternica pentru investitori sunt alte avantaje de care se bucura climatul business din America.

4. Hong Konghongkongday.jpg

Tot demersul pentru inceperea unei constructii, dureaza mult mai putin in Hong Kong, potrivit „Doing Business”. Eliminad opt proceduri, metropola a diminuat timpul necesar cu mai mult de 5 saptamani, pana la 119 zile. Taxele au fost de asemenea, micsorate.

In pofida modificarilor din structura legislativa, pozitia ocupata de Hong Kong la inceputul clasamentului Doing Bussines este asigurata gratie costurilor mici la import si export. Mai mult, orasul este unul dintre putinele locuri unde antreprenorii pot obtine cu usurinta un credit pe care sa il foloseasca la plata taxelor. Impozitul pe profit se achita electronic. Cumulat, platitorii pierd, in medie, 80 de ore pe an pentru plata tuturor taxelor.

Desi economia din Hong Kong nu ridica probleme privind angajarea si concedierea, disponibilzarea unui salariat poate fi destul de costisitoare: preavizuri, penalitati si sume compensatorii care se pot echivala pana la 62 de saptamani de lucru.

danemarcaok.jpg5. Danemarca

Economia din Danemarca este singura din lume care permite o gratuitate totala la inceperea unei afaceri. Cu toatea acestea, antreprenorii trebuie sa demonstreze ca detin un capital suficient in banca.

Inregistrarea dureaza sase zile si necesita doar patru proceduri.
Cu legi relativ puternice atat pentru creditori cat si pentru cei care iau imprumuturi, cu o legislatie care faciliteaza angajarea sau concedirea lucratorilor, Danemarca se afla pentru al doilea an consecutiv in topul celor mai propice tari pentru initirea unei afaceri.

Reformele daneze din 2007 si 2008 au inclus o diminuare a impozitului pe profit, care a scazut de la 28% pana la 25%. Totusi, sa inregistrezi o proprietate dureaza destul de mult, in medie, 42 zile. Cele sase proceduri necesitand 69 zile pentru a fi procesate.

6. Marea Britaniegreat-britain-big-ben.jpg

In ciuda faptului ca reformele votate recent au marit termenul pentru platile anuale obligatorii, de la 20 zile, la 24 zile, Regatul Unit ocupa in continure a sasea pozitie in topul tarilor cu cea mai buna economie, propice pentru afacerile mici sau medii, dintr-o perspectiva de reglementare.

Domeniile in care regulamentele britanice sunt intr-adevar „prietenoase” cu mediul business sunt accesul la credite si drepturile legale, pentru creditori si debitori.

In ultimii trei ani, Marea Britanie a avut doua sesiuni de reforme pentru a majora protectia acordata investitorilor. Aceste schimbari au accentuat transparenta legata de toate cerintele impuse companiilor si au extins accesul actionarilor la documentele din interiorul firmelor.

dublin.gif7. Irlanda

Sa incepi o afacere in Irlanda dureaza doar 13 zile. Procedurile de faliment sunt gata in mai putin de cinci luni, transformand economia din aceasta tara in cea mai rapida din lume, cand se pune problma reorganizarii sau lichidarii unei companii.

Impozitul pe venitul firmelor reprezinta 28.8% din profitul anual. Un singur domeniu nu este pe placul investitorilor: timpul necesar pentru inregistrarea unei proprietati: 38 zile. In plus, se percepe un comision de 9.6% din valoarea bunului.

8. Canada

Antreprenorii din Canada pot pune bazele unei afaceri intr-o singura zi, apeland la o procedura unicamontreal_old.jpg online. Acestia primesc un numar de identificare in cinci zile.

La fel ca in Irlanda, , sistemul judecatoresc din Canada specializat in falimente asigura proceduri eficiente si rapide de reorganizare si lichidare a firmei. Impozitul pe profit aplicat companiilor a scazut de la 22.1% la 19.5%.

Comertul este o afacere costisitoare in Canada, tinand cont de faptul ca importul si exportul presupun costuri, in medie, mai mari de 1500 dolari pe container. Procedurile comerciale au dezvantajul ca sunt incomode, pretinzand 36 de formalitati si 570 zile pentru a fi complete.

perth_australia.jpg9. Australia

In ciuda faptului ca nu a facut modificari semnificative in 2007 si 2008, Australia si-a mentinut locul printre cele 10 economii mondiale, optime pentru afaceri, multumita sistemului online adecvat mediului business. O societate pe actiuni poate fi inregistrata in doua zile.

Printre avantajele inceperii unei afaceri in Australia sunt incluse si accesul relativ rapid la credite dar si procedurile „birocratice” destul de lejere.

La polul opus, principalul contraargument pentru care nu este bine sa alegi Australia daca vrei sa incepi o afacere este modul dificil si obositor de a obtine autorizatiile de constructii. In medie, sunt necesare 16 aplicatii si 221 de zile. De asemenea, investitorii se bucura de o protectie limitata. Un alt inconvenient este plata impozitelor si taxelor care dureaza foarte mult: 107 ore pentru a scapa de 12 plati pe an, care, cumuleaza mai mult de 50% din profituri.

10. Norvegiaoslo.jpg

Inregistrarea unei proprietati in Norvegia dureaza trei zile. Contractele de executare se rezolva, in medie, in 310 zile. Pentru a plati taxele, contribuabilii pierd cam 87 de ore pe an. Pentru companii, valoarea taxelor se ridica la 41.6% din profit.

Tara nordica are cele mai mici costuri din lume pentru a rezolva insolvabilitatea: media taxelor este doar de 1% din valoarea bunurilor apreciate in urma falimentului, iar procesul poate fi terminat in mai putin de 1 an.

Domeniile in care tara nordica nu a obtinut rezultate foarte bune, conform raportul „Doing Business”, includ procedurile birocratice necesare pentru obtinerea autorizatiilor de constructii, care implica 14 etape si 252 zile. De asemenea, afacerile incepute in aceasta tara, trebuie sa faca fata unei legislatii de munca relativ rigida.

Top 10 Brand made in Romania

Potrivit unui studiu Synovate, prezentat in cadrul conferintei "Strategic Branding", Dacia este brandul romanesc cu cea mai ridicata notorietate, obtinand cele mai mari procentaje atat ca prim brand mentionat de consumatori, 17,4%, dar si ca marca aleasa in mod spontan, 40%.

Pe locul doi s-a pozitionat BCR, fiind primul brand mentionat de catre 13,7% dintre repondenti - top of mind - si ca marca aleasa spontan de catre 38,8% dintre participantii la studiu. Pozitia a treia a fost ocupata de Arctic, primul brand mentionat de 10,3% dintre repondenti si marca aleasa spontan de 24,9% dintre acestia.

dacia.jpgDacia este marca in jurul careia s-a creat si dezvoltat industria de automobile din Romania. Compania a luat nastere in 1966, la Colibasi, judetul Arges, iar din anul 1999 Dacia face parte din Grupul Renault.
Constructia Uzinei de Autoturisme Mioveni a inceput in 1966.

Dupa semnarea unui contract de licenta intre Renault si statul roman in 1968 , incepe fabricatia modelului Dacia 1100 sub licenta R8, urmat in 1969 de Dacia 1300 sub licenta R12. Intre anii 1970-1980, Dacia dezvolta o intreaga gama de modele care va cuprinde mai multe tipuri de vehicule de persoane si utilitare.dacia-nova.jpg

Si dupa anul 1978, Automobile Dacia continua autonom productia de autoturisme derivate din gama Renault 12. Anul 1995 este marcat de lansarea primului autoturism de conceptie 100% romaneasca, Dacia Nova.

La 2 iulie 1999 se semneaza contractul de privatizare al societatii si Dacia devine o marca a Grupului Renault, avand ca principala misiune sustinerea dezvoltarii Grupului pe pietele emergente. In 2000 are loc lansarea modelului Dacia SupeRNova, prima concretizare a colaborarii franco-romane, un autoturism echipat cu motor si cutie de viteze Renault.

Cu 230.000 de vehicule comercializate in 2007, Dacia a inregistrat un profit de 132 de milioane de euro, ajungand la o cifra de afaceri de 2.07 miliarde euro.

logo-bcr.jpgIn 1990, BCR pleaca la drum cu un colectiv de 5.300 de angajati si 100 unitati in retea , cifre care se dubleaza in primii 5 ani de activitate.

In prezent BRC are peste 570 sucursale si agentii in intreaga tara, pune la dispozitia clientilor o oferta complexa de produse si servicii bancare, emite 23 tipuri de carduri de credit si de debit si are instalata cea mai mare retea nationala de ATM - peste 1.500 de aparate si de terminale electronice operationale la comercianti.

Banca Comerciala Romana , membra a Grupului Erste, este o banca universala fiind cea mai importanta institutie bancara din Romania, gestionand active de peste 16,5 miliarde de euro.

Erste Bank AG, cea mai mare banca din Austria. Grupul Erste este unul dintre liderii sistemului financiar din Europa Centrala si de Est, cu peste 50.000 de angajati care deservesc peste 16 milioane de clienti in mai mult de 2.700 de unitati din opt tari. Grupul Erste gestiona, la 30 iunie 2007, active in valoare de 198 miliarde euro, inregistra un profit net de 566 milioane euro si o rata a rentabilitatii capitalului de 13,8%.

Banca Comerciala Romana a inregistrat in primul trimestru din acest an un profit net de 382,74 milioane lei, in crestere cu 82,4 % fata de cel din perioada similara din anul trecut.

Arctic, cel mai mare producator roman de electrocasnice, va implini pe 12 octombrie 40 de ani de activitate pe piataarctic.jpg romaneasca.

Arctic a produs primele aparate frigorifice in 1970 sub licenta franceza Thomson Houston. Doi ani mai tarziu, le exporta deja in Franta. In anii 80, peste 85% din productia fabricii pleca catre export.
In anul 2002, pachetul majoritar de actiuni al companiei a fost cumparat de cea mai mare corporatie industriala din sectorul privat din Turcia, Arcelik A.S.

Compania a fost infiintat in 1955, cu sediul central la Istanbul, ajungand astazi o companie globala. Arcelik este cea mai mare corporatie industriala din sectorul privat din Turcia, care produce frigidere, masini de spalat rufe, masini de spalat vase, masini de gatit, aspiratoare si televizoare, fiind liderul pietei locale de electrocasnice, a cincea mare piata de electrocasnice din Europa.

In anul 2007, compania Arctic a inregistrat o cifra de afaceri de 224,3 de milioane de euro, cu un volum total al vanzarilor de peste 1.500.000 de unitati. In prezent, Arctic exporta produsele pe care le fabrica in 27 tari ale lumii, printre care se afla si Marea Britanie, Franta, Spania, Germania, Rusia, Austria.

borsec-2.jpgCu un titlu de "Cea mai buna apa minerala carbogazoasa din lume" castigat in 2004 si apreciata de consumatori drept "medicament", apa minerala Borsec este, si la propriu si la figurat, pe buzele romanilor.

"Regina Apelor Minerale" este in prezent un brand al Romaqua Group S.A, care mai are in portofoliu branduri precum Giusto Brifcor si Metropolitan.

Cu 1000 d angajati, Romaqua Group S.A a avut, in 2006 un profit de 20,8 milioane lei, in jur de 5,9 milioane euro.

Istoria BRD incepe in 1923, odata cu crearea Societatii Nationale pentru Credit Industrial. Obiectivul acestei institutii publice este finantarea industriei romanesti. Conformbrd_logo.jpg legii nationalizarii din iunie 1947, Societatea Nationala pentru Credit Industrial devine Banca de Credit pentru Investitii. Activitatea cea mai importanta a bancii este obtinerea de participatii in intreprinderi si acordarea de credite.

BRD devin banca comerciala in 1990 prin preluarea activelor si pasivelor Bancii de Investitii. BRD a fost aleasa de guvern pentru a deveni prima banca comerciala privatizata. Achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al bancii de catre grupul Societe Generale a fost finalizata in martie 1999.

BRD-Groupe Societe Generale, a doua banca de pe piata romaneasca dupa retea si active, a obtinut in primul semestru al acestui an un profit net de 515 milioane lei, aproximativ 140,3 milioane euro.

14060_b_transilvania.jpgBanca Transilvania este o institutie bancara cu sediul la Cluj-Napoca. Banca fost infiintata in luna decembrie a anului 1993, de cativa oameni de afaceri clujeni, cu 2 miliarde de lei capital social, din care 79% roman si 21% strain.

In august 2007, BT ocupa locul cinci in topul bancilor romanesti in functie de active cu 3,14 miliarde de euro si pozitia a patra in ceea ce priveste numarul de filiale. In 2007, Banca Transilvania a infiintat prima sucursala in afara Romaniei, la Nicosia in Cipru.

Banca Transilvania , cea mai mare banca locala care nu se afla in proprietatea unui mare grup financiar, a obtinut anul trecut un profit net de 340 mil. Lei, aproximativ 102 mil. euro, de 2,8 ori mai mare decat cel inregistrat in 2006.

Romtelecom are o istorie de aproape 80 de ani. In 1930 se infiinteaza SART - "Societatea Anonima14061_romtelecom.jpg Romana a Telefoanelor", cu 90% capital strain, din partea ITT (SUA). Intre 1949 - 1989 Ministerul Postelor si Telecomunicatiilor incorporeaza compania de telecomunicatii si o transforma in departament ministerial.

Dupa 1989 se infiinteaza ROM-POST-TELECOM, ca operator de stat in domeniul telecomunicatiilor, postei si broadcasting-ului.

In 1991 Romtelecom devine operator de stat in domeniul telecomunicatiilor, cu monopol in domeniul serviciilor de baza.

Compania, apartine astazi Organizatiei Elene de Telecomunicatii OTE, care are 54,01% din actiuni. Restul de 45,99% din actiuni au ramas in posesia statului roman. Romtelecom detine, de asemenea, 30% din actiunile operatorului roman de telefonie mobila Cosmote Romania.

La data de 29 noiembrie 2006, Romtelecom a lansat serviciul de televiziune digitala prin satelit numit Dolce. Serviciul are astazi 500.000 clienti, adica o rata de penetrare pe piata televiziunii prin satelit de peste 33%.

Principalele domenii de activitate ale companiei sunt: telefonia fixa, internet si televiziune digitala prin satelit si, mai nou, telefonie mobila.

Romtelecom a inregistrat in primul semestru din 2008 un profit operational de 124,3 milioane euro.

aro.jpgARO si-a inceput activitatea industriala in anul 1885 prin infiintarea unei fabrici de hartie a companiei Letea. Dupa Primul Razboi Mondial, fabrica s-a transformat in societate pe actiuni, producand si celuloza.

Foto: Aro 24

Intre anii 1943-1944 au fost produse elice de avion si echipamente de tragere pentru Intreprinderea de Avioane Brasov, iar intre 1954-1957, parti componente pentru industria auto. 1957 este anul in care a fost produs primul automobil de teren in Romania, IMS 57. In anul 1959 a fost lansat modelul imbunatatit M 59.

In 1972 se lanseaza in fabricatie gama ARO 24 cu cele cinci modele ale sale, iar in 1980 intra in productia de serie gama de automobile ARO 10. In 1984 s-a inceput producerea primului motor Diesel ARO, L 27, iar in 1989 a motorului L 30 (benzina).

De-a lungul celor peste 45 de ani de activitate industriala in domeniul auto, ARO a produs aproximativ 380 000 automobile de teren 4x4, care au fost exportate in proportie de doua treimi in peste 110 tari.

Firma ARO, singurul producator de autovehicule de teren din Romania, a fost privatizata in iulie 2003, cand societatea Cross Lander, inregistrata in SUA, a cumparat de la stat pachetul majoritar de actiuni. Ulterior, statul a actionat firma americana in instanta, pentru nerespectarea angajamentelor de investitii din contractul de privatizare, iar ARO a intrat in faliment.

La inceputul lunii ianuarie 2006, presedintele Cross Lander, cetateanul american John Perez, a fost acuzat de falsificarea actelor de identificare ale firmei sale, prezentate in contextul privatizarii, si crearea unui prejudiciu de peste 282 de miliarde de lei vechi.

dorna.jpgApele minerale Dorna (Izvorul Alb, Poiana Negri si Dorna) au fost preluate, in 2002 de catre Coca-Cola HBC, de la principalul producator de ape minerale, Dorna Apemin. Brandul Dorna a devenit astfel prima apa minerala naturala carbogazoasa din portofoliul companiei recunoscuta de Uniunea Europeana.

Compania de imbuteliere Coca-Cola HBC este a doua companie de imbuteliere a produselor Coca-Cola din lume, operand in 28 de tari, avand 41.000 de angajati si peste 540 de milioane de consumatori.

Compania Coca-Cola HBC a fost infiintata in 2000, ca urmare a fuziunii dintre Athena-Bottling Company S.A. si Coca-Cola Beverages plc.

Coca-Cola HBC are in Romania cinci fabrici si peste 3.000 de angajati.

Altex isi are inceputurile in 1992. Un an mai taziu se deshide primul magazin, la Piatraaltex.jpg Neamt, specializat pe comercializarea produselor electrocasnice si electronice. In 2000 compania devine un grup, iar in 2002 au deja o retea de 64 de magazine in toata tara.

In 2004 Altex lanseaza Media Galaxy, primul electrocomplex din Romania, in Bucuresti. Media Galaxy este un concept care reprezinta un nou standard pe piata produselor electronice, electrocasnice, IT&C, muzica si film, multimedia.

Cu o cifra de afaceri de peste 317 milioane de euro in 2007, Altex si-a consolidat pozitia de lider pe piata de electronice, electrocasnice, IT&C si multimedia din Romania. Compania a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de peste 50% fata de anul precedent, pe fundalul unei cresteri a pietei de retail de 25%.