marți, 30 septembrie 2008

Politica 2.0, III

Ludovic Orban vorbeşte despre persoanele ce se uită la emisiunile politice de la televizor, arătând însă ca oamenii vorbesc politica peste tot. Orban şi-a făcut blog şi s-a speriat de cât de mult se defulează pe blog şi de valul de înjurături pe care l-a primit folosind acel mijloc de comunicare.

Corina Dragotescu revine cu ideea în care lumea nu se mai uită la discuţii plictisitoare şi sobre cu politicieni pentru ca ei au alte probleme, iar una din vine o poartă jurnaliştii pentru că ei nu ştiu să se schimbe.

Cosmin Guşă nu este descurajat de ideea internetului şi-l consideră un mijloc viabil de a investi in imaginea personală a oricui.
E foarte greu astăzi de presupus cum îşi va schimba publicul opţiunea mâine şi ce va dori publicul mâine de la mass-media.

Mircea Geoană - Am senzaţia că e o tentă de pesimism în discuţie. Nu este nimic pierdut. Şi noi trebuie să devenim mai sofisticaţi în comunicare pentru a segmenta publicul şi a transmite mesajul care trebuie publicului. Pentru asta şi clasa politică trebuie să meargă o dată cu publicul.

În discuţia despre Trenduri revoluţionare în Marketing şi Comunicare Politică, Phil Noble a dat exemplul campaniei de la Tsunami din 2004 care a strâns multe reacţii pe internet. Mai mult, avem telefoane mobile peste tot dar şi petiţii online pentru a rezolva probleme peste tot în lume. Astfel cetăţenii sunt chemaţi la acţiune.

Una din cele mai bune organizaţii online este Al-Quaeda care este răspândită peste tot în lume prin internet. Ce trebuie făcut pe internet este să te adaptezi şi să te dezvolţi tot timpul pentru a putea rezista.

12:50
- Viktor Szigetvári Managing director Szigetvári and Partners Communication INC. Consultant (Ungaria) aduce exemple din Ungaria vorbind despre cum se dezvoltă comunicarea pe internet acolo, dar şi cum se desfaşoară campaniile politice acolo. În Ungaria este o piaţă mult mai dezvoltată, mai centralizată şi mai activă datorită reţelelor sociale online ce au existat înainte de explozia mondială.

Importanţa blogurilor politice a crescut din 2006, dar şi a celorlalte mijloace de comunicare. Internetul a fost folosit în 2006 pentru a promova candidaţii maghiari, pentru a promova materialele electorale ale acestora dar şi pentru a pune accentul pe comunicare şi transmiterea mai uşoară a materialelor între sediile de campanie. Totodată a existat un număr de calculatoare folosit pentru propaganda politică pe internet.

13:10 - Ralf Güldenzopf vorbeste despre "A face campanie de acasă. Internetul, organizarea şi mobilizarea votanţilor".

13:31 - Christian Passin se întreabă de ce trebuie să vorbim despre internet şi dezvoltare a politicii pe internet, atât timp cât în Romania sunt alte probleme cum ar fi lipsa apei la sate sau salariile mici. Totuşi ne aduce exemple din Austria unde într-o regiune mică au reuşit să dezvolte o comunicare foarte bună pe internet folosind toate mijloacele de comunicare online: website, chat sau sms.

Mediile de comunicare sunt fragmentate. Dacă în 1966 aveam doar ziare, cateva televizoare şi radio, acum avem tot ceea ce poate cuprinde lumea noastră, de la ziare la calculatoare, internet, bloguri, video-uri online, videouri pe telefoanele mobile, mesaje instant sau reţele sociale online.

O bună soluţie de prezentare a activităţilor politice ale candidatului poate fi făcută printr-o singură pagină ce agregrează tot conţinutul existent online.

Passin vorbeşte despre metodele de promovare amintind de materiale video trimise pe Youtube, de poze promovate pe Flickr, dar şi de reţelele sociale Facebook.

13:50 - Meus van der Poel vorbeşte despre trendurile politicii în Olanda, despre cum este dezvoltată acolo piaţa web 2.0 a internetului.

68% din politicienii olandezi au un site de web, dar jumătate din ei au actualizat ultima dată pagina de web acum 3 luni sau mai mult.
În timpul campaniei electorale în Olanda se vorbeşte politica peste tot.

14:05
- Martin Cserba din Germania ne vorbeşte despre social media. Aceasta reprezintă tot ceea ce vede lumea la televizor, în ziare, pe internet. Din păcate, România se numără printre ţările cu puţine bloguri, noi am adoptat tehnologia de comunicare pe blog in al "3-lea val al expansiunii blogosferei".

Totuşi la noi reţelele sociale de pe internet sunt atipice. Daca în restul europei Facebook este cel mai răspândit mijloc de socializare noi folosim hi5, reţea aproape necunoscută în restul continentului.

În comunicarea pe reţele sociale trebuie să ştim cui ne adresăm, mai ales ce mesaj le putem transmite acestora.
Totodată trebuie să monitorizăm piaţa online, să analizăm reacţiile online şi să aplicăm percepţiile în consecinţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu