marți, 30 septembrie 2008

Politica 2.0

8:56 - Cuvânt de deschidere Dragoş Stanca

Astăzi vorbim despre un personaj care nu uită, nu iartă şi nu are vreun pic de morală. Vorbim despre internet. Ne-am adunat la Politica 2.0 pentru că mai avem puţin până la alegeri, iar mediul online este pentru mulţi oameni politici, încă un mediu neexplorat şi nedezvoltat.

În România numărul utilizatorilor de internet se apropie de 5 milioane, este un mediu pe care nu-l mai putem ignora şi trebuie să-l folosim la adevărata valoare. Acesta este motivul pentru care generaţia Google nu se uită la televizor zile întregi, motiv pentru care trebuie să folosim internetul aşa cum se cuvine. Astăzi vom vorbi calm, deschis despre cum e internetul, pentru că internetul este mijlocul de a informa şi de a influenţa.

9:00 - Emil Hurezeanu

Vorbim despre cum se câştigă alegerile în era digitală, avem de a face cu teoreticieni, iar mai târziu vom vorbi cu practicieni, cei care deja sunt implicaţi în bloguri şi în comunicarea politică prin internet.

Phil Noble, omul care călătoreşte foarte mult, coordonează proiecte foarte grandioase.

9:05 - Phil Noble - "Tehnologia e minunată, dar nu e perfectă, poate lua ceva timp"

A mai fost în România în 1976, atunci când aici era o cu totul altă ţară. Ce l-a impresionat a fost că această ţară, după mulţi ani de ridicări şi coborâri, a reuşit să îşi păstreze integritatea.

E bine să fim aici alături de oameni importanţi, lideri, pentru a explora tehnologia.

Acum în era digitală sunt mai multe calculatoare decât televizoare, acum jumătate din lume are unul. Acum 20 de ani nu existau, este o revoluţie şi va avea un impact imens, în bine sau rău.

Astăzi succesul se măsoară în alţi termeni, în câţi oameni intră pe site-ul tău, în câte adrese de email ai, în câţi prieteni ai în reţelele sociale online, în câte mail-uri trimiţi, în ce trafic ai.

De aceea, reţelele sociale online pot fi pagini de campanie neoficiale ce pot strânge mai multe impresii şi opinii, sau pot prezenta mai bine un candidat decât paginile făcute pentru această campanie.

9:35 - Zsolt Nagy - fost ministru al Telecomunicaţiilor a început prezentarea cu un citat de la Shimon Perez "Europe is always right, but Europe is always late".

Vorbind despre cum se câştigă alegerile în era digitală, totul se realizează prin campanie.

Campaniile, încă din 2000, au intrat în era digitală, toate comunicaţiile desfăşurându-se prin e-mail, în timp ce alegătorii primesc mesaje electronice. Totalul acestor mijloace de comunicare ocupând 8% din întreaga campanie în 2004.

Acum fiecare partid are câte o bază de date de potenţiali alegători cărora le trimite mailuri şi mesaje SMS. Vicepreşedintele UDMR prezintă traficul website-urilor principalelor partide din România, punând accent pe acele site-uri care au avut pierderi însemnate, dar şi număr mare de reacţii.

O dată cu alegerile uninominale vom avea o avalanşă de site-uri. Totodată nu trebuie să facem site-uri de campanie şi bloguri pentru că aşa are şi altcineva, sau pentru că aşa a recomandat cineva să facem. Părerea lui este că blogul nu atrage electorat.

10:00 - Adriana Săftoiu ne vorbeşte despre ponderea electoratului în România.

În acest sens oamenii din mediul rural, cei care votează, nu accesează internetul, totodată oamenii tineri, cei care accesează internetul nu votează. În schimb cetăţenii sunt interesaţi de lucruri materiale, când vor avea curent în localitate, când vor avea canalizare şi apă sau când le vor creşte salariile.

În România, alegerile se câştigă în funcţie de cât de greu este plicul pe care-l oferă politicienii, pentru că banii contează la noi şi nu informaţia. Drept urmare e foarte greu să construim ceva online pentru acea parte pasivă, din mediul rural - aproape jumătate din populaţia ţării - care nu votează.

10:10 - Gheorghe Teodorescu - profesor universitar, vorbeşte despre sondajele electorale, despre soluţiile de tip exit poll şi prezintă cât de eronate sunt acestea.

Totodată sondajul rămâne o componentă a vieţii politice şi modelează acţiunile politice.

10:20 - Dumitru Bortun - Preşedintele Juriului de Onoare al Asociaţiei Române de Relaţii Publice, vorbeşte despre Comunicarea politică între doctrină şi marketing.

"Vom avea acum primul preşedinte care va câştiga alegerile prin internet, aşa cum acum 40 de ani Kennedy a câştigat primele alegeri câştigate prin televiziune."Copiii care acum sunt în clasa a VIII-a sunt viitorii alegători de mâine. De aceea, ei vor fi pregătiţi să preia toate aceste evenimente prin internet, iar acum alegătorul va fi găsit la el acasă.

Profesorul Bortun spune că utilizatorii de internet nu sunt cei care vor merge la vot, pentru că "internetul nu mobilizează". Comunicarea trebuie depolitizată atunci când este vorba de internet.

Drept exemplu avem candidaţii americani la alegerile prezidenţiale. Ei au reuşit să atragă oamenii din faţa computerelor prin jocuri sociale, filmuleţe şi brief-uri de cuvinte publicate pe internet.

10:37 - Vladimir Pasti, Sociolog si analist politic

Marketingul politic a evoluat spectaculos in ultimii 10 ani. Tehnicile de marketing tind sa inlocuiasca comunicarea clasica intre partide si electorat.
Exista o ruptura in comunicarea dintre partide si electorat. Dar si aceasta ruptura are o baza.
Asta se datoreaza in opinia dansului pentru ca partidele schimba tipul de lideri.

Noi am trecut din 1990 pana acum printr-un proces prin care partidele au afirmat lideri politici care au strans intre 500.000 si 2 milioane de voturi fiecare, la partide care au lideri activisti politici, care utilizeaza reguli birocratice si de marketing. Astfel partidele strang voturi pentru acei candidati si nu acei candidati.
Asa se creeaza ruptura dintre partide si populatie lasand loc marketingului politic.

10:45 - Bogdan Naumovici ne vorbeste despre cum nu se castiga alegerile politice. Bucurestiul are intre 70 - 75% utilizatorii de internet. Si totusi in luna mai, categoria politica era pe locul 29 din 32 de categorii monitorizate in trafic.ro. Cu toate acestea a existat si o intalnire intre bloggeri si politicieni care nu a atras atat de multe comentarii pe cat s-a sperat. Pe langa acestea campania lui Cosmin Gusa cu foarte multe vizualizari pe internet, a obtinut doar 5% din numarul de voturi.

Nu exista nimic pe internet care sa atraga vointa si oameni.
Si-a incheiat preznetarea cu o replica savuroasa: " Daca internetul exista in '80, atunci Ceausescu murea de batranete." Si totusi alegerile se vor castiga prin internet, atunci cand acestea se vor desfasura pe internet.

Prima dezbatere de la aceasta conferinta este moderata de Adrian Ursu, poarta denumirea de "Cum sa treci dincolo de ecran. Moderatori fata in fata cu politicienii care fac rating" si aduce in fata publicului oamenii politici Mircea Geoana, Ludovic Orban, Cosmin Gusa, dar si jurnalistii Corina Dragotescu si Robert Turcescu.

Corina Dragotescu vorbeste despre faptul ca politicienii urmaresc sa faca rating cu orice pret, sau tabloidizarea presei romanesti.

11:27 - Mircea Geoana - vorbeste dezvolta tabloidizarea televiziunii, exemplificand prin unii politicieni care si-au cumparat echipe de fotbal pentru a aparea la sport in grupajele de stiri. Domnia sa crede ca avem prea multe televiziuni fata de nevoia din piata. "Cine nu intelege rolul internetului va fi pierdut pe termen mediu in politica romaneasca" .
Suntem o tara care va ajunge, de la 25 % in prezent, la 50% in penetrarea de internet.
Campania electoala ce urmeaza va fi foarte atipica, iar cine ignora tineretul va avea de pierdut.
Mircea Geoana intreaba spre ce mergem, daca mergem inspre senzational si tabloidizare, sau daca vom incerca sa ramanem seriosi si sa comunicam teme esentiale pentru societate.

Robert Turcescu: Domnul Geoana este un om care nu face rating.
Oamenii s-au saturat de discutiile frumos ambalate, de faptul ca televiziunea nu educa. Publicul din Romania ar vrea sa vada la televizor oameni care croseteaza, oameni care se cearta, care arunca cu apa in studio si nu discutii plictisitoare.

Datorita internetului reporterul de teren tinda sa devina o specie pe cale de disparitie. Trebuie sa ne adaptam discursul, tehnicele de lucru publicului, iar publicul in Romania este acum superficial. Singurul lucru pe care-l poate face televiziunea acum este sa ofere notorietate, nu poate oferi educatie pentru ca aceasta se intampla doar acasa, la scoala si eventual in biserica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu