marți, 29 ianuarie 2008

Forbes: Mercedes A si B, in Romania sau Polonia

FRANKFURT (Thomson Financial) 01.29.08 - Daimler AG is considering opening a new plant in either Poland or Romania, where new A and B-class models are to be built from 2011, weekly Automobilwoche reported citing company sources.
'These two options are currently under examination,' a Mercedes manager told the weekly, but added that the plan is still at a very early stage.
Daimler declined to comment, according to the report.

judith.csaba@thomson.com

luni, 28 ianuarie 2008

Jurnalisti in tranzitie

Adrian Ursu prezinta din aceasta seara, de la ora 23.00, emisiunea ''Oamenii realităţii'' la Realitatea TV. Emisiunea va prezenta în fiecare ediţie principalele articole, editoriale, interviuri şi fotografii ale celor mai importante ziare româneşti. Adrian Ursu spune că emisiunea pe care o va modera la Realitatea TV este o dezbatere în care ziariştii şi politicienii privesc ziua de mâine printre titlurile de ziare.
Adrian Ursu, va avea alături de el, în fiecare seară, de luni până vineri, câte doi invitaţi, unul permanent şi una dintre persoanele care ţin capul de afiş al ziarelor de a doua zi.
Primul dintre invitaţii permanenţi va fi politicianul Adrian Păunescu, prezent alături de Adrian Ursu în fiecare zi de luni. Printre ceilalţi invitaţi permanenţi se numără jurnaliştii Emil Hurezeanu, Liviu Mihaiu şi Doru Buşcu.

Ceea ce scriam zilele trecute, s-a adeverit. Adrian Paunescu, Adrian Ursu si Emil Hurezeanu au intrat sau reintrat in rustul Realitatea-Catavencu. Adrian Ursu a parasit Gandul la finele anului trecut, Emil Hurezeanu a procedat la fel si va pleca de la Romania Libera.


UPDATE> Radu Popa anunta pe blogul sau, in urma cu cateva zile, ca Robert Turcescu e aproape demis, dupa o campanie dura purtata de Sergiu Toader. Si tot el vehicula suma de 150.000 euro pentru E.H., pe an, bani de la S.O.V.

Monica Columbeanu, pe coperta Max, de ianuarie

Revista italiana Max o are pe coperta in luna ianuarie pe Monica Columbeanu si titreaza cu litere mari "Sunt romanca".




Publicatia editata de trustul Corriere trateaza in primul numar 2008 - ca anul contra rasismului. Coperta a doua il arata pe fotbalistul Adrian Mutu.







Foto prezinta numarul MAX din octombrie 2007 si o are pe coperta pe Martina Stella, despre care site-ul emisiunii Controcampo de la postul Italia 1 spunea recent ca a avut o relatie scurta cu Adrian Mutu. Fotbalistul de origine romana a negat informatia.

Proiect de 300 mii euro destinat publicatiilor locale

Start Media si FreeVoice Olanda au finalizat un proiect de peste 300.000 de euro, adresat publicatiilor locale din Romania, in scopul profesionalizarii jurnalistice si rentabilizarii businessului.

Finantat in cea mai mare parte prin programul MATRA al Ministerului Afacerilor Externe din Olanda, proiectul “Management si standarde jurnalistice in presa locala” s-a desfasurat pe parcursul a mai bine de doi ani si a reunit aproape 20 de publicatii locale. Participantii la proiect au primit vizita a cate doi traineri specializati in media si au putut, la randul lor, sa viziteze redactii din Olanda, au luat parte la ateliere de fotojurnalism si seminare despre managementul redactional si principiile editoriale.


Pentru continuitatea programului, cele doua organizatii au lansat si cartea “Standarde si practici in presa locala”.

ARBOmedia mizeaza pe locale

ARBOmedia are un nou set de instrumente de planificare media, special creat pentru publicatiile locale pe care le are in portofoliu.

Potrivit reprezentantilor companiei, bugetul pentru acest nou instrument a fost negociat la aproximativ 1.500 de euro, dar regia a avut si oferte de peste 3.000 de euro. Noul kit de planning a fost creat de compania Web/dev, aceeasi care a furnizat pentru ARBO si soft-ul de planning utilizat pentru site-uri web din portofoliu. Kitul este un instrument care va permite agentiilor si clientilor ARBOmedia sa isi faca un plan de media in presa locala, avand la indemana toate informatiile necesare despre publicatiile din portofoliul regiei.

Regia ARBOmedia are in portofoliu 42 de publicatii locale.

Schimbare in Matinalul Realitatea TV

De azi, la Realitatea TV, jurnalele matinale sunt prezentate de Octavia Negre si Marius Ionita. Ei vor prezenta primele patru jurnale matinale ale zilei.
Pana in acest moment, stirile de dimineata de la Realitatea Tv au fost prezentate de Letitia Zaharia alaturi de Radu Nechit. Cei doi moderatori vor ramane la pupitrul stirilor, dar a celor din intervalul 10-16 din fiecare vineri.
Letitia Zaharia va modera si emisiunea “Adevar sau provocare”, difuzata de Realitatea TV in fiecare sambata de la orele 19.15. Irina Pivniceru va prezenta stirile din fiecare sambata si duminica in intervalul orar 7-11. Radu Nechit se va afla la pupitrul stirilor din perioada 12-17, iar Ioana Molla ii va tine informati pe romani in intervalul 18-24.

joi, 24 ianuarie 2008

Luati o pauza la birou si ascultati in casti


PS: Nu e dedicatie pentru Mile Carpenisan. La Multi Ani Mile, tie si sarbilor tai!, chiar cu oaresce intarziere ...

Intact investeste in Arenna TV, Top TV si Business TV

Trustul media Intact, investeşte peste 3,2 milioane de euro, prin societatea Camina Trust SRL, în trei posturi de televiziune cu transmisie prin satelit, pe nişele sport, Arenna TV, muzică, Top TV, şi afaceri, Business TV. Solicitarea SC Camina Trust SRL pentru licenţele celor trei canale de nişă, va fi discutată de Consiliul Naţional al Audiovizualului în şedinţa de azi, 24 ianuarie.

Valoarea investiţiei este de 3,2 milioane de euro, "asiguraţi în întregime din sursele financiare proprii ale societăţii", potrivit dosarului de licenţiere depus la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Conform dosarului de licenţiere, "din cele 3,2 milioane de euro, 970.000 sunt investite în echipamente tehnice, 160.000 de euro în grupuri de montaj, iar 2 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea transmisiilor şi filmărilor exterioare".


Postul Arenna TV va fi o televiziune de sport care va difuza 97% producţie proprie şi restul de 3% producţii audiovizuale ale altor producători. Dintre acestea, 22% vor fi programe informative, 3% filme şi 75 % programe de divertisment şi de alte genuri.


Al doilea post de televiziune pentru care Camina Trust SRL a solicitat licenţă audiovizuală pentru transmisia prin satelit este Top TV, specializată pe muzică. Acest post va difuza 93% producţii proprii şi 7% programe ale altor producători. Dintre acestea, puţin peste 2% vor fi ştiri, peste 2% vor fi programe informative, culturale şi religioase, aproape 7 % vor fi filme şi restul de peste 88% vor fi programe de divertisment şi de alte genuri.

Al treilea post de televiziune, Business TV, va difuza programe economice, de afaceri, servicii şi IT&C. Business TV va prezenta în proporţie de 98% producţie proprie şi 2% producţii ale altor producători. Dintre acestea, aproape 80% vor fi programe informative, peste 3% programe educative, culturale şi religioase, aproape 2% filme, iar 15% programe de divertisment şi din alte categorii.

Solicitarea societăţii Camina Trust SRL pentru trei licenţe de transmisie prin satelit va fi discutată de Consiliul Naţional al Audiovizualului în şedinţa de azi, 24 ianuarie.

Acţionarii societăţii Camina Trust SRL sunt Grupul Industrial Voiculescu şi Compania SA (56%), Sangold (OMI) Distribution SA (14%), Mutual Invest SRL (10%) şi Crescent Comercial and Maritime Cyprus LTD (20%).

Familia Voiculescu deţine trustul media Intact, care este format din televiziune Antena 1, Antena 2, Antena 3 şi Euforia, Romantic FM şi mai multe publicaţii, precum "Săptămâna financiară", "Financiarul", "Jurnalul naţional" şi "Gazeta sporturilor".

Femeie cu bratul intins pe Marte

Daily Mail publica fotografii realizate de sonda NASA pe planeta Marte. In imagini apare ceea ce seamana cu o femeie cu bratul intins, transmite
pagina electronica a publicatiei.

miercuri, 23 ianuarie 2008

Ziare profitabile si in 2008


Jurnalul National - quality

Evenimentul Zilei - middle market (tabloid intelectual)

Libertatea - tabloid

Gazeta Sporturilor - sport

Ziarul Financiar - business


Sursa: Aura Iordan, fondator Media Management Institute

iLeo are blog

La putin peste un an de la infiintare, agentia interactiva parte a grupului Leo Burnett intra in sfera de bloging prin http://blog.ileo.ro/. Blogul companiei va inlocui newsletterul pe care iLeo l-a lansat acum un an de zile.

iLeo este o agentie interactiva care ofera servicii complete din zona marketingului digital, parte din grupul Leo Burnett. Compania ofera un produs complet ce porneste de la strategie, creatie, crestere si promovare neconventionala pe aceste medii si dezvolta campanii de comunicare pe medii virtuale sau digitale, avand ca obiectiv principal extinderea mesajului de brand in medii emergente reprezentate de web, telefonia mobila sau contact personalizat.

Printre clientii iLeo si iLeo Buzz (divizia de media) se numara: Procter & Gamble, InBev Romania, Philip Morris, Aviva, Danone, Puma Fragrances, Autoitalia sau KLM.

Nokia lanseaza telefoane ieftine. Or fi made in Romania?


Nokia va lansa pe piata in acest an doua noi telefoane la preturi foarte mici: Nokia 2600 Classic la 65 de euro si Nokia 1209 la 35 de euro, ambele preturi fara taxe.

Modelul Nokia 2600 iese in evidenta prin posibilitatea de a fi costumizat prin fatetele Xpress-on. De asemenea acesta are radio FM si o camera VGA.

Modelul Nokia 1209 uimeste prin aplicatia tracker pre-platita, dar si printr-un soft care contorizeaza costurile plus o agenda care poate fi folosita de mai multe persoane (pana la 5 utilizatori).

Cotidianul creste cu Educativa

"Cotidianul", editat de trustul de presa Realitatea-Catavencu, a lansat luni "Colectia Cotidianul Educativa", ce cuprinde 16 volume din "Enciclopedia Ilustrata a Familie".

Insotit de primul volum din "Enciclopedia Ilustrata a Familiei", "Cotidianul" a inregistrat luni vanzari de circa 95% din tirajul de 60.000 de exemplare.

Deloitte: viziune despre piata media romaneasca in 2008

Publicitatea online va creste cu peste 50% anul acesta si se va imbunatati calitativ; cel putin un operator de cablu va introduce televiziunea IP; televiziunea online va umfla profitul celei traditionale; pirateria online va fi eradicata aproape integral, iar cinematografia va renaste, sustine un studiu realizat de grupul Tehnologie, Media si Telecomunicatii (TMT) din cadrul Deloitte Touche Tohmatsu.

Cu o valoare globala de 42 de miliarde de dolari, publicitatea online va creste in Romania cu o viteza mai mare decat media globala, arata studiul Previziuni Media 2008, realizat de TMT. Rata de crestere pentru Romania va depasi 50%, fata de cele 10 milioane de euro – valoarea pietei de publicitate online in 2007. “Piata de publicitate online din Romania in 2007 este estimata in jurul cifrei de 10 milioane de Euro, o cifra care nu poate fi ignorata de nimeni atunci cand are in vedere domeniul publicitar si ritmul de crestere al publicitatii online in Romania, mult peste trendul global inregistrat pana acum. Daca in 2005 ponderea publicitatii online din cheltuielile totale de publicitate era de 1%, estimarile valorilor reale pentru 2007 aduc piata online in jur de 3% din piata totala de publicitate, un procent care poate fi deja considerat semnificativ avand in vedere si ponderea la nivel european si mondial”, a declarat Radu Herinean, Enterprise Risk Services Manager la Deloitte Romania. Cu toate acestea, publicitatea online va avea de infruntat numeroase obstacole in 2008. Unul dintre acestea este reprezentat de cresterea adversitatii publicului fata de publicitatea online; cel de-al doilea ar putea fi reprezentat de cresterea opozitiei fata de monitorizarea comportamentului online.

Industria publicitatii va fi nevoita sa-si expuna argumentele in 2008, arata raportul TMT.

Aceasta va trebui sa comunice, de exemplu, sub forma unor informatii gratuite, quid pro quo-ul reclamelor pe Internet destinate utilizatorilor finali. Industria publicitatii trebuie sa monitorizeze cu grija aspectele legate de conformitate. Cu cat creste succesul publicitatii online, cu atat va creste si numarul controalelor de reglementare. De asemenea, in 2008, publicitatea online va trebui sa faca fata concurentei acerbe venite din partea formatelor media traditionale.

Televiziunea online, in ajutorul televiziunii traditionale Industria televiziunii va avea parte, per ansamblu, de un an bun, arata specialistii de la Deloitte.

Televiziunea prin Internet va contribui cel mai probabil la profitul televiziunii traditionale. Acest lucru ar putea parea paradoxal, indeosebi datorita faptului ca televiziunea prin Internet a fost perceputa de anumiti comentatori importanti ca fiind principalul concurent al televiziunii traditionale. In 2008, televiziunile traditionale trebui sa gaseasca solutii prin care canalele online sa vina in completarea continutului pe care acestea il difuzeaza in mod obisnuit.

Hard Rock Café Romania are succes

Weekendul trecut a fost inaugurat in Capitala primul Hard Rock Café din Romania, apartinand unuia dintre cele mai populare lanturi de restaurante din lume, Hard Rock International, considerat, pe buna dreptate, un fenomen mondial. In cei peste 35 de ani de prezenta globala, Hard Rock Cafe si-a creat o identitate complexa si distincta, devenind un adevarat muzeu inchinat muzicii pop-rock.

ADVERTISING> Herastrau Parc, Bucharest's central park and the largest city park in Europe, is where you'll find the Hard Rock Cafe. A soon-to-be favorite of both locals and tourists, the cafe makes its home on the shores of the lake, just a few short steps from the landmark Triumph Arch where the main avenues of Bucharest's trendy entertainment district begin.Built on over 2000 sqm making it one of the largest HRC's in Europe, the new Hard Rock Cafe Bucharest has inside seating for 450 guests plus an outside terrace with a view of the lake and additional seating for 250. A menu consisting of Hard Rock's classic American fare interspersed with local favorites and our signature cocktails waits to tempt and satisfy your wildest cravings. But that's not all! You'll find the latest in technology while getting up close and personal with rock star memorabilia from around the globe.
It's all here at the Hard Rock Cafe Bucharest!

Presa locala, probleme si solutii

Centrul pentru Jurnalism Independent si StartMedia va invita joi si vineri la un eveniment ce inchide un proiect de peste doi ani destinat presei locale din Romania si finantat de Social Transformation Program (MATRA) al Ministerului Afacerilor Externe din Olanda.
Evenimentul include:Dezbatere: Presa locala, probleme si solutii.

Sediul CJI, Joi, 24 ianuarie, ora 09:30
Conferinta de presa: Finalizarea proiectului "Management si standarde jurnalistice in presa locala" si lansarea volumului "Standarde si practici in presa locala".
Sediul CJI, Joi, 24 ianuarie, ora 11:00Dezbatere: Cum se impaca redactiile de ziare si scolile de jurnalism.
Sediul CJI, Vineri, 25 ianuarie, ora 09:30

Emil Hurezeanu, demisie de la Romania Libera

Emil Hurezeanu si-a dat demisia de la Romania Libera si va reveni la Realitatea-Catavencu.

Hurezeanu ar putea fi cooptat in viitoarea conducere a ziarului Cotidianul, alaturi de Doru Buscu (director editorial Realitatea-Catavencu), Adrian Ursu (fost redactor-sef la Gandul), Robert Turcescu si Liviu Mihaiu, de la Academia Catavencu.

Recent, redactorul-sef adjunct al cotidianului "Romania libera", Nicoleta Savin, a anuntat ca va parasi redactia cotidianului, dorind sa se retraga "cel putin pentru un an", din presa.

Nicoleta Savin a precizat ca nu au existat probleme cu conducerea ziarului "Romania libera".

luni, 21 ianuarie 2008

Povestiri la cafeaua de dimineata

Jurnalistul si scriitorul Tudor Octavian lanseaza miercuri, la libraria Humanitas Kretzulescu din Bucuresti, volumul "Povestiri la cafeaua de dimineata", carte cu care scriitorul intra in oferta Polirom, anunta editura.
Octavian spune ca "are o constiinta de tamplar sau de mecanic" si se aseaza zilnic in fata masinii de scris fara sa se intrebe de ce. "M-am intrebat uneori daca a meritat, insa una e sa-ti pui intrebari ravasitoare muncind, si alta sa-ti pui aceleasi intrebari tanjind, abandonand, amanand si neducand nimic pana la capat", spune Octavian.

Sanoma Hearst lanseaza trei reviste mass-market, in februarie

Sanoma Hearst România va lansa, la începutul lunii februarie, trei publicaţii lunare mass-market, extensii de brand ale revistei Femeia de azi: Mămica de azi, Bucătăria de azi şi Sănătatea de azi.

Cele trei publicaţii vor apărea la începutul lunii februarie, în format A5, cu o medie de 84 de pagini, la preţul de 2,49 lei. De asemena, în luna martie, Sanoma Hearst România va scote pe piaţă şi versiunea în limba română a revistei franceze de modă Marie Claire. Conform datelor furnizate de editor, săptămânalul Femeia de azi a avut, în luna decembrie a anului 2007, o medie de vânzări de 161.000 de exemplare. Femeia de azi a apărut pe piaţă în octombrie 2004. Sanoma Hearst România editează, în prezent, titlurile: Cosmopolitan, FHM, Esquire, Harper's Bazaar, Beau Monde, Story, Casa şi grădina, Mami, Femeia de azi şi Femeia.

Retailerul Gap se extinde prin franciza in Romania

Retailerul american de îmbrăcăminte şi accesorii Gap a încheiat un acord de franciză cu grupul elen Marinopoulos pentru deschiderea unor magazine sub brandurile Gap şi Banana Republic în Grecia, România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia.

Potrivit acordului, compania greacă va cumpăra produse de la Gap sau furnizori desemnaţi de firma americană, având obligaţia de a respecta standardele de calitate ale acesteia.
Marinopoulos Brothers este unul dintre cele mai mari grupuri comerciale, industriale şi de retail din Grecia, reprezentând Carrefour Marinopoulos S.A. (o companie cu capital mixt înfiinţată împreună cu Carrefour), Sephora Marinopoulos S.A. (o companie cu capital mixt înfiinţată împreună cu LVMH), franciza Marks & Spencer şi Starbucks. Marinopoulos Brothers S.A. este activă şi în sectorul industrial, prin intermediul Famar SA, companie de produse farmaceutice şi cosmetice.
Grupul elen deţine şi în România franciza pentru brandurile Starbucks, Marks & Spencer şi Sephora.
Primul magazin Gap va fi deschis în Grecia în toamna anului 2008, iar primele magazine Banana Republic în primăvara lui 2009.
Gap este un retailer internaţional de îmbrăcăminte, accesorii şi produse pentru îngrijire personală, comercializate sub brandurile Gap, Banana Republic, Old Navy şi Piperlime.
Compania operează peste 3.100 de magazine în Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franţa, Japonia şi Irlanda. În plus compania îşi extinde prezenţa internaţională prin franciză, în Asia, Orientul Mijlociu şi Europa.
În anul financiar 2006, Gap a înregistrat vânzări de 15,9 miliarde de dolari.

Magazinele de haine JLo, in Romania

Reţeaua de magazine de îmbrăcăminte şi accesorii JLo, inspirate de actriţa şi cântăreaţa americană Jennifer Lopez, se va extinde şi în România, în sistem de franciză, prin intermediul firmei Pinnacle Promotion Group din Bucureşti.

Franciza JLo în România va fi lansată oficial vineri, 1 februarie, se arată într-un comunicat al Pinnacle. Reprezentanţii Pinnacle au declarat că firma îşi propune să deschidă în acest an cinci magazine JLo, în cadrul unor centre comerciale, fără să dea mai multe detalii. Primul magazin JLo a fost deschis în Statele Unite, la Chicago, în anul 2005.

Firma Pinnacle Promotion Group este deţinută, în proporţii egale, de cetăţeanul francez de origine libaneză Boustany Ghassan şi de cetăţeanul american Robert Holt Evans.

Der Spiegel: Nokia de la Cluj - lumea moderna intr-o zona cuprinsa de saracie

Fabrica pe care Nokia urmează să o construiască lângă Cluj este o şansă pentru locuitorii regiunii, apreciază publicaţia Der Spiegel în ediţia electronică, relatând că în această zonă din Transilvania oamenii se zbat încă în sărăcia lăsată în urmă de unul dintre cele mai represive regimuri.

Păşunile din Transilvania nu au mai avut parte de atâta acţiune de la retragerea romanilor, comentează Der Spiegel, apreciind însă că în condiţiile în care producătorul Nokia prelucrează deja terenul pentru construirea unei noi fabrici, lumea modernă se îndreaptă către această parte a României cu o viteză uimitoare inclusiv pentru texanul John Guerry, şeful şantierului. Potrivit publicaţiei germane, fabrica de la Cluj s-a dezvoltat într-un ritm foarte rapid astfel încât, la mai puţin de cinci luni de la începerea lucrărilor, exteriorul uzinei este aproape finisat, iar în interior specialiştii au instalat deja mai multe computere care vor urmări fluxurile de componente ale viitoarelor telefoane.
De altfel, potrivit Der Spiegel, în luna martie fabrica va începe deja livrarea primelor aparate în Europa şi Asia. Der Spiegel apreciază că Nokia a ales Clujul parţial deoarece în acest oraş există un număr considerabil de ingineri dispuşi să muncească pentru un salariu mai mic decât un sfert din cel european. Fabrica va deveni complet operaţională cu puţin timp înainte de închiderea uzinei Nokia de la Bochum, Germania, despre care compania finlandeză susţine că a devenit prea costisitoare.
Dar numai salariile mici nu vor putea transforma fabrica din România într-una competitivă, comentează Der Spiegel, adăugând că pentru a se asigura că investiţia Nokia de 88 de milioane de dolari va da rezultate, Germania va fi nevoită să îşi transporte "preţioasa expertiză" într-o zonă care este legată de exterior printr-un aeroport de mici dimensiuni şi o autostradă cu două benzi care abia începe a se strecura printre Carpaţii situaţi în apropiere.
Găsirea unor muncitori dornici să lucreze în noua fabrică nu va constitui o problemă, scrie Der Spiegel apreciind că oraşul Cluj, cu 400.000 de locuitori se zbate încă să iasă din sărăcia lăsată în urmă de unul dintre cele mai represive regimuri comuniste din Europa de Est. De altfel, potrivit cotidianului citat, deşi rata şomajului în această zonă era, în luna noiembrie, de aproximativ 3,1 la sută, majoritatea salariaţilor din întreprinderile din regiune câştigă în jur de 180 de dolari pe lună.

O companie austriaca vrea 100 de benzinarii din Romania

O companie din Austria intenţionează să cumpere între 50 şi 100 de staţii de distribuţie a carburanţilor în România.

Investitorul austriac este interesat în special de benzinării ale operatorilor mici. În România funcţionează circa 2.000 de staţii de distribuţie a carburanţilor, cele mai multe fiind controlate de companii mari precum Petrom (aproape 600 de staţii), Rompetrol, deţinută de KazMunaiGaz din Kazahstan (350 de unităţi), şi Lukoil, filiala grupului rusesc omonim (peste 300 de benzinării). Subsidiara din România a grupului ungar MOL deţine 121 de staţii, OMV, acţionarul majoritar al Petrom, controlează 73 de unităţi, iar Agip, din grupul italian Eni, are 25 de benzinării. Potrivit lui Tache, ABP deţinea la sfârşitul anului trecut circa 410 benzinării.

Cea mai buna arma din filme apare in Razboiul Stelelor

Săbiile cu laser, de tipul celor utilizate de cavalerul Jedi Luke Skywalker în saga "Războiul stelelor", s-au situat pe primul loc într-un top al celor mai bune arme apărute în filme, potrivit unui sondaj comandat de 20th Century Fox, informează tbmr.co.uk.

Pe poziţia a doua în top s-a situat pistolul Magnum 44 utilizat în filmul "Inspectorul Harry", în timp ce pe poziţia a treia s-a situat biciul lui Indiana Jones. Pe poziţia a patra a topului s-a situat sabia de samurai folosită în "Kill Bill", aceasta fiind urmată de fierăstrăul din "Masacrul din Texas" (1974). Săbiile cu laser au devenit populare odată cu lansarea francizei "Războiul stelelor".

Potrivit scenariului, acest tip de sabie poate fi manevrat doar de cei iniţiaţi, fiind utilizată mai ales de cavalerii Jedi. În acelaşi top au mai fost incluse, în ordine, pistolul aurit din "James Bond - Pistolul de aur", arcul şi săgeţile lui Robin Hood, mitraliera din "Scarface", Death Star - staţia care se ocupa de distrugerea planetelor din "Războiul stelelor" şi pălăria tip melon din "James Bond - Goldfinger".
La sondaj au participat 2.000 de cinefili.

TGV pe ruta Bucuresti-Timisoara

CFR Calatori introduce de in circulatie cinci vagoane noi de calatori cu functii TGV, in valoare de 3.500.000 lei fiecare, in componenta trenurilor IC 595 si 596, care circula pe ruta Bucuresti-Timisoara si retur.

Un vagon din cele cinci va fi de clasa I (seria 1091), iar celelalte patru vor fi de clasa a II-a (seria 8789). Vagoanele ce vor intra in compunerea trenurilor IC sunt echipate modern si beneficiaza de functii TGV (Train Grande Vitesse) si pot atinge viteze de 160-200 km/h. Garniturile sunt integrate la fabrica romaneasca de profil Astra Arad.

Noile vagoane pot atinge viteze de 160-200 km/h şi dispun de o serie de dotări speciale, în funcţie de clasa de confort.
Vagonul de clasa 1 (seria 1091) are în dotare patru monitoare TFT -19'', pentru prezentare programe video şi promo, montate câte două în fiecare zonă destinată călătorilor, iar vagonul de clasa a 2-a (seria 8789) are două monitoare TFT - 21''.
Totodată, acestea sunt dotate cu funcţii de climatizare şi cu echipamente care vor permite, în viitor, punerea în funcţiune a unui sistem automatizat de informare a pasagerilor, conform standardelor europene în domeniul transportului.
Vagoanele sunt dotate de asemenea cu un spaţiu minibar, central sau la unul din capetele salonului, frigider, cuptor cu microunde, cafetieră sau computer tip consolă cu monitor de 15'' (pentru transmitere şi vizualizare programe transmisie în vagon).

Companii si lideri politici, la Davos

Forumul de la Davos, ce incepe miercuri, reuneste in fiecare an un numar mare de sefi de companii si lideri politici, care vin in Elvetia sa dezbata problemele planetei si sa discute despre afaceri, relateaza AFP.

De multe ori acuzat ca promoveaza o viziune exclusiv capitalista si liberala a lumii, reuniunea, organizata incepand din 1971 de Forumul economic mondial, se prezinta ca o intalnire a celor bogati si puternici. Cele 1.000 cele mai mari companii din lume platesc o cotizatie anuala de 26.300 euro pentru a fi membre ale Forumului si fiecare membru individual plateste 11.000 de euro pentru a veni la Davos.

Circa 100 de multinationale dau anual 310.000 de euro in calitate de "parteneri strategici". Obiectivul Forumului este "ameliorarea starii lumii", iar reuniunea anuala este o ocazie pentru numeroase anunturi cu caracter filantropic.

joi, 17 ianuarie 2008

Libertatea conduce in topul tirajelor

Cotidianul Libertatea, editat de Ringier Romania, a avut in perioada iulie-septembrie 2007, un tiraj mediu vandut de 255.698 de exemplare pe editie, potrivit Biroului Roman de Audit al Tirajelor (BRAT).
Si Jurnalul National si-a crescut vanzarile, cu circa 7%, in principal datorita campaniilor de promovare si celor editoriale, calitatii inserturilor. Pro Sport, detinut la acea vreme de Ringier, a avut un tiraj mediu pe editie de 72.049 de exemplare, in usoara scadere fata de iulie-septembrie 2006. Gazeta Sporturilor, cotidianul de sport al trustului Intact a avut vanzari medii pe editie de 71.585 de exemplare. Tabloidul Click!, detinut de Dinu Patriciu, a vandut 51.600 de exemplare pe editie in perioada mentionata. Adevarul si-a majorat si el usor vanzarile, pana la o medie de 25.165 de exemplare. In schimb, Evenimentul Zilei, editat de Ringier Romania, a avut un regres in aceeasi perioada din 2007 cu peste 14%, pana la o medie de 56.543 exemplare.

CNA va sesiza AXN, Ofcom si Comisia Europeana privind veveritele sinucigase

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să sesizeze postul AXN, organismul de reglementare în audiovizual din Marea Britanie, Ofcom, şi Comisia Europeană, referitor la difuzarea de către postul AXN a unor desene animate cu veveriţe sinucigaşe.

CNA va recomanda cabliştilor să scoată postul AXN din pachetul de bază atâta vreme cât încalcă legislaţia audiovizuală românească.

Postul de televiziune AXN a început să difuzeze, în data de 10 ianuarie, în cursul zilei, un serial de desene animate intitulat "Veveriţele sinucigaşe", în care nişte veveriţe folosesc diferite tehnici pentru a se sinucide, iar la final este prezentată şi o adresă de internet. În data de 10 ianuarie serialul a fost difuzat la ora 14.51. CNA a primit mai multe reclamaţii de la telespectatori care incriminau violenţa din aceste desene animate.

Reprezentanţii postului AXN au fost invitaţi în şedinţa de joi a CNA pentru discuţii cu privire la conţinutul serialului de desene animate "Veveriţele sinucigaşe", dar aceştia nu au participat la şedinţa CNA. Preşedintele Consiliului, Răsvan Popescu, a explicat că a fost sunat de reprezentantul HBO, societate care reprezintă AXN în România.

thegroup - 52 de milioane euro in 2007

Cifra de afaceri a grupului de agentii de comunicare si strategie de marketing thegroup a inregistrat, in anul 2007, o cifra de afaceri de aproape 52 de milioane de euro, potrivit unui anunt facut azi de grup, in cadrul unui eveniment ce a marcat trei ani de la infiintarea sa.

Potrivit bilanturilor de sfarsit de an, se arata intr-un comunicat de presa remis in acest sens, cifra de afaceri a grupului pentru 2007 a fost de 51.813.203 euro, cu 84% mai mare decat cea inregistrata in 2006.

Presedintele thegroup, Zoltan Szigeti, spune ca "noi n-am facut decat sa ne mentinem ritmul. Si in 2006 am crescut cu 80% fata de precedentul an." El precizeaza ca "40% din crestere are radacini organice, iar circa 60% din crestere se datoreaza clientilor nou adaugati in portofoliu".

Din totalul de aproape 52 de milioane de euro, operatiunile agentiilor de media din cadrul grupului au totalizat circa 41 de milioane de euro (cu 73% mai mult decat in 2006), iar iar activitatea de publicitate si PR a inregistrat un volum de circa 10,5 milioane de euro, in crestere cu 149% fata de anul precedent.

La trei ani de la infiintare, thegroup spune ca are 250 de angajati in cele 13 agentii ale sale: BrandsTalk, Media Investment, Touch Communications, House of Media, Postercom, Nicola Porter Novelli, My Media, The Media Partnership, New Media, BT Production, Q Research, Innovaty si Events&Production.

Fotbalul romanesc, la masa DNA

DNA a anuntat inceperea urmaririi penale impotriva a 10 oameni din fotbal, intre care nume sonore ca: Ioan Becali, Victor Becali, Gica Popescu, Jean Padureanu, Cristi Borcea, Meme Stoica sau Gigi Netoiu. Ei sunt acuzati de inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani. Prejudiciul calculat de procurorii anticuroptie se ridica la 1, 7 milioane de euro, rezultat din neinregistrarea sumelor obtinute din transferul a 12 jucatori, banii fiind trimisi in conturilor unor firme off-shore din Insulele Virgine sau Olanda.

Florin Bratu. Galatasaray Istanbul l-a achizitionat de la Rapid (2004), giulestenii anuntind ca gruparea turca a platit 1,25 milioane dolari. Dezvaluirile ulterioare au demonstrat ca Galasaray platise de fapt 2,75 milioane dolari, restul de 1,5 milioane intrind in conturile impresarilor Gica Popescu si Giovani Becali.

Cosmin Contra.
S-a transferat in 1999 de la Dinamo la Alaves (Spania). Valoarea declarata a transferului a fost de 600.000 de dolari, in vreme ce informatiile primite din Spania spun ca indemnizatia se ridica la 1,8 milioane de dolari.

Cristian Dulca.
In decembrie 1998, Rapidul l-a vindut la Poohang Steelers (Coreea). La federatie a fost inscrisa o suma de transfer de 120.000 de dolari. Dupa o perioada, s-a descoperit ca suma reala fusese de 600.000! Cum s-a ajuns la aceasta descoperire? Dulca era detinut in co-proprietate de Rapid si CFR Cluj (clubul de unde venise in Giulesti). Conform intelegerii anterioare, la orice transfer al lui Dulca, CFR Cluj urma sa primeasca 35 la suta din indemnizatia de transfer: pentru a primi cit mai putin, suma declarata a fost micsorata...

Paul Codrea. Transferat in 2000 de la FC Arges la Genoa (Italia).

Florin Cernat. Dinamo Kiev l-a cumparat de la Dinamo Bucuresti (2001): oficialii bucuresteni au avansat o suma de 1 milion de dolari. Reporterii au sustinut ca era vorba despre o indemnizatie de transfer de trei ori mai mare.

Bogdan Mara. Transferat in 2001 de la FC Arges la Alaves (Spania).

Lucian Sinmartean. A plecat de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena contra unei sume declarate de 600.000 de euro (2003). Exista suspiciuni ca banii platiti pentru Sinmartean au fost mult mai multi (900.000).

Dan Alexa. Transfer in 2004, de la Dinamo la Beijing Hyundai (China).

Nicolae Mitea. In 2003 a fost cumparat de Ajax de la Dinamo - a fost unul dintre cele mai stranii transferuri, pentru ca in momentul in care olandezii l-au recrutat, Mitea nu bifase decit 9 prezente in tricoul lui Dinamo.

Adrian Mihalcea. Atacantul lui Dinamo a fost achizitionat de Genoa (Italia), in anul 2004; scenariul a fost acelasi: suma declarata a fost de 1 milion de dolari; ulterior s-a speculat ca bucurestenii incasasera mai mult.

Ionel Ganea. Una dintre cele mai profitabile mutari ale vremii - de la Gloria Bistrita a ajuns la VfBSttutgart (Germania). La vremea transferului, suma declarata a fost de 600.000 dolari. Presa sportiva a sustinut ca banii primiti au fost de 4 ori mai multi!

Iulian Arhire. Echipa coreeana Poohang Steelers l-a cumparat de la Otelul Galati contra sumei de 200.000 de dolari

marți, 15 ianuarie 2008

Melescanu a preluat Justitia dupa un telefon premier-presedinte


Astazi a functionat legatura telefonica intre palate. Premierul Tariceanu l-a sunat pe presedintele Basescu si l-a anuntat ca-l numeste interimar la Justitie pe Teodor Melescanu. Seful statului a salutat decizia prim-ministrului si a semnat decretul de numire. Astazi, ALO-ul de la Cotroceni s-a auzit pana in Victoriei. Dar maine?

Paparazii au lovit masina lui Mircea Badea

Maşina lui Mircea Badea,a fost lovită luni noapte de paparazzi unei reviste de scandal. Iniţial, aceştia l-au urmărit prin tot oraşul pe realizatorul emisiunii “Sinteza Zilei”, de la Antena 3, Mihai Gâdea. Intrigat de ce i se întâmplă, acesta i-a telefonat lui Mircea Badea, realizatorul emisiunii “În Gura Presei” de la Antena 3 şi, împreună, au hotărât să oprească autoturismul urmăritorilor. Prinşi în capcană, paparazzi au lovit maşina lui Mircea Badea şi au fugit de la locul accidentului.

Un paparazzi de la un ziar de scandal a fost în stare să lovească o maşină pentru a obţine o fotografie. Acesta şi-a recunoscut fapta în faţa şefului său, la sediul poliţiei. ,,Eu cînd am dat cu spatele am intrat cu maşina direct acolo...”, a declarat făptaşul.

Luni noapte, după ce a încheiat emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, Mihai Gâdea a plecat spre casă. A observat că este urmărit de o maşină necunoscută. ,,Le-am arătat că am văzut că mă urmăresc ducîndu-i pe toate străzile”, a povestit Gâdea.

,,Mi-a dat mie telefon, nu ştiu, şi eu am zis: adu-i la Romexpo, nu ştiu, nu mi-a venit altă idee mai bună, zic să stăm de vorbă cu ei, să vedem cine sunt”, a relatat Mircea Badea.

Blocaţi între cele două maşini, paparazzi au încercat să fugă. Nu le-a păsat că ar putea accidenta un om. „Ei au dat cu spatele, m-am dat la o parte şi au intrat în maşina mea”, a declarat Badea.

Jurnaliştii Antenei au chemat poliţia, iar paparazzi şi-au chemat în ajutor colegii, care s-au arătat la fel de agresivi. Cu toţii au ajuns la poliţie.

În mod ironic, cel mai deranjat de prezenţa camerelor de filmare a fost chiar şeful publicaţiei de scandal, Viorel Sima.

La final, Viorel Sima le-a împărtăşit jurnaliştilor Antenei cinismul meseriei lui. ,,Indiferent ce se întâmplă, dacă s-a prins omul, gata, s-a termitat. Închizi obiectivul şi pleci. Mai vii mâine şi faci”, spune Sima.

luni, 14 ianuarie 2008


Adrian Ursu, spre Cotidianul

Adrian Ursu, care a anuntat de la finele anului trecut despartirea de Gandul, negociaza in aceste zile cu trustul media patronat de Sorin Ovidiu Vantu, pentru a prelua o functie la Cotidianul.

Dupa demisia din functia de director al Gandul, anuntata ieri de Cristian Tudor Popescu si cea a lui Bogdan Chirieac, petrecuta cu vreo doua luni in urma, sunt putine sansele ca publicatia sa se mentina pe linia de plutire. Atat timp cat si cu semnaturile celor rei a fost pe pierdere. Va pierde piata un cotidian quality, la nici trei ani de la lansare? Va scoate Adrian Sarbu un as din maneca sau va inchide taraba, asa cum a facut cu toate afacerile neprofitabile?

Primul loc de munca al lui Adrian Ursu a fost la „Adevarul”. In momentul demisiei in bloc de la acest cotidian, era redactor-sef adjunct. Apoi a ocupat functia de redactor-sef la „Gandul”.


Financiarul, la financiarul.com

Pentru cine se mai intreba ce domeniu va alege noua publicatie economica a trustului Intact, Financiarul, raspunsul este financiarul.com.
Si asta, penru ca asa cum am postat mai jos, domeniul ro este luat de o alta publicatie economica, cu acelasi nume. Deocamdata site-ul este in constructie, dar gazduieste prima pagina a cotidianului financiar.

duminică, 13 ianuarie 2008

Renunta PNL la Dan Andronic?










Iosif Buble, reporter Antena 1, Antena 3, scrie pe blogul lui, ca Tariceanu e tare suparat pe Dan Andronic, consultantul sef al liberalilor. Potrivit lui Iosca, discursul Noricai Nicolai ar fi fost scris litera cu litera de Dan Andronic. Si chiar ministrului desemnat i-au trebuit cel putin 30 de minute pentru a-si da seama ce are de spus, potrivit lui Iosif Buble. Nervos, premierul ar fi pus mana pe telefon si l-ar fi sunat pe Dan Motreanu, secretarul general al PNL "caruia i-a spus sa inceapa procedurile de debarasare de consultantul care i-a adus mai multe deservicii decat servicii". Personal, nu cred ca liberalii ar renunta la echipa actuala de consultanti. Sa-i schimbi, dupa ce s-a intamplat vineri seara, si cu doar cateva luni inainte de alegeri, ar fi o gafa mult prea mare. Deci, 100% nu se va intampla!

Gandul online

As pune pariu ca Gandul va trece integral pe online, in cel mult 12 luni.

TV5, obligatoriu prin cablu

Toti operatorii de cablu din Romania vor retransmite obligatoriu, incepand din acest an, postul TV5.
In caz contrar, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) le poate retrage licenta de difuzare, potrivit unei modificari aduse la Legea audiovizualului 504 din 2002.

Potrivit Legii 364, din 28 decembrie 2007, care modifica Legea audiovizualului, „distribuitorii de programe televizate, indiferent de modalitatea de transmisiune, trebuie sa includa in mod obligatoriu in grila de programe si sa difuzeze la momentul transmiterii si in integralitatea lor programele televizate finantate din fonduri publice ori cele stabilite prin angajamente internationale”.

Postul francez, singurul vizat

Potrivit lui Ioan Onisei, membru al CNA, singura televiziune vizata de aceasta modificare a Legii audiovizualului e, in prezent, TV5. Astfel, desi CNA nu este initiatorul modificarii, este obligat sa informeze operatorii de cablu din Romania ca TV5 intra in „must carry”, alaturi de posturi finantate de stat, precum TVR.

Postul TV5, prezent pe piata romaneasca din 1991, a fost scos, in 2006, din grilele de programe ale UPC, ceea ce a dus la mai multe plangeri ale abonatilor. Postul a fost inlocuit de operatorul de cablu UPC cu televiziunea de filme MGM, ulterior TV5 reintrand in oferta operatorului.

Ce e in spatele demisiei lui Cristian Tudor Popescu

Catalin Tolontan scrie despre demisia lui CTP.

Duminica, 13. Cristian Tudor Popescu a demisionat azi din functia de director la Gandul. Este finalul unei perioade eroice si dureroase, incepute cu 32 de luni in urma, cind citiva jurnalisti de la Adevarul, reprezentindu-si colegii demisionari, practic o redactie intreaga, apareau la stirile de seara la buza rotativei, aratind publicului noul lor ziar: Gandul. Continuarea, aici.

CTP explica de ce demisioneaza de la Gandul

"În urma unor discuţii pe care le-am avut cu domnul Sârbu, acţionar majoritar al ziarului Gândul, a rezultat faptul că domnul Sârbu este nemulţumit de politica editorială a ziarului, care, în opinia domniei sale, nu se ridică la nivelul cerut de investiţiile pentru relansarea ziarului", afirmă Cristian Tudor Popescu într-o declaraţie acordată agenţiei MEDIAFAX.

El susţine că Adrian Sârbu "doreşte pentru anul 2008 un set de parametri de performanţă, audienţă, generală, audienţă pe internet, abonamente şi vânzare cu bucata". Cristian Tudor Popescu apreciază că aceşti parametri sunt "de neatins în condiţiile actuale ale presei româneşti şi menţinând Gândul în categoria quality newspaper, ziar serios".
"În aceste condiţii, dată fiind calitatea mea de principal responsabil editorial al ziarului, înţeleg să demisionez din această funcţie până la sfârşitul acestei luni", afirmă directorul cotidianului "Gândul".
Cristian Tudor Popescu precizează că, în calitate de jurnalist, consideră că ziarul Gândul "este un ziar bun, nu de puţine ori foarte bun, un ziar independent şi echilibrat din punct de vedere politic, care contează pentru opinia punlică" şi că, din acest motiv, alege să rămână senior editor la ziar, răspunzând exclusiv pentru textele semnate de el, atâta vreme cât scrisul său va fi considerat util ziarului, iar, la rândul său, va considera că mai poate să-şi pună semnătura în paginile publicaţiei.

CTP demisioneaza de la Gandul

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu şi-a anunţat, azi, demisia din funcţia de director al cotidianului "Gândul", însă va rămâne editorialist al publicaţiei. Cristian Tudor Popescu, a declarat, pentru ROMPRES, că va demisiona din această funcţie, urmând să explice motivele acestui gest într-un comunicat de presă pe care îl va difuza în urmatoarele ore.

C.T. Popescu a fost angajat la cotidianului Adevarul in 1991, in functia de redactor sef adjunct. Ramane in aceasta functie pana in 1996, cand este numit redactor sef (1996-2005). De asemenea, a fost redactor-sef al saptamanalului Adevarul literar si artistic (1996-2000).

In anul 2005, demisioneaza de la cotidianul Adevarul alaturi de alti 81 de jurnalisti si impreuna cu Mircea Dinescu fondeaza ziarul Gandul.

Cotidianul "Gandul" a fost lansat in 2 mai 2005 de catre mai multi jurnalisti, printre care Cristian Tudor Popescu, Adrian Ursu, Lelia Munteanu si Bogdan Chireac, care au parasit redactia "Adevarul" in urma unor neintelegeri cu Ana Maria Tinu.

vineri, 11 ianuarie 2008

Pro Sport va fi editat de maine de PubliMedia International

Cotidianul Pro Sport va fi editat, începând de mâine, de către PubliMedia International, compania de publishing a MediaPro. Publimedia a achiziţionat acest titlu în noiembrie 2007 de la Ringier România. Tranzacţia a inclus transferul titlului, al echipei editoriale, al tuturor mărcilor adiacente, şi al domeniilor online. Transferul efectiv al echipei editoriale în noul sediu din Casa Presei a avut loc astăzi. "Duminică, 13 decembrie, va fi pe piaţă primul ziar editat de către PubliMedia după închiderea deal-ului cu Ringier", a anunţat Cosmina Noaghea, director general PubliMedia International. Noul redactor-şef al Pro Sport este Dan Filoti (32 de ani), absolvent al Şcolii Superioare de Jurnalism.
PubliMedia International ocupă poziţii de top pe următoarele segmente: Presă de business: Ziarul Financiar, BUSINESS Magazin, TARGET; Ziar naţional de calitate: Gândul; Reviste pentru femei: Ce se întâmplă, doctore?, The ONE; Reviste special interest: Descoperă, ProMotor, go4it!; Ghiduri: ProTV Magazin, Time Out; Ziare locale: Clujeanul, Hunedoareanul, Bihoreanul, Sibianul, Bănăţeanul, Ieşeanul.
Fondat în 1833 în localitatea Zofingen din Elveţia, Ringier este cel mai mare grup de presă elveţian. Cu operaţiuni în zece ţări, Ringier are peste 6.800 de angajaţi şi publică peste 120 de ziare şi reviste, produce aproximativ 20 de emisiuni TV şi operează mai mult de 50 de website-uri şi 11 tipografii.
În 2007, Ringier a făcut primul pas în televiziune, devenind acţionar minoritar al canalului de divertisment Kanal D.

Matinal la National TV, cu Andreea Spataru si Tudor Ionescu

Dupa plecarea cuplului Razvan si Dani de la National TV la Antena 1, Andreea Spataru a ramas libera de contract, dar nu pentru mult timp. Ea pregateste acum o emisiune alaturi de Tudor Ionescu, unul dintre membrii trupei Fly Project.

Ca sa asigure un rating bun, Andreea a apelat si la o operatie de marire a sanilor, iar carcotasii spun ca schimbarile, in cazul ei, nu se opresc aici.

Financiarul. Oficial, de luni

Iata si comunicatul Media Casa Press, privind aparitia Financiarul:

Un nou ziar financiar va apărea, la începutul săptămânii viitoare, pe piaţa media de profil. Potrivit unui comunicat al companiei Media Casa Press, cotidianul 'Financiarul', produs al trustului Intact, va aduce zilnic, de luni până vineri, la birou sau acasă, 32 de pagini pline cu cele mai proaspete ştiri economice. Formatul va fi A3, iar preţul său va fi de 2 lei. Ziarul, care va apărea pe piaţă luni, 14 ianuarie, va consolida poziţia trustului Intact pe piaţa românească de media, aceea de lider al publicaţiilor de business. În acest scop, noul cotidian este realizat de o echipă experimentată în jurnalism economic, care beneficiază de experienţa realizării proiectului 'Săptămâna Financiară'. Noutatea adusă de 'Financiarul' constă în faptul că ştirile nu vor fi doar prezentate, ci şi analizate, astfel încât cititorul să poată înţelege 'de ce se întâmplă'. Nu în ultimul rând, vor fi noutăţi editoriale: pagini tematice şi rubrici în premieră, comentatori de prestigiu, iar alte genuri publicistice vor fi reactivate sau adaptate jurnalismului economic. 'Financiarul' este editat de compania Media Casa Press, parte a trustului de presă Intact. Directorul General al noii publicaţii este Gabriela Vrânceanu Firea, iar redactor-şef va fi Edward Pastia, ambii cu o experienţă de 17 ani în presă. 'Era nevoie, pe piaţa media românească, de un cotidian financiar dinamic, puternic, în stare să ţină pasul cu viteza transformărilor economice din România, dar şi din lume. Suntem o publicaţie sută la sută românească, dar conectată la marile decizii economice de pe mapamond. Citind 'Financiarul', nu veţi rata esenţialul economic ce vă poate schimba viaţa', declară Gabriela Vrânceanu Firea. La rândul său, redactorul-şef Edward Pastia consideră că 'Financiarul' are toate şansele să devină un partener serios pentru fiecare om de afaceri sau pentru oricine doreşte să fie informat şi protejat în peisajul economic autohton.

NOTA: Radu Preda, redactor sef la Saptamana Financiara spune pe blogul lui Iulian Comanescu, ca marca "Financiarul" nu apartine firmei din Iasi, ci este in procedura de inregistrare in favoarea trustului Intact.

Business Standard de Romania, Handelsblatt si Business Standard de India











Business Standard a adus pentru Cristian Lipan, Art Director la publicatia economica amintita, o multime de premii.
Juriul European Newspaper Award - newspaper design and concept, a acordat cinci premii de excelenta cotidianului Business Standard.
Publicatia a luat premiu la categoriile FRONT PAGES - ziare nationale (PRIMA PAGINA), SPECIAL PAGES (PAGINI SPECIALE), VISUALIZATION (VIZUALIZARE), INNOVATION (INOVATIE) si TYPOGRAPHY (CARACTERE DE LITERA, FONTURI).

Nota: imi place Business Standard. Astept Financiarul. Publicatia Realitatea-Catavencu colaboreaza cu „Handelsblatt“, cel mai important titlu economic si financiar din Germania.
Compania germana face parte din conglomeratul Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck, a carui cifra de afaceri este de peste doua miliarde de euro.

SAPTE TITLURI PENTRU BANI
Primul numar al cotidianului BS a fost prezentat pe 17 mai, in cadrul MoneyFest 2007, eveniment organizat de Grupul Realitatea-Catavencu. Publicatia face parte dintr-un concept mediatic destinat informatiei economice si de afaceri, care reuneste televiziunea The Money Channel, portalul MoneyLine, site-ul standard.ro, saptaminalul „MONEY EXPRESS“, precum si revistele „Bilant“ si "Investitii si Profit".

joi, 10 ianuarie 2008

Trustul Intact lanseaza Financiarul. Din 14 ianuarie.

Cotidianul de business al trustului Intact se va numi Financiarul şi va apărea pe piaţă începând de luni, potrivit reprezentanţilor companiei.

Financiarul este editat de societatea Media Casa Press, parte a trustului de presă Intact. Directorul general al publicaţiei este Gabriela Vrânceanu Firea, realizator TV şi director editorial la Săptămâna financiară. Redactorul-şef al publicaţiei va fi Edward Pastia, redactorul-şef adjunct al săptămânalului Săptămâna Financiară.

Potrivit Gabrielei Vranceanu Firea, clientii firmelor de abonamente vor primi promotional, pentru o perioada, ziarul, ce va aparea in 32 de pagini, format compact. Directorul general precizeaza ca Financiarul este publicat de SC Media Casa Press, parte a trustului Intact, actionar majoritar si presedinte fiind Camelia Voiculescu. "Eu administrez aceasta firma, sunt actionar minoritar si girez functia de director general. Director executiv al societatii este Radu Preda, director de productie Sorin Stoian, iar director de marketing Dan Tudoroiu. Redactorul-sef al Financiarului este Edward Pastia", spune Gabriela Firea. Aceasta subliniaza ca doar conducerea noului cotidian este aceeasi cu cea a "Saptamanii Financiare" si ca "cei 55 de redactori si 30 de colaboratori lucreaza doar pentru cotidian". Financiarul va fi 80% color si va avea un pret de 2 RON, iar formatul este descris de Gabriela Firea drept "unul dinamic, tineresc, usor de citit si la cafeaua de dimineata, dar si la birou". Intrebata in legatura cu problemele intampinate in stabilirea numelui publicatiei, despre care s-a speculat ca ar fi fost unul dintre motivele pentru care Financiarul nu a aparut in decembrie, directorul general afirma ca "in stabilirea oricarui nume sunt anumite framantari, sa le spunem, nu neaparat dificultati. Si cand se naste un copil, parintii, bunicii si nasii fac conferinte pentru stabilirea celui mai potrivit nume pentru bebelus, nu?". "Ca om de presa, de 17 ani, imi respect colegii, in special pe cei din presa economica. Apreciez ceea ce au facut pana acum, mai ales ca unii dintre ei au fost deschizatori de drumuri. Dar suntem in 2008, maine-poimaine in 2010, vremurile s-au schimbat, asa ca era timpul unui nou cotidian de business", spune directorul publicatiei, care precizeaza ca marketingul si PR-ul pentru perioada de lansare "sunt asigurate in house, ne-am construit propriul departament, cu profesionisti in domeniu. Regia de vanzari care va manageria spatiul publicitar este Media Consulta, condusa de Mihai Craiu, cu care avem contract pe trei ani".

NOTA. Numele Financiarul este utlizat si de revista cu acelasi nume, publicaţie economică a Regiunii de Dezvoltare Nord-Est

Edward Pastia, redactor sef la cotidianul de business al Intact

Redactorul-sef adjunct al saptamanalului Saptamana Financiara, Edward Pastia, va fi redactor-sef al noului cotidian de business ce va fi lansat de trustul Intact. Pastia a confirmat pentru Business Standard noua sa pozitie in cadrul grupului.

Cotidianul de business al trustului Intact, al carui titlu de lucru este, potrivit unor surse de pe piata, Profitabil, a avut deadline initial de lansare luna decembrie a anului trecut. Lansarea a fost amanata, insa, pana pe 7 ianuarie 2008, apoi din nou, fara un termen exact stabilit. Edward Pastia a intrat in presa in 1996, ca redactor la Jurnalul National, Departamentul Economic.
Ulterior, el a lucrat ca redactor-sef adjunct la Ziarul Politic, iar din 2001, a revenit la Jurnalul National, ca publicist comentator.
Din 2005, Pastia face parte din echipa redactionala a revistei Saptamana Financiara, ca redactor-sef adjunct. Ambele publicatii fac parte din portofoliul trustului Intact. Noul cotidian al trustului Intact va intra pe o piata care include doua publicatii zilnice de business, respectiv Ziarul Financiar, editat de trustul MediaPro si lansat in urma cu aproximativ zece ani, si Business Standard, editat de grupul Realitatea-Catavencu si lansat in vara anului trecut.


Trustul Intact detine posturile de televiziune Antena 1, Antena 2, Antena 3 si Euforia, Romantic FM. De asemenea, Intact mai detine si o serie de publicatii, precum Saptamana financiara, Jurnalul National si Gazeta sporturilor.

Dorin Chiotea, editor coordonator la Libertatea

Dorin Chiotea (foto), fostul redactor-sef al cotidianului sportiv ProSport, va prelua, incepand de saptamana viitoare, functia de editor coordonator pe sport, internet si proiecte speciale in cadrul tabloidului Libertatea, editat de trustul Ringier.

Chiotea a declarat pentru Business Standard ca noua sa functie implica lucrul la suplimentele Libertatea, la dezvoltarea site-ului, precum si la proiectele speciale care vor urma. De asemenea, el va coordona paginile sportive ale tabloidului. Functia de editor coordonator pe sport, internet si proiecte speciale nu exista pana acum la Libertatea. Chiotea a plecat de la ProSport odata cu achizitia cotidianului sportiv de catre trustul MediaPro. Locul sau a fost luat de Dan Filoti, pana acum redactor-sef adjunct la ProSport. Intreaga cariera de presa a lui Dorin Chiotea s-a desfasurat in Ringier, la Libertatea, Gazeta Sporturilor si ProSport

Nou departament de PR la Realitatea-Catavencu

Posturile de televiziune Realitatea TV, The Money Channel si Romantica, facand parte din trustul Realitatea-Catavencu, au un nou departament de PR.

Echipa va fi condusa de fostul PR de la agentia de publicitate Leo Burnett, Lavinia Rindasu. Potrivit unui comunicat de presa, infiintarea departamentului de PR face parte dintr-un proces de remodelare a structurilor posturilor Realitatea TV, The Money Channel si Romantica. De asemenea, trustul Realitatea-Catavencu are si un nou Director de Marketing al Diviziei TV, in persoana lui Ovidiu Caprita, fost director de comunicare si evenimente la Kanal D

miercuri, 9 ianuarie 2008

France 24 se inchide. A emis un an.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a anuntat inchiderea canalului de stiri in limba engleza France 24, potrivit BBC.

“Nu vreau sa sustin din banii contribuabililor un canal de televiziune care nu emite in limba franceza”, a declarat oficialul francez. France 24 a fost lansat in 2006 de catre predecesorul lui Sarkozy, Jacques Chirac, si emite global 24 de ore, in limbile engleza, franceza si in araba. Canalul vrea sa atraga procente din piata tv impartita de liderii pietei televiziunilor in limba engleza, CNN si BBC. Sarkozy a declarat ca un alt canal, France Monde, va fi creat rapid pentru a inlocui vechea televiziune. Noua televiziune va folosi resursele de la France 24, TV Cinq si Radio France International.

Clujul, atractie mondiala in 2008

Clujul, Malta si trei asezari din Suedia, Brazilia si Vietnam vor deveni marile atractii mondiale ale acestui an.

Revista britanica „Monocle“ a inclus intr-un top recent cinci regiuni asupra carora reflectoarele internationale vor fi indreptate in 2008. „Capitala Transilvaniei“ atrage prin forta de munca ieftina si calitatea serviciilor, Malta poate deveni un actor politic si economic de importanta mondiala, micul oras suedez Haparanda face minuni cu turismul pentru cumparaturi (shoppingtourism), iar statul brazilian Bahia va transforma biocombustibilul in aur. Totodata, vocea Vietnamului se va face auzita de indata ce prima rafinarie de petrol din tara va incepe sa produca, cel mai probabil in 2009.


„Care este atractia? Clujul este unul dintre principalele centre industriale si academice ale tarii, cu o sensibilitate central-europeana; are o infrastructura excelenta, dar si sosele, linii aeriene si feroviare ce il leaga de restul Europei. A reusit totodata sa pastreze un procent considerabil din forta sa de munca“, descriu pe scurt jurnalistii insulari. Potrivit analistului Jon Levy de la Eurasia Group, companiile se muta in Cluj atit pentru calitatea muncii, cit si pentru pretul ei scazut. In ceea ce priveste restul tarii, atrage atentia „Monocle“, investitiile in drumuri si cai ferate nu sint suficiente. Bucurestiul, de exemplu, trebuie sa-si defineasca brandul si sa rezolve problema coruptiei.

RAR nu mai omologhează decât EURO 4

Registrul Auto Român nu mai omologhează şi nu mai eliberează cărţi de identitate pentru autovehicule care nu respectă normele de poluare chimică Euro 4 şi aplică taxă de primă înmatriculare pentru motocicluri.

RAR a luat această măsură începând cu data de 1 ianuarie 2008, ea aplicându-se numai autovehiculelor noi, respectiv celor care nu pot face dovada unei înmatriculări anterioare introducerii în România. RAR menţionează că obligativitatea introducerii normelor de poluare Euro 4 este dată de două două regulamente europene obligatorii şi în România.

marți, 8 ianuarie 2008

Sex Pistols - în negocieri pentru un concert în România

Formaţia britanică Sex Pistols, pionierii muzicii punk, ar putea concerta în România anul acesta, au declarat reprezentanţi ai Kompas Events, care se află în negocieri cu managementul trupei încă din decembrie anul trecut.

Potrivit acestora, un contract pentru un concert în România nu a fost încă semnat, trupa urmând însă să susţină un turneu european în 2008. Membrii supravieţuitori ai trupei Sex Pistols s-au reunit la începutul lunii noiembrie a anului trecut, la Londra, pentru un concert ce a sărbătorit împlinirea a 30 de ani de la lansarea primului album al formaţiei, "Never Mind the Bollocks".
În 2006, membrii trupei Sex Pistols au fost incluşi în Rock and Roll Hall of Fame, dar aceştia au refuzat să fie prezenţi la ceremonie şi au trimis, în schimb, un bilet scris de mână cu un mesaj grosolan. Pe lângă concertul Sex Pistols, organizatorii de la Kompas Events au spus că negociază şi pentru o revenire într-un concert al trupei de goth-simfonic Lacrimosa, care a mai concertat la Bucureşti în 2006. (mediafax)

Benzina, mai ieftina ca motorina

Benzina a ajuns să coste mai puţin decât motorina. Potrivit analiştilor, românii nu vor renunţa la maşinile pe motorină chiar dacă aceasta s-a scumpit. Ei spun totuşi că vânzările ar putea scădea cu maximum 3 procente. Săptămâna trecută Petrom a crescut preţul motorinei cu 3 bani pe litru, în timp ce Rompetrol a ridicat ieri preţul tot cu 3 bani. În acest moment automobilele Diesel reprezintă 60% din vânzările generale de maşini.

China va lansa 15 rachete, 17 sateliti si o misiune cu echipaj uman

China va lansa în spaţiu 15 rachete, 17 sateliţi şi o misiune cu echipaj uman în 2008, în încercarea de a-şi întări poziţia de a treia putere în spaţiu, în anul în care va găzdui Jocurile Olimpice, informează Reuters.
Presa de stat chineză informează că, în octombrie 2008, China va lansa a treia misiune în spaţiu cu echipaj uman din istoria sa, numită Shenzhou VII. De asemenea, în 2009, se va alătura Rusiei pentru o misiune de explorare a planetei Marte.
În 2003, China a devenit a treia ţară care a lansat un echipaj uman în spaţiu, după Statele Unite şi Uniunea Sovietică. În ultimii patru ani, acest stat a realizat cu succes o a doua misiune în spaţiu cu echipaj uman, cu propriile sale mijloace financiare.
Pe 31 octombrie 2007, China a lansat primul său satelit de explorare a Lunii, Chang'e (numele unei zeiţe din mitologia chineză, n.red.). Lansarea satelitului reprezintă prima etapă a ambiţiosului programului chinez de explorare a Lunii, care are ca scop trimiterea unui astronaut chinez pe satelitul natural al Pământului până în 2020. Etapa a doua va demara în 2012 cu trimiterea unui robot pe Lună. Ulterior, chinezii vor trimite pe Lună un aparat de explorare care va preleva mostre de sol.
Ambiţiile Partidului Comunist de a intra în selectul club al puterilor spaţiale este criticat aspru în condiţiile în care sute de milioane de chinezi se confruntă cu sărăcia.

luni, 7 ianuarie 2008

Financial Times s-a scumpit pana la 1,5 lire exemplarul

Un exemplar din cotidianul Financial Times costa, incepand de azi, 1,5 lire, in urma unei cresteri a pretului de 15%, aceasta aceasta fiind a doua scumpire a ziarului, in decurs de 7 luni, conform Mediaguardian.
Pretul editiei de weekend a crescut de asemenea, de la 1,8 la 2 lire.

Astfel, Financial Times este mai scump decat The Guardian, The Independent, Daily Telegraph sau The Times. Precedenta scumpire a fost in luna iunie a lui 2007, pretul crescand de la 1 la 1,3 lire.

Si publicatiile The Times, The Wall Street Journal si The Guardian si-au crescut preturile de vanzare in 2007. The Times a crescut de la 0,65 la 0,7 lire sterline, The Wall Street Journal si-a marit pretul de vanzare al editiilor din timpul saptamanii de la 1 dolar la 1,5, iar pretul The Guardian a ajuns la 0,8 lire sterline, iar editia de sambata, la 1,5 lire sterline.

Financial Times face parte din grupul de media Pearson, care mai detine, printre altele, 50% din actiunile publicatiei The Economist. Pearson este si cel mai mare publisher de carti din Marea Britanie si al doilea din Statele Unite.

Prezent dispare de pe hartie

Varianta tiparita a saptamanalului economic Prezent, editat de publisherul Greek Media Group, va inceta sa apara pe piata, din cauza problemelor legate de distributie, moment ce coincide cu plecarea de la conducerea companiei a directorului general George Christoforidis.

Potrivit lui Robert Lorentz, citat de standard.ro - noul director general al Greek Media Group, promovat din functia de redactor-sef al publicatiei Prezent, firma are de incasat restante in valoare de cateva zeci de mii de euro de la companiile de distributie de presa, bani proveniti din vanzarea publicatiei la chioscuri. Principalul datornic este firma Rodipet.
Saptamanalul Prezent va continua sa apara numai in varianta online, cel putin pana cand va fi adoptata o noua strategie de distributie, mai spune noul director general. Compania se va axa mai mult pe dezvoltarea editiei online a publicatiei. Pentru inceput, va fi actualizata numai sectiunea de stiri in limba romana si in engleza a site-ului prezentonline.ro, urmand ca, in termen de circa o luna, toate rubricile sa fie completate, de trei ori pe saptamana, cu informatii.

In final, prezentonline.ro va deveni cotidian economic. Robert Lorentz intentioneaza sa reia si editia tiparita a Prezent, odata cu rezolvarea problemelor de difuzare, sub forma unui supliment saptamanal al site-ului. Renuntarea la varianta tiparita a Prezent nu va atrage concedierea jurnalistilor publicatiei, adauga Lorentz. Potrivit trafic.ro, site-ul prezentonline.ro a atras, in luna decembrie, aproape 33.000 de vizitatori.
Pe de alta parte, Lorentz spune ca saptamanalul a inregistrat vanzari medii de circa 7.000 de exemplare pe editie.

Saptamanalul Prezent a fost lansat de compania greco-romana Greek Media Group, la inceputul lunii februarie 2006, cu o echipa formata, in mare parte, din jurnalistii care demisionasera de la Evenimentul zilei la inceputul lui 2005, alaturi de redactorul-sef Dan Turturica.

Redactorul-sef Dan Turturica a parasit Prezent, iar saptamanalul si-a schimbat intreaga echipa de ziaristi, in conditiile in care publicatia avea un tiraj de 15.000 de exemplare, dintre care jumatate se distribuiau gratuit. Din octombrie 2006, jurnalistul Robert Lorentz a fost redactorul-sef al publicatiei.

Telecom Italia vrea sa vanda divizia Alice

Grupul de telefonie Telecom Italia analizează în prezent posibilitatea vânzării diviziei sale Alice, companie care oferă servicii de Internet în bandă largă pe piaţa din Franţa, au declarat pentru Reuters o serie de surse apropiate discuţiilor. Telecom Italia a mandatat banca de afaceri Calyon, divizia de investiţii a grupului bancar francez Credit Agricole, să se ocupe de vânzarea acestei divizii. Tranzacţia ar putea fi anunţată la data de 7 martie 2008, când compania italiană va prezenta analiştilor planurile sale industriale. Informaţia a fost publicată şi în cotidianul 'Le Figaro', care evaluează Alice între 600 şi 650 milioane euro, plecând de la preţul plătit recent de Neuf Cegetel pentru Club Internet. Printre numele vehiculate că ar fi interesate se numără furnizorii de Internet broadband Iliad şi Neuf Cegetel.
Una din surse a declarat că Telecom Italia vrea să vândă divizia Alice deoarece nu este mulţumit de performanţele sale. Pe primele nouă luni ale anului trecut această divizie a consemnat pierderi operaţionale de 147 milioane euro şi o cifră de vânzări de 282 milioane euro. Alice este singura divizie de broadband a grupului Telecom Italia care nu înregistrează profit. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt de la Telecom Italia a refuzat să comenteze aceste informaţii.
În anul 2005, operatorul italian de telecomunicaţii şi-a propus să cucerească o cotă importantă din piaţa de Internet în bandă largă din Franţa şi a promis că până în 2008 va investi în Franţa aproximativ 150 milioane euro în marketing şi 350 milioane euro în infrastructură. La sfârşitul lunii septembrie 2007, Alice avea 847.000 de clienţi, Free 2,62 milioane abonaţi, Neuf Cegetel trei milioane abonaţi şi Orange, divizie a France Telecom, 6,57 milioane abonaţi. Alice e ultimul furnizor mic de Internet de pe piaţa franceză, după ce în luna iulie 2007 Neuf Cegetel a preluat Club Internet, divizie a operatorului german Deutsche Telekom, pentru 465 milioane euro. La acea dată Club Internet avea 600 milioane abonaţi la serviciile ADSL.