
Păşunile din Transilvania nu au mai avut parte de atâta acţiune de la retragerea romanilor, comentează Der Spiegel, apreciind însă că în condiţiile în care producătorul Nokia prelucrează deja terenul pentru construirea unei noi fabrici, lumea modernă se îndreaptă către această parte a României cu o viteză uimitoare inclusiv pentru texanul John Guerry, şeful şantierului. Potrivit publicaţiei germane, fabrica de la Cluj s-a dezvoltat într-un ritm foarte rapid astfel încât, la mai puţin de cinci luni de la începerea lucrărilor, exteriorul uzinei este aproape finisat, iar în interior specialiştii au instalat deja mai multe computere care vor urmări fluxurile de componente ale viitoarelor telefoane.
De altfel, potrivit Der Spiegel, în luna martie fabrica va începe deja livrarea primelor aparate în Europa şi Asia. Der Spiegel apreciază că Nokia a ales Clujul parţial deoarece în acest oraş există un număr considerabil de ingineri dispuşi să muncească pentru un salariu mai mic decât un sfert din cel european. Fabrica va deveni complet operaţională cu puţin timp înainte de închiderea uzinei Nokia de la Bochum, Germania, despre care compania finlandeză susţine că a devenit prea costisitoare.
Dar numai salariile mici nu vor putea transforma fabrica din România într-una competitivă, comentează Der Spiegel, adăugând că pentru a se asigura că investiţia Nokia de 88 de milioane de dolari va da rezultate, Germania va fi nevoită să îşi transporte "preţioasa expertiză" într-o zonă care este legată de exterior printr-un aeroport de mici dimensiuni şi o autostradă cu două benzi care abia începe a se strecura printre Carpaţii situaţi în apropiere.
Găsirea unor muncitori dornici să lucreze în noua fabrică nu va constitui o problemă, scrie Der Spiegel apreciind că oraşul Cluj, cu 400.000 de locuitori se zbate încă să iasă din sărăcia lăsată în urmă de unul dintre cele mai represive regimuri comuniste din Europa de Est. De altfel, potrivit cotidianului citat, deşi rata şomajului în această zonă era, în luna noiembrie, de aproximativ 3,1 la sută, majoritatea salariaţilor din întreprinderile din regiune câştigă în jur de 180 de dolari pe lună.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu