vineri, 28 septembrie 2007

Tom Ford. Brand.

Tom Ford. Designerul nascut in Austin a transformat Gucci intr-un brand de 4 miliarde de dolari, inainte de a deveni director de creatie la Yves Saint-Laurent si de a-si lansa propriul brand cu care face furori la New York, Londra si Paris. In 2006, Ford trecea destul de usor de la moda la jurnalism devenind guest editor si director de creatie al Vanity Fair (editia de la Hollywood). Tom Ford este designerul care a influentat cel mai mult moda ultimilor ani. Pana la urma, el este cel care a adus miliarde de dolari brandului Gucci, pentru ca apoi sa revitalizeze Yves Saint-Laurent cu niste colectii de exceptie. Dupa care, si-a lansat propria casa de moda, Tom Ford, care e cautata mai ales pentru costume si pentru ochelarii de soare, dar si pentru parfumuri.Designerul este admirat si pentru ca se afla printre putinii norocosi care au trait cu adevarat "visul american". In ultimii 20 de ani, Ford a castigat milioane dupa milioane de dolari, a participat la cele mai exclusiviste petreceri de la Hollywood, a primit numeroase premii si si-a construit trei case in trei colturi ale lumii - "Ma gandesc la LA ca la o experienta american-urbana, la Londra ca la o experienta european-urbana si la Santa-Fe ca la o evadare la tara", explica designerul. "Sunt doar norocos sa prevad gusturile maselor". "Si, cand spun ca imi place un pantof, normal ca exista inca vreo mie de oameni care sa il admire".

Capital TV, la Kanal D

Emisiunea Capital TV se relanseaza. De la Realitatea, la Kanal D. Revista „Capital” realiza, impreuna cu Realitatea TV, o emisiune economica ce se adresa in special oamenilor de afaceri. Publicul tinta era reprezentat de persoanele implicate in deciziile financiare, de la cele cu putere medie de decizie pana la cei din „top management”, dar producatorii sustineau ca limbajul folosit era astfel conceput incat sa fie inteles de publicul larg. Dragos Nedelcu, redactor-sef adjunct la „Capital”, a debutat astfel, in calitate de moderator si realizator al unei emisiuni de televiziune. In 2005, se spunea ca proiectele comune dintre „Capital” si Realitatea TV nu se vor opri aici. O relansare, pe Kanal D?! Voi ce parere aveti?

joi, 27 septembrie 2007

Nokia to sell $25,000 Ferrari phone

HELSINKI (Reuters) - The luxury unit of Nokia has started selling a phone designed jointly with Ferrari for about 18,000 euros ($25,400) at its stores in London, Paris, Hong Kong and Singapore, it said on Thursday. The Vertu unit produced the Ascent Ferrari 60 phone to celebrate Ferrari's 60th anniversary. "We worked very closely to develop this limited edition of 60 phones. Detailing on the phone is inspired by detailing on a number of Ferrari cars," said Vertu spokeswoman Elizabeth Maragh. Luxury goods segments are benefiting from fast economic growth in countries such as China, India and Russia, while Middle East markets have strengthened as a boom in commodity prices has increased incomes. Nokia and other cellphone manufacturers are increasingly teaming up with designers. Earlier this week Italian designer Giorgio Armani joined forces with Samsung Electronics to design a television and a mobile phone.

Designers Dolce & Gabbana have teamed up with Motorola for a gold-colored version of the RAZR mobile phone model and Prada has developed a phone with South Korea's LG Electronics.

"Citeşte-ţi gândul!, de la 1 octombrie

Gândul va avea, de la 1 octombrie, un nou design, va fi tipărit integral color şi va introduce secţiuni editoriale noi. Noul layout este o combinaţie reuşită între modernism şi eleganţă, avantajele principale oferite cititorului fiind uşurinţa şi plăcerea citirii ziarului, datorate organizării mai bune şi mai eficiente a informaţiei, spun cei de la Gândul. Rolul noului design este dublu: să pună în valoare conţinutul editorial şi să furnizeze informaţie prin imagini. Principiile grafice care stau la baza noului layout sunt culoarea, ca element definitoriu, şi realizarea unui discurs grafic distinct, prin folosirea de soluţii variate de evidenţiere şi ilustrare a textului. Fotografia capătă mai multă importanţă în discursul jurnalistic al ziarului Gândul, cu atât mai mult cu cât vor fi folosite preponderent două formate speciale de decupare a imaginii - verticale şi orizontale -, formate ce conferă distincţie ziarului. Pe lângă schimbările de culoare şi de grafică, din 1 octombrie ziarul Gândul va avea şi secţiuni editoriale noi: Puterea Gândului, Administraţia, Serviciul, Armata, Consumatorul, Banii, Cariera, Casa, Credinţa, Natura, Vacanţa, Timpul liber, Internetul, Gândul meu. Pe lângă secţiunile editoriale noi, Gândul va fi însoţit, săptămânal, de două suplimente noi: Proprietatea, supliment de investiţii imobiliare, şi suplimentul Şcoala, axat pe probleme de educaţie şi învăţământ. Suplimentul săptămânal Pro TV Magazin de vinerea îşi va spori considerabil conţinutul editorial, de la 68 la 132 de pagini, cu şi mai multă informaţie din media şi showbiz. În următoarele luni, Gândul va fi însoţit şi de alte suplimente săptămânale, dedicate câtorva domenii de interes pentru cititorii de presă de calitate din România. De la 1 octombrie, ziarul Gândul va apărea pe piaţă de luni până vineri inclusiv, ediţia de sâmbătă fiind disponibilă exclusiv online, cu un conţinut destinat preponderent timpului liber.

CNA-ul moldovenesc a retras licenta TVR1

Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova (CCA) a retras, cu majoritate de voturi, licenta de emisie a postului TVR1, potrivit agentiei moldovenesti AP Flux. CCA a decis sa acorde aceasta frecventa unui nou post moldovenesc de televiziune, Tele FM International.
Vlad Turcanu, membrul CCA si fost presedinte al institutiei, a apreciat aceasta decizie ca fiind una ilegala. De asemenea, el a afirmat ca neachitarea datoriilor TVR1 catre Directia Radiocomunicatii nu reprezinta un motiv realist, intrucat „in cazul in care aceste insinuari ar fi reale, TVR1 ar fi ramas demult fara licenta". In data de 4 iunie, Varujan Vosganian, ministrul Finantelor, a trimis o adresa Ministerului Dezvoltarii Informationale din Republica Moldova, prin care cerea achitarea obligatiilor TVR din datoria, in valoare de peste noua milioane de dolari, pe care Republica Moldova o are catre Romania. Potrivit AP Flux, decizia CCA a provocat indignarea politicienilor de la Chisinau. TVR1 are licenta de emisie in Republica Moldova pana in anul 2011.

TVR 1, tot mai sexy!!!

Directorul TVR 1, Dana Deac, afirmă că emisiunile şi temele europene vor fi prezentate "într-o formă sexy". Cât de sexy poate să fie o temă europeană, nu-mi imaginez. TVR 1 însă da.

luni, 24 septembrie 2007

Pepsi Light "It’s hard to be a woman!"

O femeie aşteaptă un telefon de la iubitul ei. Alta e indecisă la cumpărături. Două situaţii aparent simpliste din punct de vedere acţiune, dar pline de încărcătură emoţională pentru o femeie. Acestea sunt noile spoturi Pepsi Light. Campania Pepsi Light "It’s hard to be a woman!" se desfăşoară la nivel naţional, în perioada 15 septembrie – 31 octombrie, incluzând atât spoturi TV, cât şi execuţii de print, dar şi marketing. Astfel, noua campania doreşte să depăşească stereotipul femeii perfecte şi să portretizeze mai în profunzime dorinţele şi dilemele femeii reale. Spoturile TV au fost filmate în colaborare cu casa de producţie Multimedia Est, sub regia lui Xavier Martin şi a lui Sebastien Alouf, director de imagine fiind Stephane Valee´, iar producător, Liviu Isop, A/V Production Manager, Graffiti BBDO. Producţia foto a fost realizată cu sprijinul casei de producţie Umbrella, în calitate de producători fiind Vitalie Brega şi Stefan Schultz – A/V Producers, Graffiti BBDO.

Summit IAA la Bucureşti

Reprezentanţi de marcă ai industriei de comunicare europene şi nu numai se vor reuni la Bucureşti cu ocazia Summit-ului european al IAA (International Advertising Association) ce se va derula în zilele de 26, 27 şi 28 septembrie la Palatul Parlamentului. Campania de comunicare a evenimentului anului în publicitatea europeană este semnată de agenţia McCann Ericksson. Dată fiind deschiderea pe care o are evenimentul, campania "Vremuri grele în publicitate" se difuzează şi internaţional, în reţeaua BBC. Echipa creativă a mers pe ideea consecinţei extreme anunţând prin lucrările realizate un moment cvasiapocaliptic al formelor clasice din publicitate (afişele, spoturile de la radio şi televiziune). Practicieni de prim rang vor lua cuvântul în cele trei zile ale Summit-ului IAA. Tendinţele europene şi mondiale din domeniul marketigului şi comunicării, al legislaţiei conexe, dar şi al CSR-ului (Responsabilitate Corporatistă Socială) vor fi abordate de către personalităţi precum: Joseph Ghossoub (IAA Chairman and World President), Mihaela Ungar (President, Romanian Advertising Counsel), Răsvan Popescu (Preşedinte CNA), Philip Thomas (CEO, Cannes Lions International Advertising Festival), Solange Montillaud Joyel (Project Director, United Nations Environment Program), Tony Pigott (Global CEO, Ethos JWT), Peter Slaughter (Advertisement Production and Operations Director, Financial Times).

vineri, 21 septembrie 2007

European Drinks rebranding

Compania European Drinks a inceput un proces de rebranding al produselor, menit sa schimbe imaginea traditionala a grupului de firme al fratilor Micula, de fabricant de produse ieftine. Rebrandingul ar urma sa creasca valoarea de ansamblu a unui grup estimat deja de cei doi frati la peste 1,5 miliarde de euro, scrie Business Magazin.
Cu cea mai mare fabrica de bere din Romania, ocupand prima pozitie pe piata bauturilor racoritoare non-cola, a doua pozitie pe piata apelor minerale si cu afaceri ramificate in productie alimentara, media, turism si real estate, grupul de firme din Bihor a ajuns sa detina active tangibile care depasesc 800 de milioane de euro, potrivit lui Ioan Micula, presedintele European Food.
La aceasta se adauga brandurile, despre care Viorel Micula, presedintele European Drinks, sustine ca ar valora in total "cateva sute de milioane de euro". Prin urmare, valoarea totala a grupului "trece categoric de 1,5 miliarde de euro", a estimat Viorel Micula. Daca estimarea ar fi reala, ar insemna ca fratii Micula sa intre in randul miliardarilor in euro, alaturi de Dinu Patriciu, Ion Tiriac si Zoltan Teszari.
Ultima miscare a fratilor Micula vizeaza tocmai cresterea in valoare a brandurilor, prin schimbarea strategiei de promovare. Primul pe lista: Izvorul Minunilor. "Este adevarat ca un produs cu un pret mai scazut este perceput ca fiind un produs ieftin in ansamblu. Dar Izvorul Minunilor este un produs premium, situat peste gama medie. Pur si simplu nu a beneficiat de o campanie de comunicare buna si de ambalajul adecvat", declara Adinel Tudor, senior partner al Trout & Partners Consulting, compania care a realizat noua strategie de marketing a grupului.

Cartea, ca afacere

Librariile Humanitas au inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 5,9 milioane de euro si un profit net de peste 280.000 euro. Cifra de afaceri a fost cu 23,7% mai mare decat cea inregistrata anul trecut, iar profitul s-a dublat. Editura Humanitas a fost infiintata in 1990, sub conducerea lui Gabriel Liiceanu. In 1995 au deschis prima librarie postbelica franceza, in incinta Institutului francez. Unul dintre cele mai mari succese la raft l-a avut seria Cartea de pe noptiera, succes datorat, mai ales, titlurilor lui Paulo Coelho, pentru a carui opera Humanitas are drepturile exclusive de publicare in romaneste.

Schimbările Toamnei

Marius Tucă revine de la 1 octombrie la Antena 1
b1 tv se rebrănduieşte, din 24 septembrie
Cătălin Măruţă trece de la TVR la Pro TV
Radu Coşarcă revine pe TV, la Kanal D
Prima TV lansează reality show-ul “Şantier în lucru” cu un milion de euro
Jumătate dintre filmele difuzate de Pro Cinema vor fi comedii
Teo Trandafir nu mai ocupă funcţie executivă la Romantica

joi, 20 septembrie 2007

Hagi şi-a dat demisia!

Hagi: "Am luat această decizie de acum două seri. Nu puteam să las echipa la greu, la un meci din Liga Campionilor."
Gică Hagi: "Nu mai puteam să rezist, sînt foarte dezamăgit. Îmi voi anunţa jucătorii la antrenamentul de la ora 17:00"
Becali: "Demisia e demisie. Am vrut să fac din Hagi un mare antrenor. Cel mai mare regret al meu este ca nu am putut face din Hagi un mare antrenor. Azi nu i-am raspuns la telefon. Pai, ce sa-i zic? Gica, nu-ti da demisia. Nu vroiam sa fiu fals. L-am lasat sa si-o dea singur. A fost o lasitate din partea mea, dar care avea acoperire sentimentala, sufleteasca. ".
CĂTĂLIN TOLONTAN: Becali nu spune adevărul. Într-un delir radio-televizat, secvenţa de la sport.ro despre veleităţile sale psihologice şi filozofice a fost antologică, patronul a spus că el nu împinge pe nimeni la demisie. “Eu sînt genul care demit direct!”. Fals! Toţi cei 5 antrenori au plecat, nici unuia nu a avut curajul să le spună în faţă: “Să ne despărţim!”. Pe toţi i-a tăvălit, i-a criticat şi a încercat să-i discrediteze.
Emerich Ienei: "Am auzit de demisia lui Hagi şi regret foarte mult că nu a reuşit la Steaua. Dar a avut motive întemeiate să ia această decizie."
Dan Petrescu: "Nu pot să comentez decizia lui. Este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, îi ţin pumnii. Cu siguranţă se află într-un moment foarte greu al carierei."

Prosecutors ask Romanian President to allow probe of justice minister for corruption

BUCHAREST, Romania: Anti-corruption prosecutors on Tuesday accused the justice minister and a former telecommunications minister of corruption and asked President Traian Basescu to approve an investigation.
The prosecutors say that Justice Minister Tudor Chiuariu and former Telecommunications Minister Zsolt Nagy abused their positions "against the public interest" when they sold real estate owned by the national post office in April to a private company.
Chiuariu called the request "foolish revenge" and accused prosecutors of abusing their positions. He said they had asked for the investigation of him a day after he asked for two leading prosecutors to be dismissed. Nagy also denied the charges. Later Basescu said he would form a committee to analyze whether Chiuariu and Nagy should be investigated. Probes into public officials and former ministers must be approved by the president. Allegations surfaced last week that Chiuariu and Nagy had sold two plots of real estate to a private company reported to be linked to the ruling Liberal Party.
The Liberal prime minister, Calin Popescu Tariceanu, has not commented on the case.
Romania joined the European Union on Jan. 1 and has been told to clean up high-level corruption.
International Herald Tribune

miercuri, 19 septembrie 2007

The New York Times online, la liber

Reprezentanţii ziarului The New York Times au anunţat că, începând de astăzi, vor oferi acces gratuit la toate articolele de pe site-ul publicaţiei, NYTimes.com, şi că, în urma acestei măsuri, se aşteaptă la o creştere a numărului de cititori şi a veniturilor din publicitate. Serviciul cu plată TimesSelect, prin care cititorii aveau acces la cele mai importante articole ale publicaţiei, este, astfel, închis la doi ani după ce a fost lansat. Un abonament lunar la acest serviciu costa 7,95 de dolari pe lună şi 49,95 de dolari pe an. În luna august a acestui an, serviciul cu plată al publicaţiei avea aproximativ 227.000 de abonaţi. Pe lângă articolele ediţiilor curente, începând de miercuri, vizitatorii site-ului NYTimes.com vor avea acces şi la arhiva ziarului din anul 1987 până în prezent, precum şi dinainte de anul 1923, potrivit vicepreşedintelui şi managerului general al site-ului, Vivian Schiller. Articolele ediţiilor din perioada 1923 şi 1986 vor fi în continuare plătite, a mai adăugat Vivian Schiller.
Începând cu luna iulie, preţul ediţiilor din timpul săptămânii ale cotidianului The New York Times a crescut cu 0,25 dolari, până la 1,25 dolari, iar al ediţiei de duminică a crescut cu 0,5 dolari, până la 4 dolari.The New York Times face parte din trustul The New York Times Company, unul dintre cele mai mari grupuri de presă din Statele Unite. Acesta deţine peste 20 de ziare, printre care International Herald Tribune şi The Boston Globe, şi mai multe zeci de site-uri, printre care NYTimes.com, Boston.com şi About.com.

S-a deschis ADVERTISING SHOW 2007!

ADVERTISING SHOW, cel mai dinamic târg de producţie publicitară din România, si-a deschis porţile astazi, 19.09, şi vă aşteaptă până sâmbătă, 22.09, în Pavilionul Central din cadrul Complexului Expoziţional ROMEXPO.
Ediţia de anul acesta va reuni specialişti din domeniile: producători şi distribuitori de echipamente, software şi hardware, materiale şi accesorii, neon/lumină, semnalistică indoor şi outdoor, tehnologii şi consultanţă, imprimare digitală în format mare outdoor, imprimare digitală pentru aplicaţii indoor, imprimare serigrafică, imprimare tampografică, gravură, servicii, obiecte promoţionale, case de producţie audio-video, echipamente fotografice, fotografie publicitară, papetărie, birotică, publicaţii de specialitate, instituţii şi asociaţii de profil.

Petre Popescu - fost crainic TVR

Fostul prezentator de ştiri al TVR, Petre Popescu, a încetat din viaţă, luni, la vârsta de 79 de ani. Ştirea apare în ziare abia azi, când a fost şi înmormântat. Absolvent al Institutului de Educatie Fizica si Sport, promotia 1953, Petre Popescu a intrat in TVR in 1965. A trait Revolutia in sediul TVR, de unde nu a plecat doua saptamani. In 22 decembrie 1989 a refuzat sa mai iasa pe post sa anunte un miting al lui Ceausescu, dupa ce, cu cateva zile inainte, la Timisoara, fusesera impuscati oameni. "Toti cei care au intrat in studioul 4, unde Dinescu, Caramitru si ceilalti au citit proclamatia, "s-au lepadat" de carnetul de partid. Au avut emotii si cand au plecat toti si am ramas doar noi, cei din televiziune", povestea chiar Petre Popescu. In perioada 1990-1997 a fost director al Directiei Relatii cu Publicul si Secretariat, transformata ulterior in Directia Studiouri Teritoriale, Relatii cu Publicul si Publicitate. Fiica lui, Oana Bantoiu, lucreaza in TVR si este consilier al presedintelui Alexandru Sassu.

Cel mai valoros brand din România

Loteria Romana este cel mai valoros brand din Romania, fiind estimat la 35 milioane de euro. La nivel european, Loteria Romana ocupa locul 758, se arata intr-un studiu al Institutului European pentru Studierea Brandurilor din Viena, ce cuprinde 3000 de marci.Primele zece branduri romanesti au o valoare totala de 86 de milioane de euro. Aproximativ 42% din acest total este contributia industriei jocurilor de noroc, urmata in ordine de industria bunurilor de consum si industria utilitatilor, fiecare cu cate 16%. La nivel european, prima pozitie revine marcii finlandeze Nokia, cu o valoare de 32,33 miliarde de euro, urmata de LVMH estimat la 29,83 miliarde de euro, Unilever - 25,13 miliarde de euro, Telefonica - 23,85 miliarde de euro, si Vodafone - 22,55 miliarde de euro.Studiul Eurobrand 2007, prezentat de catre Institutul European pentru Studierea Brandurilor din Viena, a fost realizat prin cercetarea a 3.000 de branduri si 16 industrii din 24 de tari.

Victorie! Cade Guvernul!

Traian Băsescu a bătut palma cu PSD. După întâlnirea cu PD - "singurul partid cu care mă consult, din când în când", întâlnire după care s-au aruncat pe piaţă fumigene de genul "nu ne aliem cu PSD-ul lui Iliescu şi Hrebenciuc", preşedintele s-a întâlnit aseară cu Mircea Geoană, Ioan Rus şi Cristian Diaconescu. Discuţia s-a tranşat repede. S-a cerut, s-a negociat şi s-a dat. Şase ministere în viitorul Guvern au obţinut social-democraţii, cele mai importante fiind Justiţie, Finanţe, Muncă, Agricultură, Mediu. Luni, PSD va depune moţiunea de cenzură în Parlament, iar PD a anunţat că o va vota.

Automat, Guvernul Tăriceanu 2 se va duce la vale. Q.E.D.. Somn uşor România, oriunde te-ai afla!
PS: Fără nici o legătură cu negocierile PSD - PD, azi s-a amânat procesul "Mătuşa Tamara" al lui Adrian Năstase patru cinci sau şase case, pe motiv că fostul premier nu se află în ţară. Mama lui Miron Mitrea poate să stea şi ea liniştită, pentru că şi procesul fiului ei va fi amânat.

luni, 17 septembrie 2007

"Această reclamă va fi aici şi mâine. Dar tu?"

Tot mai multe companii ne vor întreba de astăzi dacă vom mai fi aici şi mâine. De azi s-a dat startul la înscrieri pentru un fond de administrare a pensiilor private. 17 companii 250.000 de agenţi de marketing, 41 de companii de brokeraj, 3 milioane de angajaţi şi 4 luni la dispoziţie pentru a intra în sistem. Miza afacerii depăşeşte 200 milioane de euro. Intrăm pe piaţa pensiilor private cu 10 ani întârziere, faţă de Ungaria, spre exemplu, care a trecut la sistem în 1998. Un an mai târziu a fost rândul Poloniei, iar în 2001, Bulgaria a adoptat sistemul pensiilor private. Traian Băsescu a dat vina pentru întârziere, pe tranziţia lungă a României. O tranziţie marcată de calcule inechitabile în stabilirea pensiilor, pensionări anticipate sau forţate în masă şi de cel mai mare număr de pensionari raportat la cel al angajaţilor, din regiune. "Această reclamă va fi aici şi mâine. Dar tu?". Este reclama AVIVA, pentru atragerea de angajaţi, care să cotizeze cu cei 2 la sută din fondul asigurărilor sociale. Pe voi vă atrage?

vineri, 14 septembrie 2007

Preşedintele (in)competent

Avem un preşedinte jucător, din ce în ce mai slab. Chiar dacă operaţia la glanda tiroidă a fost o reuşită. Chiar dacă l-a operat singurul armean competent. Ieri, Traian Băsescu a vorbit o jumătate de oră, despre sistemul educaţional românesc. Despre o coalizare a tuturor forţelor politice pentru renaşterea unui învăţământ de calitate. A fost o declaraţie de presă, după întâlnirea Comisiei prezidenţiale pentru educaţie. La care niciun reprezentant din Ministerul Educaţiei nu a participat, în ciuda invitaţiei primite şi spre iritarea şefului statului. Iniţial, informaţia privind o declaraţie de presă a preşedintelui, la ora 15.00, a ajuns în redacţii în jurul orei 13.00. La 13.30 a venit şi confirmarea Mediafax. La 15.00, sun reporterul acreditat la Cotroceni, şi-l întreb "pe ce temă face declaraţii Băse". Îmi spune că pe educaţie. Numai?!, întreb, cu oarecare îndoială. Îmi spune că da, o iau de bună şi aşteptăm. După un sfert de oră, aflu că se amână declaraţia de presă, undeva în jurul orei 16.00. N-o avea discursul pregătit, mă gândesc. La 16.00 apare, deşi mai avea doar trei ore până la prime-time. 30 de minute vorbeşte de viitorul educaţiei în România, planuri, perspective, soluţii, critici. Când vrea să se limiteze la un subiect, Traian Băsescu spune stop. "Atât am avut de declarat, vă mulţumesc, la revedere!". Ieri, a aşteptat mai mult. Până când un ziarist, cu totul neîntâmplător, l-a întrebat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării, de Vosganian, etc. Astavaştepta preşedintele. Mingea aruncată la fileu. I-a reapărut zâmbetul şi a răbufnit. Incompetent, de trei ori incompetent l-a făcut pe ministrul de Finanţe. A continuat cu ministrul "corigent" al Educaţiei, Cristian Adomniţei şi s-a oprit cu greu Traian Băsescu. Un preşedinte care începe să devină previzibil. Iar un Traian Băsescu previzibil e departe de un preşedinte-jucător.

miercuri, 12 septembrie 2007

Organizaţiile de media, "dezamăgite" de numirea lui Sassu la conducerea SRTv

Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie consideră că, prin numirea lui Alexandru Sassu în funcţia de preşedinte al CA al TVR, "Parlamentul consfinţeşte prin vot controlul politic asupra" postului public. Semnatarii comunicatului spun că actuala situaţie "a fost posibilă în primul rand din cauza îngropării, de către Parlament, a proiectului de modificare a legii de funcţionare a serviciilor publice de radio şi televiziune (Legea 41/1994), proiect care ar fi creat premizele independenţei instituţionale a TVR şi SRR faţă de mediul politic şi care ar fi exclus numirea unor politicieni sau a unor persoane fără competenţă managerială sau de media în Consiliile de Administraţie ale celor două instituţii". Asociaţiile de media consideră că declaraţiile recente ale lui Sassu, referitoare la tabloidizarea ştirilor TVR şi la necesitatea restructurării departamentului de ştiri, "demonstrează cât de puţin înţelege funcţia serviciilor publice de televiziune". "Ţinând cont de afilierea sa politică, nu putem interpreta declaraţiile dlui Sassu (...) decât ca o tentativă de control politic asupra conţinutului jurnalelor de ştiri ale TVR".
"A considera audienţa drept criteriu prioritar şi a acuza, fără nicio bază reală, ştirile TVR de tabloidizare demonstrează lipsa de înţelegere a funcţionării pieţei de media, dar şi a manadatului pe care îl are televiziunea publică", se mai arată în comunicat. Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie cer Parlamentului să reia procesul de modificare a Legii 41/1994, votând o lege nouă "care să garanteze independenţa reală" a SRTv şi SRR.
Fostul deputat PSD Alexandru Sassu (foto) a fost ales, miercuri, de către Parlament, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii publice de Televiziune, funcţie în care va rămâne până la data de 20 iunie 2011, când îi va expira mandatul. Sassu a întrunit 247 de voturi favorabile şi două negative. Alexandru Sassu este al nouălea director general al televiziunii publice din perioada postdecembristă.

Ford are prototipul de maşină pentru Craiova

Compania americană Ford a realizat deja prototipul autoturismului care va fi produs, cel mai probabil la sfârşitul anului viitor, la Craiova. Imagini ale acestui prototip au fost prezentate însă numai membrilor comisiei de privatizare şi unor înalţi demnitari din Guvern. Cu toate acestea, prototipul nu este încă definitivat şi, ca orice maşină-concept, ar putea suferi modificări majore până la intrarea în producţie. Preşedintele Ford Europa, George Fleming, a declarat azi, la Frankfurt - cu prilejul semnării Acordului de privatizare a SC Automobile Craiova, că Ford va produce o maşină de mic volum, care va fi destinată, în proporţie de 90 la sută, exportului. Ford nu îşi propune însă să producă un autoturism foarte ieftin. Ford va urmări, totodată, să producă la Craiova în jur de 300.000 de automobile anual, un procent semnificativ din cele 1,2 milioane de autoturisme pe care compania americană intenţionează să le producă la nivelul anului 2012.Ford şi Guvernul României vor lua toate măsurile necesare ca proprietarii maşinilor produse la Daewoo Craiova să beneficieze, în următorii zece ani, de piesele de schimb necesare. La nivelul aceluiaşi an, Ford va fi cheltuit aproximativ un miliard de euro pentru a susţine producţia de la Craiova.

luni, 10 septembrie 2007

Inovaţia în media, la Bucureşti

Pe 11 Octombrie 2007, Bucurestiul gazduieste Prima Conferinta Nationala a Presei din Romania - inovatia in media.

Organizatorii evenimentului – Media Management Institute si Freedom House – lanseaza provocarea - Ziarele si New Media in Dialog cu Viitorul - intr-un exercitiu de inovatie in premiera pentru media din Romania. Evenimentul este organizat in parteneriat cu World Association of Newspapers (WAN) – cea mai prestigioasa institutie de presa din lume, reprezentand peste 18.000 de publicatii si IFRA - cea mai mare organizatie din industria publishingului cu birouri si sucursale in peste 70 de tari.

De asemenea, partenere vor fi organizatiile profesionale, patronale si non-guvernamentale din Romania, implicate in procesul de dezvoltare a presei libere si impunerii standardelor de profesionalism in domeniu: Clubul Roman de Presa, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia Patronala a Editorilor Locali. Conferinta va aduce in prim plan aspecte cruciale ce revolutionalizeaza piata de presa in Romania si in lume: amenintarea Internetului, ziarele gratuite, blogurile, publicitatea moderna, fenomenele multimedia.

Personalitati de exceptie din industria presei din Romania si din lume vor sustine prezentari:

  • Jim Chisholm are peste 30 de ani de experienta in publishing si a lucrat pentru organizatii precum Finacial Times, The Guardian, The Daily Telagraph, Le Monde, The Irish Times, Hurriyet, Komsomolskaya Pravda, The Globe and Mail, The Star (Malaezia) dar si Comisia Europeana si UK Newspaper Society. Este recunoscut ca cel mai mare expert in strategie si dezvoltare de presa din lume. Jim Chisholm va vorbi despre strategie si succes in industria ziarelor.
  • Cristian Tudor Popescu, Presedinte al Clubului Roman de Presa, Director la ziarul Gandul va vorbi, ca chairman al conferintei, despre necesitatea inovatiei si schimbarii in presa traditionala.
  • Alexander Theobald, CEO Ringier Romania si Ungaria are o experienta impresionanta in cele mai importante grupuri de presa din Europa: Bertelsman, Axel Springer, Tamedia, Ringier. El va dezbate in cadrul conferintei un fenomen global – cotidienele gratuite - cu un studiu de caz pe Compact, ziarul gratuit al bucurestenilor si un mare succes de piata.
  • Dragos Stanca, Director General Publishing, Print & Online Realitatea-Catavencu va aborda tema convergentei, a brandurilor transmedia si multimedia si a presei scrise intr-un conglomerat media, in conditiile in care presa nu mai inseamna doar “hartie”.

duminică, 9 septembrie 2007

Cetatea Banilor devine orasul-dolar

Craiova, unul dintre marile orase ale Romaniei din ce in ce mai mici pe harta economiei. Sunt sigur ca stiti genul. A fost candva, in epoca socialista, un oras mare, cu fabrici de la tractoare, automobile, locomotive si avioane pana la utilaj greu si combinat chimic, intr-un cuvant mirajul catre care migra o buna parte a populatiei rurale.

Ceausescu asta a stiut sa faca mari platforme industriale, bine ancorate in planurile cincinale, dar fara sa aiba neaparat legatura cu economia de piata. Multe dintre orasele mari ale Romaniei au inceput sa moara imediat dupa ce a murit si Ceausescu.
Comenzile de pe piata externa au cazut, unele fabrici s-au inchis, mii de oameni au devenit someri, captivi in acest taram al falimentului unui intreg sistem pus pe picioare de comunisti. Lipsea un coagulator, lipsea un catalizator pentru a se reaseza toata industria.
Acum, Ford isi pune deja marca pe oras, inainte inca de a fi preluat fabrica. Fabrica de automobile de la Craiova schimba dupa trei decenii, pentru a treia oara continental, trecand la un alt tip de cultura corporatista, poate cea mai eficienta din lumea afacerilor, versiunea americana.
Dupa francezii de la Citroen, care au lasat in urma celebrul Oltcit, dupa sud-coreenii de la Daewoo, parintii a aproape zece modele - Tico, Cielo, Espero sau Damas, au venit acum americanii de la Ford, despre care se spune ca vor produce o noua generatie de Fiesta. Inainte de venirea Ford la Craiova, proprietarii anteriori ai fabricii de la Craiova au livrat in Romania aproape 10% din parcul auto ce ruleaza acum pe strazile noastre.

Ford a venit la Craiova doar pentru a produce automobile. Nu au vrut terenurile aferente fabricii, ele in sine o avere, care ar fi fost, fara indoiala, o investitie speculativa profitabila. Dar Ford a dat semnalul ca nu a venit sa faca speculatii, ci este un investitor industrial serios, care vine sa-si puna amprenta pe tot judetul. Ford, cu alaiul de banci, avocati, furnizori de componente, clienti, devine magnetul din Cetatea Banilor, pregatita sa devina Cetatea dolarilor, a celei mai mari investitii americane din Romania. Din negocierea statului cu americanii, Ford castiga prezentul cu pretul viitorului, adica obtine platforma de productie pe un pret deloc mare, in schimbul planurilor ambitioase de productie, care ar urma sa faca din fabrica de la Craiova unul dintre cei mai mari exportatori romani, cu efect direct asupra balantei comerciale.

Mai e ceva, Craiova redevine unul dintre polii industriei, daca luam in calcul ca Electroputere si Avioane, alte doua companii strategice, sunt in pline demersuri de privatizare.

Adrian Mirsanu - standard.ro

Craiova americană

Venirea Ford la fosta fabrica de automobile Daewoo, cu o investitie anuntata de aproximativ un miliard de dolari (peste 700 milioane de euro), precum si seria de companii si banci americane atrase de concernul auto vor face din Craiova polul investitiilor americane din Romania. Furnizorii de componente auto, de talia Lear si Delphi-Packard, si institutii financiare precum Citibank ar putea profita de pe urma “afacerii Ford”.
Fabrica Ford de la Craiova devine cea mai mare investitie americana, surclasand UPC (care a achizitionat afacerea de cablu TV Astral Cluj in 2005, pentru peste 400 milioane de dolari) sau pe General Electric, a carui investitie in Romania se situeaza in jurul a 250 milioane de dolari.

Afacerea Ford
  • 675 milioane de euro investitii in retehnologizare
  • 57 milioane de euro, oferta imbunatatita
  • Investitia totala a Ford la Craiova depaseste 732 milioane euro (peste 1 mld. $)
  • 300.000 de masini produse pe an dupa 2011
  • 2 miliarde euro - valoarea estimata a exporturilor Ford in 2011
  • Americanii au preluat 72% din societate
  • Ford nu a preluat terenurile in valoare de peste 100 milioane de euro
  • Pana la 30.000 de locuri de munca create in mod indirect
  • 7-9.000 de locuri de munca in mod direct

Românii manglitori

"Doi români de etnie romă au fost la „pescuit" monede, în Fontana di Trevi, din capitala Italiei. Înarmaţi cu antene telescopice având magneţi la extremităţi, cei doi tineri de 21 şi 28 de ani, au fost surprinşi de carabinieri în timp ce adunau "monedele dorinţelor", în plină zi, sub privirile uimite ale turiştilor. Potrivit agenţiei de presă ANSA, carabinierii i-au reţinut pe romi şi i-au acuzat de "însuşire necuvenită de bani". Ei au confiscat de la cei doi circa 800 de euro şi instrumentele de pescuit. Consiliul Primăriei din Roma a hotărât ca din iulie 2002, monedele aruncate de turişti în Fontana di Trevi să fie adunate zilnic şi donate unei organizaţii de caritate. Potrivit tradiţiei, dacă arunci o monedă în fântână şi îţi pui o dorinţă, aceasta se îndeplineşte".
După ce citeşti o astfel de ştire, ce îţi doreşti să mai faci, să mai spui? Tu, care te-ai dus la mănăstirile din Moldova, din Bucovina, din Râmnic sau de aproape de oraşul tău, ai aruncat monezi în fântâna lăcaşelor de cult, te-ai rugat în linişte şi te-ai închinat cu sfială?! Îţi e ruşine că eşti român? Mie, da. Despre "mândria de a fi român", am mai scris şi aici http://blog.gds.ro/2006/12/01/sunt-roman-dar-nu-sunt-mandru/

sâmbătă, 8 septembrie 2007

„Lust, caution" a luat Leul de Aur

Filmul „Lust, caution" al regizorului Ang Lee a câştigat, în această seară, premiul Leul de Aur la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, informează site-ul evenimentului.
Ang Lee a mai obţinut premiul suprem la Veneţia în 2005, cu "Brokeback Mountain", care avea să-i aducă şi Oscarul pentru cel mai bun regizor în 2006.
Sâmbătă seara, regizorul american Brian de Palma a primit Leul de Argint pentru „Redacted", un film despre războiul din Irak.
Premiul special al juriului ex aequo a fost înmănat filmelor „La Graine et le mulet", al francezului de origine tunisiană Abdellatif Kechiche, şi "I'm not there" de Todd Haynes.
Brad Pitt a fost ales cel mai bun actor, fiind premiat cu Coppa Volpi pentru „The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford" de Andrew Dominik, în timp ce actriţa australiană Cate Blanchett, în vârstă de 38 de ani, care interpretează în travesti rolul lui Bob Dylan în filmul biografic "I'm not there" de Todd Haynes, a primit Coppa Volpi pentru cea mai bună actriţă.
Premiul Marcello Mastroianni pentru cea mai bună tânără actriţă a fost câştigat de Hafsia Herzi, în vârstă de 20 de ani, pentru rolul din „La Graine et le mulet", film regizat de Abdellatif Kechiche.
Regizorul rus Nikita Mihalkov a fost, la rândul său, distins cu un premiu special Leul de Aur pentru întreaga operă. Juriul a acordat şi două premii Osella pentru contribuţie tehnică şi scenariu, acestea revenind lui Rodrigo Prieto pentru „Lust, Caution" de Ang Lee şi, respectiv, lui Paul Laverty pentru „It's a free world" de Ken Loach.

miercuri, 5 septembrie 2007

ARBOMEDIA isi face portal de stiri

Divizia romaneasca a companiei EMI (European Media Investment), detinuta la nivel international de regia ARBOmedia din Germania, vrea sa lanseze in Romania, pana la sfarsitul lui 2008, doua tipografii, un portal de stiri si mai multe ziare locale, dupa cum a declarat pentru Business Standard Silviu Ispas, reprezentantul EMI in Romania si directorul general al ARBOmedia. El a mai spus ca investitiile pentru aceste lansari se ridica la nivelul milioanelor de euro.

Tipografii. Planurile diviziei romanesti a EMI in ceea ce priveste tipografiile includ cumpararea unei tipografii in Iasi, pana la sfarsitul acestui an, punerea ei in functiune si achizitionarea unei alte tipografii in Transilvania, respectiv la Cluj sau la Sibiu, in 2008. EMI a cumparat deja, in decembrie 2006, prima sa tipografie din Romania, la Galati, odata cu pachetul majoritar al ziarului Viata Libera. “Dorinta noastra este sa ajungem la cinci tipografii, care sa deserveasca, fiecare, cate cinci-sase judete din zona”, explica Silviu Ispas planurile companiei. El spune ca investitia pentru lansarea unei tipografii se ridica la aproximativ un milion de euro, bani recuperati ulterior in peste cinci ani.

Publicatii. Silviu Ispas (foto) a explicat ca investitia anuala in lansarea unui ziar local pe piata se situeaza la nivelul sutelor de mii de euro, aproape echivalenta cu cea necesara pentru cumpararea unui ziar. EMI a inceput deja, din 2006, achizitia mai multor ziare locale din tara, dorind sa ajunga, pana la sfarsitul lui 2008, la 20-25 de titluri.

In primul trimestru al anului viitor, compania intentioneaza sa lanseze in jur de patru ziare. In prezent, EMI detine in Romania sase cotidiene si un saptamanal.

“Ne dorim sa avem 20-25 de ziare locale. O sa ne gandim si la reviste, in special glossy”, a spus Ispas. Printre orasele vizate in viitorul apropiat pentru lansarea de ziare locale se numara Braila si Suceava.

ARBOmedia are in plan, de asemenea, lansarea unui portal de stiri locale, care sa includa atat continut ARBOmedia, cat si stiri de la partenerii locali. Desi, deocamdata, portalul de stiri nu este decat la nivel de proiect, Ispas a spus ca spera ca, pana in 2008, el sa devina functional. Directorul de la ARBO a explicat lansarea unui portal de stiri prin faptul ca ARBOmedia este generator de continut. “Scopul este sa fim generatori si furnizori de content si pentru genera¬tiile tinere, care nu se mai informeaza ca pana acum”, a explicat Ispas. ARBOmedia va investi cateva sute de mii de euro in acest portal.

Compania nemteasca EMI a fost listata la bursa din Frankfurt in urma cu aproape doua saptamani, cu un capital social de un milion de euro. EMI a investit, din 2006 pana in prezent, pe piata romaneasca, aproximativ opt milioane de euro.

EMI are ca actionar majoritar regia de vanzari de publicitate ARBOmedia AG Germania (80%) si a fost infiintata in Romania in martie 2006.

Romania lu' Mambo Siria

marți, 4 septembrie 2007

Ford incepe productia la Craiova in trei luni

Constructorul auto american Ford, care se afla in ultima etapa a negocierilor cu statul roman pentru privatizarea Automobile Craiova, ar putea incepe productia in cadrul uzinei in termen de 12-15 saptamani de la finalizarea acordului de vanzare pentru adaptarea uzinei pentru productia automobilelor marca Ford, potrivit declaratiilor lui John Fleming, presedinte si CEO al Ford of Europe, citat de publicatia britanica Sunday Times.

Fleming nu a mentionat ce automobile va asambla Ford la Craiova, insa, potrivit Sunday Times, noul Fiesta - modelul de segment mic al constructorului - este cel mai probabil candidat. In cadrul Salonului Auto de la Frankfurt din aceasta luna Ford va prezenta conceptul Verve (foto), care anunta viitoarea generatie a lui Fiesta.
Vicepresedintele Automobile Dacia, Constantin Stroe, a declarat, la prezentarea Salonului Auto Bucuresti, ca productia de automobile autohtone va atinge 650.000 de unitati in 2010.
"Stiu ce inseamna reabilitarea unei uzine, daca se vrea, la Craiova uzina ar putea ajunge sa produca 300.000 de automobile pe an la 18 luni de la preluare. Fabrica are o capacitate formidabila si daca o tinem asa, o tinem in paguba", a spus Stroe. In prezent, fabrica de la Craiova are o capacitate de 150.000 de automobile anual, insa anul trecut a produs 25.000. in total, productia interna de automobile a crescut cu 9,6%, anul trecut, pana la 213.597 de unitati, aproximativ 90% fiind produse de Dacia. Stroe a spus ca Dacia va produce la anul in jurul a 275.000 de automobile in Romania si aproximativ 350.000 un an mai tarziu.

CNA: ''Nu lasa copilul educat de televizor''

CNA nu-i mai lasă pe micuţi în faţa televizorului nesupravegheaţi. Consiliul Naţional al Audiovizualului a început o campanie de responsabilizare a părinţilor care îi lasă prea mult pe copii în faţa televizoarelor. În următoarele patru luni, posturile TV vor difuza trei spoturi menite să-i protejeze pe copii de programele nepotrivite vârstei lor.
Copiii se uită fără ştirea părinţilor la televizor, după ora 22.00. Cei mici sunt atraşi mai ales de emisiuni şi filme neadecvate vârstei lor. "Nu lăsa copilul educat de televizor!" este mesajul Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru părinţii prea ocupaţi. Trei spoturi de atenţionare vor fi difizate de posturile TV începând cu această săptămână. Proiectul îşi propune să tragă un semnal de alarmă părinţilor care ar trebui să fie mai atenţi la programele la care cei mici au acces prea uşor.

luni, 3 septembrie 2007

Recursul Etapei, Antena 2

"Recursul etapei" revine pe micile ecrane. Din 9 septembrie.
În format nou şi la televiziune nouă: Antena 2.
Ovidiu Ioaniţoaia va avea doi invitaţi.
Emisiunea va fi săptămânală, de la ora 22:15.