
Ceausescu asta a stiut sa faca mari platforme industriale, bine ancorate in planurile cincinale, dar fara sa aiba neaparat legatura cu economia de piata. Multe dintre orasele mari ale Romaniei au inceput sa moara imediat dupa ce a murit si Ceausescu.
Comenzile de pe piata externa au cazut, unele fabrici s-au inchis, mii de oameni au devenit someri, captivi in acest taram al falimentului unui intreg sistem pus pe picioare de comunisti. Lipsea un coagulator, lipsea un catalizator pentru a se reaseza toata industria.
Acum, Ford isi pune deja marca pe oras, inainte inca de a fi preluat fabrica. Fabrica de automobile de la Craiova schimba dupa trei decenii, pentru a treia oara continental, trecand la un alt tip de cultura corporatista, poate cea mai eficienta din lumea afacerilor, versiunea americana.
Dupa francezii de la Citroen, care au lasat in urma celebrul Oltcit, dupa sud-coreenii de la Daewoo, parintii a aproape zece modele - Tico, Cielo, Espero sau Damas, au venit acum americanii de la Ford, despre care se spune ca vor produce o noua generatie de Fiesta. Inainte de venirea Ford la Craiova, proprietarii anteriori ai fabricii de la Craiova au livrat in Romania aproape 10% din parcul auto ce ruleaza acum pe strazile noastre.
Ford a venit la Craiova doar pentru a produce automobile. Nu au vrut terenurile aferente fabricii, ele in sine o avere, care ar fi fost, fara indoiala, o investitie speculativa profitabila. Dar Ford a dat semnalul ca nu a venit sa faca speculatii, ci este un investitor industrial serios, care vine sa-si puna amprenta pe tot judetul. Ford, cu alaiul de banci, avocati, furnizori de componente, clienti, devine magnetul din Cetatea Banilor, pregatita sa devina Cetatea dolarilor, a celei mai mari investitii americane din Romania. Din negocierea statului cu americanii, Ford castiga prezentul cu pretul viitorului, adica obtine platforma de productie pe un pret deloc mare, in schimbul planurilor ambitioase de productie, care ar urma sa faca din fabrica de la Craiova unul dintre cei mai mari exportatori romani, cu efect direct asupra balantei comerciale.
Mai e ceva, Craiova redevine unul dintre polii industriei, daca luam in calcul ca Electroputere si Avioane, alte doua companii strategice, sunt in pline demersuri de privatizare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu