sâmbătă, 9 februarie 2008

Kosovo, ultima frontiera


Independenta provinciei Kosovo e o chestiune de zile. Zeci de televiziuni din lume, printre care si din Romania, si-au trimis deja corespondenti speciali la Pristina. Vom asista se pare la un nou eveniment istoric, in curand ...

Zbuciumatii Balcani au trecut prin 8 stadii de schimbari etnice majore de-a lungul istoriei:

PRIMUL:
In secolul 4 IC, invadatorii Celti au cuceritIlirianii din nordul coastelor Adriaticii iar dupa cateva secole a inflorit o cultura mixta Celto-Iliriana. In secolul 3 IC, Roma a cucerit coasta Adriaticii si pentru urmatorii 500 de ani cultura latina a penetrat cultura si limbile iliriana, celtica si tracica pana la disparitia totala a unora.

AL DOILEA
Triburile Slave au navalit in Balcani de-a lungul secolelor cinci si sase. Ele s-au aliat cu mai putenicii avari pentru a invada bazinul Danubian. Incursiunile avarilor s-au dovedit a fi cheia dezvoltarii Iugoslaviei pentru ca au precedat imediat, si este posibil chiar sa fi precipitat, sosirea Sarbilor si a Croatilor.Sarbii au ocupat mari parti de teritorii pana spre sfarsitul secolului doisprazece.

AL TREILEA
In timpul Marelui Razboi (1683-1690) dintre Turcia si Alianta Cruciata - creata cu sprijinul Papei -Sarbii s-au rasculat impotriva turcilor. Curand razboiul de gherila s-a raspandit in toti Balcanii: din Muntenegru pana in bazinul Danubian si serbia antica (Macedonia, Raska, Kosovo and Metohija). Oricum insa, cand austriecii au inceput sa se retraga spre nord au chemat si poporul sarb sa vina cu ei. Avand de ales intre asuprirea turcilor si a trai intr-un stat crestin sarbii si-au abandonat casele in masa, condusi de Patriarhul lor Arsenije Carnojevic. Multe zone din sudul Balacanilor au fost depopulate in acest proces iar turcii s-au folosit de acest prilej pentru a islamiza Raska, Kosovo and Metohija.

AL PATRULEA
In timpul retragerii, dupa infrangerea fortelor europene in 1690, otomanii si albanezii musulmani au supus populatia la represiuni in masa si,esential, la prima purificare etnica la scara mare, inclusiv in Kosovo si Metohija unde aproximativ 1 400 de manastiri si biserici crestine acopera zona.

AL CINCILEA
In aprilie 1941 Puterile Axei ocupa Yugoslavia si o dezintegreaza. Partea de vest a fost transformata intr-un stat nazist marioneta numit Statul Croat Independent. Kosovo si Metohija au fost aproape anexate de Albania. Urmand exemplul nazist Statul Croat Independent a pus bazele taberelor de exterminare ucigand peste 750 000 de sarbi, evrei si tigani. Odata cu expulzarea populatiei sarbe si muntenegrene si albanezii din Albania si turcia s-au stabilit in regiune.

AL SASELEA
Dupa al doilea Razboi Mondial autoritatile comuniste au interzis intoarcerea sarbilor deportati si in perioada 1968-1988 au mai fost deportati inca 220 000 de sarbi si muntenegreni din peste 700 de sate. Peste 400 000 de sarbi si muntenegreni au parasit Kosovo si Metohija timp de 40 de ani.

AL SAPTELEA
In Iunie 1991 Croatia si Slovenia si-au declarat independenta fata de Republica Socialista Federativa Iugoslava. Bosnia and Herzegovina i-au urmat in Aprilie 1992. Violentele etnice au izbugnit aproape imediat mii de sarbi fiind nevoiti sa paraseasca noile state independente.Armata iugoslava mult mai puternica, condusa de sarbi, a reactionat atacand separatistele Bosnia si Herzegovina, provocand astfel Consiliul de Securitate al ONU sa impuna sanctiuni economice impotriva guvernului de la Belgrad, in mai 1992.

AL OPTULEA
In 1990 resuscitarea nationalismului a condus populatia etnica majoritara, albaneza, sa ceara o mai mare autonomie, dar cererile lor au fost respinse de Serbia. In 1996 Armata de Eliberare din Kosovo (AEK) incepe sa atace militiile sarbe. In Februarie 1998 Presedintele Slovodan Milosevic trimite trupe in Kosovo pentru a inabusi impotrivirea in provincie; razboiul de guerlla izbucneste. NATO incepe atacurile aerieneimpotriva Iugoslaviei in in Martie 1999. mai mult de o jumatate de milion de albanezi s-au mutat din Kosovo.
Foto: misiune de patrulare a militarilor romani, la Rugova, Kosovo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu