marți, 30 septembrie 2008

Politica 2.0, III

Ludovic Orban vorbeşte despre persoanele ce se uită la emisiunile politice de la televizor, arătând însă ca oamenii vorbesc politica peste tot. Orban şi-a făcut blog şi s-a speriat de cât de mult se defulează pe blog şi de valul de înjurături pe care l-a primit folosind acel mijloc de comunicare.

Corina Dragotescu revine cu ideea în care lumea nu se mai uită la discuţii plictisitoare şi sobre cu politicieni pentru ca ei au alte probleme, iar una din vine o poartă jurnaliştii pentru că ei nu ştiu să se schimbe.

Cosmin Guşă nu este descurajat de ideea internetului şi-l consideră un mijloc viabil de a investi in imaginea personală a oricui.
E foarte greu astăzi de presupus cum îşi va schimba publicul opţiunea mâine şi ce va dori publicul mâine de la mass-media.

Mircea Geoană - Am senzaţia că e o tentă de pesimism în discuţie. Nu este nimic pierdut. Şi noi trebuie să devenim mai sofisticaţi în comunicare pentru a segmenta publicul şi a transmite mesajul care trebuie publicului. Pentru asta şi clasa politică trebuie să meargă o dată cu publicul.

În discuţia despre Trenduri revoluţionare în Marketing şi Comunicare Politică, Phil Noble a dat exemplul campaniei de la Tsunami din 2004 care a strâns multe reacţii pe internet. Mai mult, avem telefoane mobile peste tot dar şi petiţii online pentru a rezolva probleme peste tot în lume. Astfel cetăţenii sunt chemaţi la acţiune.

Una din cele mai bune organizaţii online este Al-Quaeda care este răspândită peste tot în lume prin internet. Ce trebuie făcut pe internet este să te adaptezi şi să te dezvolţi tot timpul pentru a putea rezista.

12:50
- Viktor Szigetvári Managing director Szigetvári and Partners Communication INC. Consultant (Ungaria) aduce exemple din Ungaria vorbind despre cum se dezvoltă comunicarea pe internet acolo, dar şi cum se desfaşoară campaniile politice acolo. În Ungaria este o piaţă mult mai dezvoltată, mai centralizată şi mai activă datorită reţelelor sociale online ce au existat înainte de explozia mondială.

Importanţa blogurilor politice a crescut din 2006, dar şi a celorlalte mijloace de comunicare. Internetul a fost folosit în 2006 pentru a promova candidaţii maghiari, pentru a promova materialele electorale ale acestora dar şi pentru a pune accentul pe comunicare şi transmiterea mai uşoară a materialelor între sediile de campanie. Totodată a existat un număr de calculatoare folosit pentru propaganda politică pe internet.

13:10 - Ralf Güldenzopf vorbeste despre "A face campanie de acasă. Internetul, organizarea şi mobilizarea votanţilor".

13:31 - Christian Passin se întreabă de ce trebuie să vorbim despre internet şi dezvoltare a politicii pe internet, atât timp cât în Romania sunt alte probleme cum ar fi lipsa apei la sate sau salariile mici. Totuşi ne aduce exemple din Austria unde într-o regiune mică au reuşit să dezvolte o comunicare foarte bună pe internet folosind toate mijloacele de comunicare online: website, chat sau sms.

Mediile de comunicare sunt fragmentate. Dacă în 1966 aveam doar ziare, cateva televizoare şi radio, acum avem tot ceea ce poate cuprinde lumea noastră, de la ziare la calculatoare, internet, bloguri, video-uri online, videouri pe telefoanele mobile, mesaje instant sau reţele sociale online.

O bună soluţie de prezentare a activităţilor politice ale candidatului poate fi făcută printr-o singură pagină ce agregrează tot conţinutul existent online.

Passin vorbeşte despre metodele de promovare amintind de materiale video trimise pe Youtube, de poze promovate pe Flickr, dar şi de reţelele sociale Facebook.

13:50 - Meus van der Poel vorbeşte despre trendurile politicii în Olanda, despre cum este dezvoltată acolo piaţa web 2.0 a internetului.

68% din politicienii olandezi au un site de web, dar jumătate din ei au actualizat ultima dată pagina de web acum 3 luni sau mai mult.
În timpul campaniei electorale în Olanda se vorbeşte politica peste tot.

14:05
- Martin Cserba din Germania ne vorbeşte despre social media. Aceasta reprezintă tot ceea ce vede lumea la televizor, în ziare, pe internet. Din păcate, România se numără printre ţările cu puţine bloguri, noi am adoptat tehnologia de comunicare pe blog in al "3-lea val al expansiunii blogosferei".

Totuşi la noi reţelele sociale de pe internet sunt atipice. Daca în restul europei Facebook este cel mai răspândit mijloc de socializare noi folosim hi5, reţea aproape necunoscută în restul continentului.

În comunicarea pe reţele sociale trebuie să ştim cui ne adresăm, mai ales ce mesaj le putem transmite acestora.
Totodată trebuie să monitorizăm piaţa online, să analizăm reacţiile online şi să aplicăm percepţiile în consecinţă.

Politica 2.0, II




Politica 2.0

8:56 - Cuvânt de deschidere Dragoş Stanca

Astăzi vorbim despre un personaj care nu uită, nu iartă şi nu are vreun pic de morală. Vorbim despre internet. Ne-am adunat la Politica 2.0 pentru că mai avem puţin până la alegeri, iar mediul online este pentru mulţi oameni politici, încă un mediu neexplorat şi nedezvoltat.

În România numărul utilizatorilor de internet se apropie de 5 milioane, este un mediu pe care nu-l mai putem ignora şi trebuie să-l folosim la adevărata valoare. Acesta este motivul pentru care generaţia Google nu se uită la televizor zile întregi, motiv pentru care trebuie să folosim internetul aşa cum se cuvine. Astăzi vom vorbi calm, deschis despre cum e internetul, pentru că internetul este mijlocul de a informa şi de a influenţa.

9:00 - Emil Hurezeanu

Vorbim despre cum se câştigă alegerile în era digitală, avem de a face cu teoreticieni, iar mai târziu vom vorbi cu practicieni, cei care deja sunt implicaţi în bloguri şi în comunicarea politică prin internet.

Phil Noble, omul care călătoreşte foarte mult, coordonează proiecte foarte grandioase.

9:05 - Phil Noble - "Tehnologia e minunată, dar nu e perfectă, poate lua ceva timp"

A mai fost în România în 1976, atunci când aici era o cu totul altă ţară. Ce l-a impresionat a fost că această ţară, după mulţi ani de ridicări şi coborâri, a reuşit să îşi păstreze integritatea.

E bine să fim aici alături de oameni importanţi, lideri, pentru a explora tehnologia.

Acum în era digitală sunt mai multe calculatoare decât televizoare, acum jumătate din lume are unul. Acum 20 de ani nu existau, este o revoluţie şi va avea un impact imens, în bine sau rău.

Astăzi succesul se măsoară în alţi termeni, în câţi oameni intră pe site-ul tău, în câte adrese de email ai, în câţi prieteni ai în reţelele sociale online, în câte mail-uri trimiţi, în ce trafic ai.

De aceea, reţelele sociale online pot fi pagini de campanie neoficiale ce pot strânge mai multe impresii şi opinii, sau pot prezenta mai bine un candidat decât paginile făcute pentru această campanie.

9:35 - Zsolt Nagy - fost ministru al Telecomunicaţiilor a început prezentarea cu un citat de la Shimon Perez "Europe is always right, but Europe is always late".

Vorbind despre cum se câştigă alegerile în era digitală, totul se realizează prin campanie.

Campaniile, încă din 2000, au intrat în era digitală, toate comunicaţiile desfăşurându-se prin e-mail, în timp ce alegătorii primesc mesaje electronice. Totalul acestor mijloace de comunicare ocupând 8% din întreaga campanie în 2004.

Acum fiecare partid are câte o bază de date de potenţiali alegători cărora le trimite mailuri şi mesaje SMS. Vicepreşedintele UDMR prezintă traficul website-urilor principalelor partide din România, punând accent pe acele site-uri care au avut pierderi însemnate, dar şi număr mare de reacţii.

O dată cu alegerile uninominale vom avea o avalanşă de site-uri. Totodată nu trebuie să facem site-uri de campanie şi bloguri pentru că aşa are şi altcineva, sau pentru că aşa a recomandat cineva să facem. Părerea lui este că blogul nu atrage electorat.

10:00 - Adriana Săftoiu ne vorbeşte despre ponderea electoratului în România.

În acest sens oamenii din mediul rural, cei care votează, nu accesează internetul, totodată oamenii tineri, cei care accesează internetul nu votează. În schimb cetăţenii sunt interesaţi de lucruri materiale, când vor avea curent în localitate, când vor avea canalizare şi apă sau când le vor creşte salariile.

În România, alegerile se câştigă în funcţie de cât de greu este plicul pe care-l oferă politicienii, pentru că banii contează la noi şi nu informaţia. Drept urmare e foarte greu să construim ceva online pentru acea parte pasivă, din mediul rural - aproape jumătate din populaţia ţării - care nu votează.

10:10 - Gheorghe Teodorescu - profesor universitar, vorbeşte despre sondajele electorale, despre soluţiile de tip exit poll şi prezintă cât de eronate sunt acestea.

Totodată sondajul rămâne o componentă a vieţii politice şi modelează acţiunile politice.

10:20 - Dumitru Bortun - Preşedintele Juriului de Onoare al Asociaţiei Române de Relaţii Publice, vorbeşte despre Comunicarea politică între doctrină şi marketing.

"Vom avea acum primul preşedinte care va câştiga alegerile prin internet, aşa cum acum 40 de ani Kennedy a câştigat primele alegeri câştigate prin televiziune."Copiii care acum sunt în clasa a VIII-a sunt viitorii alegători de mâine. De aceea, ei vor fi pregătiţi să preia toate aceste evenimente prin internet, iar acum alegătorul va fi găsit la el acasă.

Profesorul Bortun spune că utilizatorii de internet nu sunt cei care vor merge la vot, pentru că "internetul nu mobilizează". Comunicarea trebuie depolitizată atunci când este vorba de internet.

Drept exemplu avem candidaţii americani la alegerile prezidenţiale. Ei au reuşit să atragă oamenii din faţa computerelor prin jocuri sociale, filmuleţe şi brief-uri de cuvinte publicate pe internet.

10:37 - Vladimir Pasti, Sociolog si analist politic

Marketingul politic a evoluat spectaculos in ultimii 10 ani. Tehnicile de marketing tind sa inlocuiasca comunicarea clasica intre partide si electorat.
Exista o ruptura in comunicarea dintre partide si electorat. Dar si aceasta ruptura are o baza.
Asta se datoreaza in opinia dansului pentru ca partidele schimba tipul de lideri.

Noi am trecut din 1990 pana acum printr-un proces prin care partidele au afirmat lideri politici care au strans intre 500.000 si 2 milioane de voturi fiecare, la partide care au lideri activisti politici, care utilizeaza reguli birocratice si de marketing. Astfel partidele strang voturi pentru acei candidati si nu acei candidati.
Asa se creeaza ruptura dintre partide si populatie lasand loc marketingului politic.

10:45 - Bogdan Naumovici ne vorbeste despre cum nu se castiga alegerile politice. Bucurestiul are intre 70 - 75% utilizatorii de internet. Si totusi in luna mai, categoria politica era pe locul 29 din 32 de categorii monitorizate in trafic.ro. Cu toate acestea a existat si o intalnire intre bloggeri si politicieni care nu a atras atat de multe comentarii pe cat s-a sperat. Pe langa acestea campania lui Cosmin Gusa cu foarte multe vizualizari pe internet, a obtinut doar 5% din numarul de voturi.

Nu exista nimic pe internet care sa atraga vointa si oameni.
Si-a incheiat preznetarea cu o replica savuroasa: " Daca internetul exista in '80, atunci Ceausescu murea de batranete." Si totusi alegerile se vor castiga prin internet, atunci cand acestea se vor desfasura pe internet.

Prima dezbatere de la aceasta conferinta este moderata de Adrian Ursu, poarta denumirea de "Cum sa treci dincolo de ecran. Moderatori fata in fata cu politicienii care fac rating" si aduce in fata publicului oamenii politici Mircea Geoana, Ludovic Orban, Cosmin Gusa, dar si jurnalistii Corina Dragotescu si Robert Turcescu.

Corina Dragotescu vorbeste despre faptul ca politicienii urmaresc sa faca rating cu orice pret, sau tabloidizarea presei romanesti.

11:27 - Mircea Geoana - vorbeste dezvolta tabloidizarea televiziunii, exemplificand prin unii politicieni care si-au cumparat echipe de fotbal pentru a aparea la sport in grupajele de stiri. Domnia sa crede ca avem prea multe televiziuni fata de nevoia din piata. "Cine nu intelege rolul internetului va fi pierdut pe termen mediu in politica romaneasca" .
Suntem o tara care va ajunge, de la 25 % in prezent, la 50% in penetrarea de internet.
Campania electoala ce urmeaza va fi foarte atipica, iar cine ignora tineretul va avea de pierdut.
Mircea Geoana intreaba spre ce mergem, daca mergem inspre senzational si tabloidizare, sau daca vom incerca sa ramanem seriosi si sa comunicam teme esentiale pentru societate.

Robert Turcescu: Domnul Geoana este un om care nu face rating.
Oamenii s-au saturat de discutiile frumos ambalate, de faptul ca televiziunea nu educa. Publicul din Romania ar vrea sa vada la televizor oameni care croseteaza, oameni care se cearta, care arunca cu apa in studio si nu discutii plictisitoare.

Datorita internetului reporterul de teren tinda sa devina o specie pe cale de disparitie. Trebuie sa ne adaptam discursul, tehnicele de lucru publicului, iar publicul in Romania este acum superficial. Singurul lucru pe care-l poate face televiziunea acum este sa ofere notorietate, nu poate oferi educatie pentru ca aceasta se intampla doar acasa, la scoala si eventual in biserica

luni, 29 septembrie 2008

Top tari numai bune de afaceri

Romania se afla pe locul 47 in Raportul Doing Business 2009, in timp ce Singapore ocupa prima pozitie. In Romania, pentru a plati cele 113 taxe, sunt necesare 202 ore anual.

singapore.jpg1. Singapore

Singapore este prezenta de trei ani in fruntea acestui top, multumita mediului „prietenos” pentru business si legislatiei muncii. Aici taxele sunt mici, se pot plati rapid, si in general, tehnologia este aplicata in orice domeniu.

O noua companie poate fi lansata in doar cateva zile, datorita imbunatatirilor efectuate la reteaua electronica de bussines service din Singapore.

Cea mai mica tara din Asia de Sud-Est continua sa aiba cele mai bune legi din lume pentru incurajarea investitilor dar si pentru protejarea debitorilor.

2. Noua Zeelandanoua-zeelanda.jpg

In Noua Zeelanda dureaza doar 24 de ore sa pui bazele unei afaceri, o zi fiind cel mai rapid interval stabilit din toata lumea. Reformele de anul acesta sprijina antreprenorii sa apeleze la un singur formular online, pentru a se inregistra la plata taxelor, in acelasi in timp in care inscriu si compania.
De asemenea, statul insular situt in Pacific ofera cel mai scurt timp de pe planeta pentru a inregistra o proprietate: doar doua zile.

La fel ca in Statele Unite sau Hong Kong, atat angajarea oamenilor, cat si concedierea lor se realizeaza intr-un mod aproape simplu, fara sanctiuni, preavizuri sau plati compensatorii pentru lucratorii concediati. Creditorii si persoanele care se imprumuta de la banci au drepturi si sunt protejati de legislatie, iar investitorii au parte de legi care le protejeaza bine investitiile.

empire_state_building_wtc_s.jpg3. Statele Unite

Cu toate ca raportul „Doing Business” nu a inregistrat nicio reforma privind regulamentul afacerilor in acest an, Statele Unite inca se afla pe pozitia 3 in topul intocmit de money.cnn, pentru al patrulea an consecutiv.

Totusi, domeniul unde americanii sunt superiori restului tarilor din top este legea muncii: procesele facile de angajare si concediere si disponibilizarea gratuita a unui muncitor.

Statele Unite obtin punctaje mari si la alte capitole. Spre exemplu, costurile relativ scazute si formulare de aplicat usor de completat, necesare pentru a incepe o afacere, viteza cu care se importa si exporta un produs si legislatia deosebit de puternica pentru investitori sunt alte avantaje de care se bucura climatul business din America.

4. Hong Konghongkongday.jpg

Tot demersul pentru inceperea unei constructii, dureaza mult mai putin in Hong Kong, potrivit „Doing Business”. Eliminad opt proceduri, metropola a diminuat timpul necesar cu mai mult de 5 saptamani, pana la 119 zile. Taxele au fost de asemenea, micsorate.

In pofida modificarilor din structura legislativa, pozitia ocupata de Hong Kong la inceputul clasamentului Doing Bussines este asigurata gratie costurilor mici la import si export. Mai mult, orasul este unul dintre putinele locuri unde antreprenorii pot obtine cu usurinta un credit pe care sa il foloseasca la plata taxelor. Impozitul pe profit se achita electronic. Cumulat, platitorii pierd, in medie, 80 de ore pe an pentru plata tuturor taxelor.

Desi economia din Hong Kong nu ridica probleme privind angajarea si concedierea, disponibilzarea unui salariat poate fi destul de costisitoare: preavizuri, penalitati si sume compensatorii care se pot echivala pana la 62 de saptamani de lucru.

danemarcaok.jpg5. Danemarca

Economia din Danemarca este singura din lume care permite o gratuitate totala la inceperea unei afaceri. Cu toatea acestea, antreprenorii trebuie sa demonstreze ca detin un capital suficient in banca.

Inregistrarea dureaza sase zile si necesita doar patru proceduri.
Cu legi relativ puternice atat pentru creditori cat si pentru cei care iau imprumuturi, cu o legislatie care faciliteaza angajarea sau concedirea lucratorilor, Danemarca se afla pentru al doilea an consecutiv in topul celor mai propice tari pentru initirea unei afaceri.

Reformele daneze din 2007 si 2008 au inclus o diminuare a impozitului pe profit, care a scazut de la 28% pana la 25%. Totusi, sa inregistrezi o proprietate dureaza destul de mult, in medie, 42 zile. Cele sase proceduri necesitand 69 zile pentru a fi procesate.

6. Marea Britaniegreat-britain-big-ben.jpg

In ciuda faptului ca reformele votate recent au marit termenul pentru platile anuale obligatorii, de la 20 zile, la 24 zile, Regatul Unit ocupa in continure a sasea pozitie in topul tarilor cu cea mai buna economie, propice pentru afacerile mici sau medii, dintr-o perspectiva de reglementare.

Domeniile in care regulamentele britanice sunt intr-adevar „prietenoase” cu mediul business sunt accesul la credite si drepturile legale, pentru creditori si debitori.

In ultimii trei ani, Marea Britanie a avut doua sesiuni de reforme pentru a majora protectia acordata investitorilor. Aceste schimbari au accentuat transparenta legata de toate cerintele impuse companiilor si au extins accesul actionarilor la documentele din interiorul firmelor.

dublin.gif7. Irlanda

Sa incepi o afacere in Irlanda dureaza doar 13 zile. Procedurile de faliment sunt gata in mai putin de cinci luni, transformand economia din aceasta tara in cea mai rapida din lume, cand se pune problma reorganizarii sau lichidarii unei companii.

Impozitul pe venitul firmelor reprezinta 28.8% din profitul anual. Un singur domeniu nu este pe placul investitorilor: timpul necesar pentru inregistrarea unei proprietati: 38 zile. In plus, se percepe un comision de 9.6% din valoarea bunului.

8. Canada

Antreprenorii din Canada pot pune bazele unei afaceri intr-o singura zi, apeland la o procedura unicamontreal_old.jpg online. Acestia primesc un numar de identificare in cinci zile.

La fel ca in Irlanda, , sistemul judecatoresc din Canada specializat in falimente asigura proceduri eficiente si rapide de reorganizare si lichidare a firmei. Impozitul pe profit aplicat companiilor a scazut de la 22.1% la 19.5%.

Comertul este o afacere costisitoare in Canada, tinand cont de faptul ca importul si exportul presupun costuri, in medie, mai mari de 1500 dolari pe container. Procedurile comerciale au dezvantajul ca sunt incomode, pretinzand 36 de formalitati si 570 zile pentru a fi complete.

perth_australia.jpg9. Australia

In ciuda faptului ca nu a facut modificari semnificative in 2007 si 2008, Australia si-a mentinut locul printre cele 10 economii mondiale, optime pentru afaceri, multumita sistemului online adecvat mediului business. O societate pe actiuni poate fi inregistrata in doua zile.

Printre avantajele inceperii unei afaceri in Australia sunt incluse si accesul relativ rapid la credite dar si procedurile „birocratice” destul de lejere.

La polul opus, principalul contraargument pentru care nu este bine sa alegi Australia daca vrei sa incepi o afacere este modul dificil si obositor de a obtine autorizatiile de constructii. In medie, sunt necesare 16 aplicatii si 221 de zile. De asemenea, investitorii se bucura de o protectie limitata. Un alt inconvenient este plata impozitelor si taxelor care dureaza foarte mult: 107 ore pentru a scapa de 12 plati pe an, care, cumuleaza mai mult de 50% din profituri.

10. Norvegiaoslo.jpg

Inregistrarea unei proprietati in Norvegia dureaza trei zile. Contractele de executare se rezolva, in medie, in 310 zile. Pentru a plati taxele, contribuabilii pierd cam 87 de ore pe an. Pentru companii, valoarea taxelor se ridica la 41.6% din profit.

Tara nordica are cele mai mici costuri din lume pentru a rezolva insolvabilitatea: media taxelor este doar de 1% din valoarea bunurilor apreciate in urma falimentului, iar procesul poate fi terminat in mai putin de 1 an.

Domeniile in care tara nordica nu a obtinut rezultate foarte bune, conform raportul „Doing Business”, includ procedurile birocratice necesare pentru obtinerea autorizatiilor de constructii, care implica 14 etape si 252 zile. De asemenea, afacerile incepute in aceasta tara, trebuie sa faca fata unei legislatii de munca relativ rigida.

Top 10 Brand made in Romania

Potrivit unui studiu Synovate, prezentat in cadrul conferintei "Strategic Branding", Dacia este brandul romanesc cu cea mai ridicata notorietate, obtinand cele mai mari procentaje atat ca prim brand mentionat de consumatori, 17,4%, dar si ca marca aleasa in mod spontan, 40%.

Pe locul doi s-a pozitionat BCR, fiind primul brand mentionat de catre 13,7% dintre repondenti - top of mind - si ca marca aleasa spontan de catre 38,8% dintre participantii la studiu. Pozitia a treia a fost ocupata de Arctic, primul brand mentionat de 10,3% dintre repondenti si marca aleasa spontan de 24,9% dintre acestia.

dacia.jpgDacia este marca in jurul careia s-a creat si dezvoltat industria de automobile din Romania. Compania a luat nastere in 1966, la Colibasi, judetul Arges, iar din anul 1999 Dacia face parte din Grupul Renault.
Constructia Uzinei de Autoturisme Mioveni a inceput in 1966.

Dupa semnarea unui contract de licenta intre Renault si statul roman in 1968 , incepe fabricatia modelului Dacia 1100 sub licenta R8, urmat in 1969 de Dacia 1300 sub licenta R12. Intre anii 1970-1980, Dacia dezvolta o intreaga gama de modele care va cuprinde mai multe tipuri de vehicule de persoane si utilitare.dacia-nova.jpg

Si dupa anul 1978, Automobile Dacia continua autonom productia de autoturisme derivate din gama Renault 12. Anul 1995 este marcat de lansarea primului autoturism de conceptie 100% romaneasca, Dacia Nova.

La 2 iulie 1999 se semneaza contractul de privatizare al societatii si Dacia devine o marca a Grupului Renault, avand ca principala misiune sustinerea dezvoltarii Grupului pe pietele emergente. In 2000 are loc lansarea modelului Dacia SupeRNova, prima concretizare a colaborarii franco-romane, un autoturism echipat cu motor si cutie de viteze Renault.

Cu 230.000 de vehicule comercializate in 2007, Dacia a inregistrat un profit de 132 de milioane de euro, ajungand la o cifra de afaceri de 2.07 miliarde euro.

logo-bcr.jpgIn 1990, BCR pleaca la drum cu un colectiv de 5.300 de angajati si 100 unitati in retea , cifre care se dubleaza in primii 5 ani de activitate.

In prezent BRC are peste 570 sucursale si agentii in intreaga tara, pune la dispozitia clientilor o oferta complexa de produse si servicii bancare, emite 23 tipuri de carduri de credit si de debit si are instalata cea mai mare retea nationala de ATM - peste 1.500 de aparate si de terminale electronice operationale la comercianti.

Banca Comerciala Romana , membra a Grupului Erste, este o banca universala fiind cea mai importanta institutie bancara din Romania, gestionand active de peste 16,5 miliarde de euro.

Erste Bank AG, cea mai mare banca din Austria. Grupul Erste este unul dintre liderii sistemului financiar din Europa Centrala si de Est, cu peste 50.000 de angajati care deservesc peste 16 milioane de clienti in mai mult de 2.700 de unitati din opt tari. Grupul Erste gestiona, la 30 iunie 2007, active in valoare de 198 miliarde euro, inregistra un profit net de 566 milioane euro si o rata a rentabilitatii capitalului de 13,8%.

Banca Comerciala Romana a inregistrat in primul trimestru din acest an un profit net de 382,74 milioane lei, in crestere cu 82,4 % fata de cel din perioada similara din anul trecut.

Arctic, cel mai mare producator roman de electrocasnice, va implini pe 12 octombrie 40 de ani de activitate pe piataarctic.jpg romaneasca.

Arctic a produs primele aparate frigorifice in 1970 sub licenta franceza Thomson Houston. Doi ani mai tarziu, le exporta deja in Franta. In anii 80, peste 85% din productia fabricii pleca catre export.
In anul 2002, pachetul majoritar de actiuni al companiei a fost cumparat de cea mai mare corporatie industriala din sectorul privat din Turcia, Arcelik A.S.

Compania a fost infiintat in 1955, cu sediul central la Istanbul, ajungand astazi o companie globala. Arcelik este cea mai mare corporatie industriala din sectorul privat din Turcia, care produce frigidere, masini de spalat rufe, masini de spalat vase, masini de gatit, aspiratoare si televizoare, fiind liderul pietei locale de electrocasnice, a cincea mare piata de electrocasnice din Europa.

In anul 2007, compania Arctic a inregistrat o cifra de afaceri de 224,3 de milioane de euro, cu un volum total al vanzarilor de peste 1.500.000 de unitati. In prezent, Arctic exporta produsele pe care le fabrica in 27 tari ale lumii, printre care se afla si Marea Britanie, Franta, Spania, Germania, Rusia, Austria.

borsec-2.jpgCu un titlu de "Cea mai buna apa minerala carbogazoasa din lume" castigat in 2004 si apreciata de consumatori drept "medicament", apa minerala Borsec este, si la propriu si la figurat, pe buzele romanilor.

"Regina Apelor Minerale" este in prezent un brand al Romaqua Group S.A, care mai are in portofoliu branduri precum Giusto Brifcor si Metropolitan.

Cu 1000 d angajati, Romaqua Group S.A a avut, in 2006 un profit de 20,8 milioane lei, in jur de 5,9 milioane euro.

Istoria BRD incepe in 1923, odata cu crearea Societatii Nationale pentru Credit Industrial. Obiectivul acestei institutii publice este finantarea industriei romanesti. Conformbrd_logo.jpg legii nationalizarii din iunie 1947, Societatea Nationala pentru Credit Industrial devine Banca de Credit pentru Investitii. Activitatea cea mai importanta a bancii este obtinerea de participatii in intreprinderi si acordarea de credite.

BRD devin banca comerciala in 1990 prin preluarea activelor si pasivelor Bancii de Investitii. BRD a fost aleasa de guvern pentru a deveni prima banca comerciala privatizata. Achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al bancii de catre grupul Societe Generale a fost finalizata in martie 1999.

BRD-Groupe Societe Generale, a doua banca de pe piata romaneasca dupa retea si active, a obtinut in primul semestru al acestui an un profit net de 515 milioane lei, aproximativ 140,3 milioane euro.

14060_b_transilvania.jpgBanca Transilvania este o institutie bancara cu sediul la Cluj-Napoca. Banca fost infiintata in luna decembrie a anului 1993, de cativa oameni de afaceri clujeni, cu 2 miliarde de lei capital social, din care 79% roman si 21% strain.

In august 2007, BT ocupa locul cinci in topul bancilor romanesti in functie de active cu 3,14 miliarde de euro si pozitia a patra in ceea ce priveste numarul de filiale. In 2007, Banca Transilvania a infiintat prima sucursala in afara Romaniei, la Nicosia in Cipru.

Banca Transilvania , cea mai mare banca locala care nu se afla in proprietatea unui mare grup financiar, a obtinut anul trecut un profit net de 340 mil. Lei, aproximativ 102 mil. euro, de 2,8 ori mai mare decat cel inregistrat in 2006.

Romtelecom are o istorie de aproape 80 de ani. In 1930 se infiinteaza SART - "Societatea Anonima14061_romtelecom.jpg Romana a Telefoanelor", cu 90% capital strain, din partea ITT (SUA). Intre 1949 - 1989 Ministerul Postelor si Telecomunicatiilor incorporeaza compania de telecomunicatii si o transforma in departament ministerial.

Dupa 1989 se infiinteaza ROM-POST-TELECOM, ca operator de stat in domeniul telecomunicatiilor, postei si broadcasting-ului.

In 1991 Romtelecom devine operator de stat in domeniul telecomunicatiilor, cu monopol in domeniul serviciilor de baza.

Compania, apartine astazi Organizatiei Elene de Telecomunicatii OTE, care are 54,01% din actiuni. Restul de 45,99% din actiuni au ramas in posesia statului roman. Romtelecom detine, de asemenea, 30% din actiunile operatorului roman de telefonie mobila Cosmote Romania.

La data de 29 noiembrie 2006, Romtelecom a lansat serviciul de televiziune digitala prin satelit numit Dolce. Serviciul are astazi 500.000 clienti, adica o rata de penetrare pe piata televiziunii prin satelit de peste 33%.

Principalele domenii de activitate ale companiei sunt: telefonia fixa, internet si televiziune digitala prin satelit si, mai nou, telefonie mobila.

Romtelecom a inregistrat in primul semestru din 2008 un profit operational de 124,3 milioane euro.

aro.jpgARO si-a inceput activitatea industriala in anul 1885 prin infiintarea unei fabrici de hartie a companiei Letea. Dupa Primul Razboi Mondial, fabrica s-a transformat in societate pe actiuni, producand si celuloza.

Foto: Aro 24

Intre anii 1943-1944 au fost produse elice de avion si echipamente de tragere pentru Intreprinderea de Avioane Brasov, iar intre 1954-1957, parti componente pentru industria auto. 1957 este anul in care a fost produs primul automobil de teren in Romania, IMS 57. In anul 1959 a fost lansat modelul imbunatatit M 59.

In 1972 se lanseaza in fabricatie gama ARO 24 cu cele cinci modele ale sale, iar in 1980 intra in productia de serie gama de automobile ARO 10. In 1984 s-a inceput producerea primului motor Diesel ARO, L 27, iar in 1989 a motorului L 30 (benzina).

De-a lungul celor peste 45 de ani de activitate industriala in domeniul auto, ARO a produs aproximativ 380 000 automobile de teren 4x4, care au fost exportate in proportie de doua treimi in peste 110 tari.

Firma ARO, singurul producator de autovehicule de teren din Romania, a fost privatizata in iulie 2003, cand societatea Cross Lander, inregistrata in SUA, a cumparat de la stat pachetul majoritar de actiuni. Ulterior, statul a actionat firma americana in instanta, pentru nerespectarea angajamentelor de investitii din contractul de privatizare, iar ARO a intrat in faliment.

La inceputul lunii ianuarie 2006, presedintele Cross Lander, cetateanul american John Perez, a fost acuzat de falsificarea actelor de identificare ale firmei sale, prezentate in contextul privatizarii, si crearea unui prejudiciu de peste 282 de miliarde de lei vechi.

dorna.jpgApele minerale Dorna (Izvorul Alb, Poiana Negri si Dorna) au fost preluate, in 2002 de catre Coca-Cola HBC, de la principalul producator de ape minerale, Dorna Apemin. Brandul Dorna a devenit astfel prima apa minerala naturala carbogazoasa din portofoliul companiei recunoscuta de Uniunea Europeana.

Compania de imbuteliere Coca-Cola HBC este a doua companie de imbuteliere a produselor Coca-Cola din lume, operand in 28 de tari, avand 41.000 de angajati si peste 540 de milioane de consumatori.

Compania Coca-Cola HBC a fost infiintata in 2000, ca urmare a fuziunii dintre Athena-Bottling Company S.A. si Coca-Cola Beverages plc.

Coca-Cola HBC are in Romania cinci fabrici si peste 3.000 de angajati.

Altex isi are inceputurile in 1992. Un an mai taziu se deshide primul magazin, la Piatraaltex.jpg Neamt, specializat pe comercializarea produselor electrocasnice si electronice. In 2000 compania devine un grup, iar in 2002 au deja o retea de 64 de magazine in toata tara.

In 2004 Altex lanseaza Media Galaxy, primul electrocomplex din Romania, in Bucuresti. Media Galaxy este un concept care reprezinta un nou standard pe piata produselor electronice, electrocasnice, IT&C, muzica si film, multimedia.

Cu o cifra de afaceri de peste 317 milioane de euro in 2007, Altex si-a consolidat pozitia de lider pe piata de electronice, electrocasnice, IT&C si multimedia din Romania. Compania a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de peste 50% fata de anul precedent, pe fundalul unei cresteri a pietei de retail de 25%.

897 mii euro pentru promovarea fondurilor structurale

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a anuntat azi ca ofera 897.000 euro, fara TVA, pentru campania media de promovare a Fondurilor Structurale si de Coeziune in Romania.

Agentia de media va fi selectata in urma unei licitatii ce va avea loc in data de 30 octombrie.

Campania de promovare se va derula pe o perioada de 21 de zile, incepand cu a doua jumatate a lunii noiembrie, si va consta in crearea si difuzarea a doua spoturi radio si doua TV, precum si postarea unui banner pe site.

Data limita pentru depunerea ofertelor de catre agentiile de publicitate este de 6 octombrie. Valoarea contractului de creatie este de 103.000 euro, fara TVA.

Electoral Focus Report

Agentia de monitorizare a presei Media Image Group lanseaza, din luna octombrie, Electoral Focus Report, un nou produs destinat candidatilor la alegerile parlamentare din toamna acestui an, au anuntat luni oficialii companiei.

"Diferentierea [fata de alte sisteme de monitorizare] consta in focus-ul pe care acest raport de monitorizare il face pe un colegiu electoral. Practicse vor monitoriza toti candidatii dintr-un colegiu electoral, spre deosebire de produsele tipice de monitorizare ce au in centrul atentiei partidele in ansamblu" - George Domnisoru, director regional de vanzari Media Image.
Produsul, dezvoltat in decurs de trei luni, este adaptat noului sistem de votare, uninominal, si reprezinta un raport al aparitiilor in media (presa scrisa, radio si televiziune) ale tuturor candidatilor dintr-un colegiu electoral, acestia fiind mai interesati de ceea ce se scrie despre ei si despre concurenti decat despre partidul in ansamblu.

"Fiecare raport de monitorizare va fi insotit si de accesul la o arhiva proprie, o baza de date cu multiple posibilitati de sortare si catalogare a informatiei. Tot cu ajutorul acestei baze de date se poate alcatui o analiza simpla de imagine fara foarte mare greutate", afirma directorul de marketing al Media Image Group, Miron Mateescu.

"Preturile variaza in functie de fiecare colegiu electoral, dar si de ce alte servicii de monitorizare si analiza sunt comandate, alaturi de Electoral Focus report. Astfel, costurile pleaca de la 300 euro si pot depasi 3000 euro pe luna", explica Domnisoru.

Media Image, infiintata in ianuarie 1999, monitorizeaza toate publicatiile din cele 40 de resedinte de judet si din capitala (peste 700 de titluri), precum si presa audiovizuala centrala si cea online. In portofoliul sau se afla peste 300 de clienti - institutii si companii nationale si multinationale, printre care Orange, Carrefour, Coca-Cola HBC, Dacia si Bursa de Valori Bucuresti.

Agentia a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste un milion de euro, in crestere cu aproximativ 50% fata de anul anterior.

Colosseum, centru comercial in Bucuresti

A fost obţinut certificatul de urbanism pentru prima etapă a proiectului Colosseum în Bucureşti, un centru comercial şi de divertisment, cu o suprafaţă de 169.000 m².

Prima etapă a proiectului este reprezentată de un parc comercial de 56.000 m, cu spaţii de închiriere contractate deja în proporţie de peste 70%. O linie impresionantă de companii care au închiriat deja spaţii în parcul comercial include nume precum Carrefour, Leroy Merlin, Altex şi Flanco.

’Firmele de închiriere şi consultanţă imobiliară implicate în acest proiect sunt King Sturge, NAI Property Partners şi DTZ.

Grupul Realitatea - Catavencu: Pleaca Sergiu Toader, ramane Hurezeanu

Jurnalistul Emil Hurezeanu va prelua funcţia de preşedinte al Grupului Realitatea - Caţavencu şi va conduce şi consiliul director care coordonează toate activităţile companiei, după ce actualul preşedinte al Grupului, Sergiu Toader, îşi va încheia contractul la 1 februarie 2009.

Emil Hurezeanu va avea la dispoziţie o perioadă de patru luni pentru "a prelua toate prerogativele acestei funcţii, dar, în acelaşi timp, Hurezeanu îşi va continua activitatea jurnalistică în cadrul Grupului", informează un comunicat din partea Realitatea - Caţavencu.

"Emil Hurezeanu este nu doar unul dintre cei mai valoroşi comentatori de politică internă şi internatională din România, dar şi o garanţie pentru consolidarea calităţii produselor noastre. Mă bucur să ştiu că Emil Hurezeanu, un om din interior, este cel care va conduce şi va dezvolta compania. Îi doresc mult success!", a declarat Sergiu Toader.

"Sunt onorat de propunerea Consiliului de administraţie al Grupului Realitatea-Caţavencu. Colaborez cu Realitatea TV şi 'Cotidianul' de mai mulţi ani şi apreciez standardele profesionale şi spiritul de echipă promovate aici, sub conducerea excelentului manager care este Sergiu Toader, într-o lume complicată şi presarată cu atâtea capcane. Nu sunt un administrator înnăscut şi nici nu doresc să abandonez profesia de jurnalist, pe care o practic de peste 25 de ani. Cu ajutorul atâtor colegi de calitate, oameni foarte tineri dar şi congeneri cu multă experienţă, voi încerca să consolidez locul important pe care Grupul îl ocupa în peisajul mass-media din România, în interesul celor care ne citesc, ascultă şi privesc", a declarat Emil Hurezeanu.

Structura de conducere a Grupului va ramâne aceeaşi: Sorin Enache - Director General, Mihnea Vasiliu - Director Divizie Quality, Sorin Freciu - Director Divizie Business, Sorin Vulpe - Director Divizie Lifestyle, Dragos Stanca - Director Divizie New Media, Cosmin Popa - Director Newsin si Doru Buscu - Directorul Editorial al Grupului. Grupul Realitatea-Catavencu "promovează exclusiv presa de calitate, iar principalul obiectiv al Grupului, pentru anul viitor, este să consolideze poziţia premium a produselor sale pe piaţa din România", se mai arată în comunicatul de presă.

Grupul de presă Realitatea–Caţavencu deţine, printre altele, posturile Realitatea TV, Romantica TV şi The Money Channel, reţelele Radio Guerrilla şi Realitatea FM, agenţia de presă NewsIn şi publicaţiile "Academia Caţavencu", "Cotidianul", "Business Standard" şi "Money Express".

Doncafe, rebranding Elita si Selected

Rebrandingul cafelelor Elita si Selected in noua marca Doncafe, sutinuta de Compania Strauss Romania s-a produs ca urmare a trendului international de reducere a brandurilor si pe plan local, ca rezultat al tendintei romanilor de a renunta la produsele populare in favoarea celor de renume.

Cele doua campanii de publicitate realizate de grupul Leo Burnett au un buget de peste 4 milioane euro, partea cea mai mare din aceasta suma fiind alocata publicitatii prin televiziune si prin panouri stradale.

Legat de productie si spoturile difuzate pana acum in campanie, Iordache a precizat ca ele reprezinta traditia si expertiza lui “Don Cafe” in cafea, iar sloganul este “O cafea cu suflet”.

Campaniile derulate de Leo Burnett ruleaza in paralel, incepand cu 1 septembrie, si cuprind doua spoturi tv, care vor rula pe 19 statii tv, vizualuri pentru OOH (publicitate out of home), machete pentru print, care vor fi introduse in 20 de reviste, materiale vizuale dedicate revistelor de retail, dar si materiale promotionale la locurile de vanzare.

Fratii Negoita investesc in media

Confort Media, trustul fratilor Ionut si Robert Negoita, va lansa in circa doua luni o tipografie de capacitate mare, in care s-au investit trei milioane de euro.

Potrivit omului de afaceri Ionut Negoita, aparatura pentru tipografie se monteaza in prezent intr-o hala de la marginea Bucurestiului. “Este o tipografie moderna, de mare capacitate, care va fi destinata atat tiparirii produselor noastre, cat si a unor clienti externi”, a explicat Negoita.

Dupa ce in luna mai lansa ziarul gratuit Ring, Confort Media are in plan si un cotidian generalist, pentru care se cauta inca linia editoriala. “Suntem inca in perioada de tatonari. Pot spune doar ca va fi un ziar serios, cu informatii economice, sociale si politice”, a precizat omul de afaceri.

De asemenea, in primavara anului viitor, Ionut Negoita spera sa lanseze si postul Ring TV, pentru care a obtinut deja licenta de la CNA.

vineri, 26 septembrie 2008

joi, 25 septembrie 2008

GdS si Arbomedia - Despre advertising, la Craiova

Gazeta de Sud organizeaza, azi, impreuna cu Arbomedia prima conferinta despre advertising din Craiova.

“Planificarea bugetului de publicitate” e sustinuta printre altii, de:

Sorin Psatta, Integrated Communication Director, BBDO România,
Adrian Preda, Chief Creative Partners, Tempo Advertising,
Calin Rotarus, Managing Director, ARBOinteractive,
Arina Ureche, Director General, Biroul Român de Audit al Tirajelor,
Aurelia Abrudan, Local Print Sales Director, ARBOmedia
Cristina Oprea, Director Publicitate, Gazeta de Sud

Realitatea Comedy Film, Realitatea Action Film si Realitatea Premier

CNA a aprobat în şedinţa de azi, acordarea de licenţe audiovizuale prin satelit societăţii S.C. Realitatea Media S.A. pentru posturile Realitatea Comedy Film, Realitatea Action Film şi Realitatea Premier.

Bogdan Chiriţoiu, reprezentantul S.C. Realitatea Media S.A., a explicat că cele trei noi canale de televiziune vor fi dedicate filimului, filmului de acţiune, comediei şi selecţiei cu cele mai bune filme de box-office.

El a precizat că cele trei noi posturi vor fi canale de calitate, de nivelul HBO, însă cu diferenţa că vor aduce un plus de prospeţime prin faptul că vor difuza şi producţii europene pe lângă cele internaţionale sau ale studiourilor americane.

Uninominalul ramane, pleaca juristi de la Cotroceni

Hotararea de Guvern care delimiteaza colegiile uninominale pentru alegerile parlamentare ramane în vigoare.

Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea PRM de suspendare a acestui act normativ care reglementreaza modul de impartire a colegiilor uninominale pentru alegerile din 30 noiembrie.
PRM invoca faptul ca Guvernul a incalcat legea alegerilor atunci cand a delimitat colegiile electorale intrucat Parlamantul nu-si daduse acordul asupra delimitarilor tuturor colegiilor.
Presedintele Traian Basescu declarase miercuri seara la TVR 1 ca hotararea de guvern incalca legea si afirmase ca, daca justitia declara ilegala hotararea, ministrul justitiei Catalin Predoiu trebuie demis.
Presedintele a spus ca si intr-un caz si in altul vor cadea capete, adaugand ca, daca justitia declara actul ca fiind legal ce-i care vor fi demisi vor fi consilierii juridici de la Cotroceni care i-au indicat ca aceasta hotarare este ilegala. PRM a anuntat ca va face recurs la decizia Curtii de Apel, recurs ce va fi judecat de Instanta Suprema.

marți, 23 septembrie 2008

Campania electorala in audiovizual, pe bani

Campania electorala in audiovizual se va desfasura pentru prima data "pe bani", candidatii la Parlamentul Romaniei trebuind sa plateasca pentru a participa la emisiunile si dezbaterile electorale organizate de posturile tv si radio private.

Membrii CNA au alcatuit, in sedinta de marti, un proiect de Decizie privind principii si reguli de desfasurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale.

Potrivit lui Rasvan Popescu, proiectul de Decizie va fi discutat, in sedinta de joi a Consiliului, cu radiodifuzorii si ONG-urile din media.

Cea mai importanta modificare in modul de desfasurare a campaniei in audiovizual este aceea ca, pentru prima data, campania se va desfasura "pe bani".

"Principala modificare este cea adusa de lege (Legea nr. 35 din 13 martie 2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, n.r.), detaliata in Decizie, privind caracterul unei campanii care se va desfasura de data aceasta pe bani, cu exceptia posturilor publice. Accesul la emisiunile electorale, dezbaterile electorale, spoturile de publicitate electorala va fi asigurat contra cost de radiodifuzori. Emisiunile de stiri nu pot fi sponsorizate si, in consecinta, emisiunile de stiri cad in totalitate in raspunderea radiodifuzorilor si se supun cerintelor generale de obiectivitate si echitate a acestei campanii electorale", a spus Rasvan Popescu.

"Posturile vor stabili tarife unice pentru toti candidatii, pe unitate de timp si emisiune", a explicat Popescu.Totusi, programele de stiri si emisiunile informative cu caracter electoral nu vor putea fi sponsorizate.

CNA a stabilit si niste termene, la care participantii la aceste alegeri sunt obligati sa informeze posturile de participarea lor si sa solicite timpi de antena. Potrivit proiectului de Decizie, posturile de radio si de televiziune private care intentioneaza sa realizeze si sa difuzeze stiri, emisiuni si dezbateri electorale trebuie sa comunice Consiliului implicarea lor in campania electorala, pana cel mai tarziu pe 10 octombrie, printr-o adresa. De asemenea, competitorii electorali au la dispozitie intervalul 11-20 octombrie pentru a se adresa in scris posturilor private de radio si de televiziune care si-au anuntat intentia de realizare si difuzare a emisiunilor si dezbaterilor electorale, solicitand si timpii de antena pe care intentioneaza sa-i utilizeze.

In plus, Decizia prevede faptul ca radiodifuzorii isi vor asuma integral responsabilitatea editoriala pentru realizarea si difuzarea acestor emisiuni, iar reflectarea activitatilor de campanie ale candidatilor si competitorilor electorali in cadrul lor se va face cu respectarea principiilor de echitate si impartialitate. Realizatorii si moderatorii dezbaterilor electorale trebuie, potrivit proiectului de Decizie, sa fie impartiali, sa asigure echilibrul necesar desfasurarii emisiunii, oferind fiecarui participant la discutii posibilitatea sa-si prezinte opiniile, sa formuleze clar intrebarile, fara a fi tendentioase sau partinitoare, sa asigure mentinerea dezbaterii in sfera de interes a campaniei electorale si a tematicii emisiunii.

Dreptul la replica, in 24 de ore

Candidatii si competitorii electorali ale caror drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea in cadrul unui program electoral a unor fapte neadevarate sau a unor informatii inexacte vor beneficia de drept la replica.

In acest sens, posturile radio-TV trebuie sa decida acordarea sau neacordarea dreptului solicitat in cel mult 24 de ore de la primirea unei solicitari formulate in scris. In situatia in care solicitarea se refera la o emisiune difuzata in ultima zi de campanie electorala, decizia trebuie luata in cel mult 12 ore de la primirea solicitarii.

De asemenea, dreptul la replica se va difuza in cel mult 48 de ore de la primirea solicitarii. In situatia in care emisiunea care face obiectul sesizarii a fost difuzata in ultima zi de campanie electorala, replica se va difuza in preziua votarii. Totodata, cu 24 de ore inainte de inceperea votarii sunt interzise difuzarea de emisiuni, dezbateri si stiri electorale, dar si invitarea sau prezentarea candidatilor in programe sau comentarii privind campania electorala. Cu 48 de ore inainte de ziua votarii este interzisa si prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete facute pe strada.

Campania in audiovizual va incepe pe 31 octombrie, ora 00:00, si se va incheia pe 29 noiembrie 2008, ora 07:00.

RTL intra pe piata TV din Grecia

RTL, grup german care si-a manifestat interesul de a se extinde in Europa de Est si Sud-Est, a intrat pe piata elena de televiziune prin achizitia a 66,6% din Alpha Media Group, contra sumei de 125,7 milioane de euro, informeaza Reuters.
RTL a anuntat marti semnarea unui acord in acest sens cu Dimitris Contominas, proprietarul Alpha Media, cea de-a treia mare companie elena de televiziune.

www.EuroSpeak.ro

Europarlamentarul liberal Adina Vălean lansează www.EuroSpeak.ro, o enciclopedie colaborativă de Internet ce are ca scop popularizarea noţiunilor de politică europeană în rândul românilor tineri, utilizatori de Internet.

www.guvernulprivat.ro

Business Standard’ a lansat www.guvernulprivat.ro, unde cetăţenii României sunt invitaţi să dezbată pe marginea problemelor fierbinţi cu care se confruntă societatea şi economia românească.

Hotararea privind colegiile uninominale ar putea fi suspendata

Curtea de Apel Bucureşti discută miercuri solicitarea PRM de suspendare a hotărârii de guvern prin care s-au delimitat colegiile uninominale în vederea alegerilor din noiembrie,document atacat şi la CCR, însă Executivul a anunţat că a pregătit riposta pentru situaţia în care PRM câştigă în instanţă.

Acţiunea PRM înregistrată la Curtea de Apel este doar una dintre cele promovate de acest partid pentru oprirea întregului proces electoral pe baza votului uninominal, pe motiv că este nelegal.
Deputatul Lucian Bolcaş a declarat, că PRM a solicitat instanţei suspendarea procedurii votului uninominal, până în momentul în care se va lua o decizie privind legalitatea hotărârii de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale.

Liderul PRM a spus că cererea către instanţă este motivată de faptul că Guvernul a început demersurile pentru organizarea alegerilor înainte de o decizie a instanţei privind legalitatea hotărârii Executivului privind colegiile uninominale. "PRM solicită, prin demersul său la Curtea de Apel, suspendarea procesului electoral nelegal", a afirmat Lucian Bolcaş.

PRM solicită Curţii de Apel suspendarea oricăror forme de executare a hotărârii de Guvern pentru aprobarea primei delimitări a colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, pe motiv că nu se respectă principiul conform căruia delimitarea colegiilor se face în conformitate cu hotărârile comisiei parlamentare speciale.

Traian Basescu critica presa implicata in reglarea de conturi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la un eveniment al Camerei de Comerţ Americane, că presa nu este o putere în societate dacă participă la reglarea de conturi între politicieni, ci numai dacă face critică socială pornind de la acţiunea efectivă a statului.

Băsescu a spus că viziunea sa despre stat include în primul rând datoria de transparenţă a acestuia, astfel încât cetăţenii să poată şti ce face statul în fiecare moment.

"În această privinţă, presa are un rol major. Sigur, noi vedem în primul rând presa în rolul său de instanţă critică. Această critică nu poate fi utilă decât dacă este bazată pe o descriere corectă a acţiunii statului. Presa nu este o putere în societate dacă participă la reglarea de conturi între politicieni, ci numai dacă ea face critică socială pornind de la acţiunea efectivă a statului. Ştiu că acesta nu este un mesaj foarte popular pentru jurnalişti, dar datoria de transparenţă a statului nu poate fi realizată dacă presa o blochează înfăţişând cetăţeanului orice altceva în afara felului în care ţara este guvernată", a spus Băsescu.

luni, 15 septembrie 2008

Ruxandra Sararu, director Marketing la SRR

Ruxandra Sararu este noul director de comunicare si marketing al Societatii Romane de Radiodifuziune, cu delegatie, incepand de azi.

Ruxandra Sararu o inlocuieste pe Carmen Petcu, cea care a coordonat proiectul de schimbare a identitatii vizuale a Radio Romania si care, de astazi, este director de marketing la EximBank.

Ruxandra Sararu - care a fost redactor de rubrica la Radio Romania intre 1990-1996, director de programe la Radio Total, jurnalist de televiziune pana in 2004, revenind ulterior la radio - va ocupa acest post pana la organizarea unui nou concurs.

Principala atributie a Ruxandrei Sararu va fi sa comunice campania de aniversare a 80 de ani de la infiintarea postului public de radio, campanie ce va atinge apogeul la 1 noiembrie, data la care, in 1928, s-a spus prima data "Aici Radio Bucuresti, Romania!".

Radio 21 masoara audienta online

Radio 21 apeleaza la un instrument de masurare a audientelor sale online,
www.shoutcast.com, care publica statistici realizate prin sondarea electronica automata, la intervale de 2-3 minute, a tuturor posturilor radio publice care folosesc acest sistem.

Radio 21, care "poate fi de acum ascultat live pe internet, indiferent de browser sau sistem de operare si fara sa fie nevoie sa instalezi alte aplicatii pe calculator", isi revendica primul loc in prime-time, in randul posturilor radio cu difuzare online din Romania.

Gazeta de Olt, look innoit

Gazeta de Olt, a aparut astazi "cu o noua fata, dar cu acelasi nume", schimbarile vizand si o reorientare a politicii de continut, potrivit unui comunicat al publicatiei.

Comunicatul precizeaza ca in noua varianta ziarul va pune accent pe comunicarea cu cititorii, inclusiv prin facilitati precum posibilitatea de a plasa anunturi gratuite in ziar, prin accesarea unei adrese online.

ZF, free

"Ziarul Financiar" a lansat astazi o campanie de comunicare pentru a marca 10 ani de la infiintare, campanie ce se va desfasura in presa, in mediile online, pe canale indoor si outdoor, la radio si TV, precum si prin direct mailing.

Tot astazi, site-ul ZF.ro s-a relansat si, dupa cum noteaza Orlando Nicoara pe blogul sau, timp de 30 de zile toate articolele sunt oferite "la liber" pe site, printr-o sponsorizare Vodafone.

Stefan Iordache - Ultimul interviu

E ultimul interviu?
Da. Şi nu numai atît, este ultima mea apariţie în public, în afara scenei, acolo unde bate inima mea.


De ce?
Nu mai vreau să trăncănesc. La ce foloseşte? Sînt mîhnit. Nici vehement şi nici supărat. Mîhnit. Vorbim cu toţii în vînt, pentru că nimic nu se schimbă. Aleg să nu mă mai implic în societate. O fac pentru prima şi ultima oară. Ceea ce trăim este o telenovelă. Dar nici sensul peiorativ al ideii de telenovelă nu mai este suficient pentru ce trăim. E o manea. De prost gust. Decît să vorbesc fără rost, nu-i mai bine să mă uit la salcia asta?
Dar sînteţi un reper pentru România!
Crezi? Lumea mă ştie mai degrabă pentru că am cîntat cu Sanda Ladoşi şi mai puţin pentru Hamlet, Richard sau ce am mai făcut eu. Nu mă indignează asta, ba chiar privesc situaţia cu umor. Nu-mi doresc popularitate. Au alţii destulă.
Dar poate că nu o merită.
Eu ştiu? Nu vezi cine vorbeşte azi? Cine are pieptul mai bombat! Uite, îţi pun şi eu o întrebare. Niciodată nu am ştiut ce înseamnă vedetă. Explică-mi tu!
După părerea mea, vedetă este personajul care are cu ce să se legitimeze profesional, care are popularitate şi care caută să stimuleze mereu această imagine.Prezentatoarea de la meteo e? Dar fata cu sînii goi, pozată în porumb, e?
Eu cred că nu, maestre. Vă înţeleg. Tabloidele greşesc cînd umflă personaje gen Alina Plugaru.
Cine e fata asta? După nume, o fi bună să-mi are niţel pămîntul?
Mă îndoiesc.
Vezi cum e cu vedeta? Poţi să o pui pe fata asta lîngă Radu Beligan şi Marin Moraru? De altfel, acesta este motivul pentru care ei nu se consideră vedete şi acelaşi lucru cred şi eu. Eu nu mai vreau în această lume.
Alegeţi să vă refugiaţi aici, pe aceşti 3.000 de metri pătraţi care mi se par un paradis, cu pivniţă, vie, răsaduri, pitici de grădină, cu veranda asta minunată.
Da. Acest loc este ca o mînă. Face parte organic din mine. Auzi liniştea asta compactă? Aici poţi trăi liniştit. Am cumpărat o mie de metri aici în 1982, cu banii luaţi de la filmul "Glissando”. Erau 90 de pruni aici. Pe primii 40 i-am tăiat chiar eu, cu fierăstrăul pe care îl vezi acolo, în cui, lîngă pivniţă. Apoi încă două mii, după revoluţie. Crezi că aş fi avut bani pentru aşa ceva?
Putem intra în pivniţă?
Nu. E greu, trebuie să ridici un chepeng din casă.
Înseamnă că intraţi rar acolo.
Nu, dimpotrivă (îi lucesc ochii). Anul trecut, ciorchinii de strugure erau cît mîna! Am făcut, din 400 de butuci pe care-i am, 900 de litri de vin. Alb, demisec. A ieşit cam tare de data asta. V-aş da, dar nu e indicat pe canicula asta.
L-aţi lucrat singur?
Nu. Nu uita că eu sînt crescut în vie. Bunicul meu avea două hectare de vie. Avea două sute de oi, pe care le-am păzit, aşa cum, de mic, am cules via. E normală armonia mea cu acest loc. În fine, vinul trebuie vorbit cu prietenii,
Trebuie cîntat cu ei.
L-am chemat pe vecinul meu Dan Piţa, pe celălalt vecin, Papaiani, pe Mitică Popescu şi l-am cules împreună. Şi l-am pus pe Nicu Gigantu să-l cînte.
E o tradiţie cîntatul vinului?Nu, dar cred că, decît să faci şi să bei vinul de unul singur, mai bine îl arunci la canal.
V-a plăcut şueta.
Mi-a plăcut cîrciuma, mai corect spus. Într-o anumită perioadă, mergeam în cîrciumi ca să observ oamenii, ca pregătire pentru un anumit rol. Plăcerea a fost să stau la şuete, pentru a comunica. Şi ca ieşire din starea rolului.
Da. Îţi fac o mărturisire. Dacă aş lua viaţa de la început, nu ştiu dacă aş face la fel. Am avut şansa, dar şi neşansa unor roluri mari. Şansa este că am devenit apreciat, neşansa e că toate aceste roluri mi-au măcinat cumplit nervii. Dacă aş fi avut acum mintea de la 30 de ani, nu aş mai repeta acest drum, toate aceste roluri mari. Uită-te la colegii mei de generaţie, care-s ingineri sau doctori. Arată de parcă-s copiii mei.
Nu vă cred. Sînteţi un om născut pentru teatru.
Eu joc teatru, pentru că nu ştiu să fac altceva! Dacă ştiam să montez prize, asta eram, electrician. Eu nu am dorit să devin mare actor, dar soarta, Dumnezeu m-a împins aici. Cînd am dat admitere la Medicină, am făcut vizita medicală la facultatea de teatru. Iar cînd am ieşit de acolo, mi-am notat într-un jurnal că niciodată nu aş vrea să trăiesc printre asemenea oameni. Dacă teatrul e inima mea, atunci află că inima mea a fost cucerită treptat, în timp. Hmmm, am senzaţia că Dumnezeu m-a luat pe păr şi m-a tras în sus. Ştii, în adolescenţă eram foarte jos.
Nu vă mai place noua generaţie din teatru? Acum şapte ani, într-un interviu, Marin Moraru mi-a zis că nu vede pe nimeni ca un demn urmaş al generaţiei sale.
Nu era departe de adevăr. Copiii de azi nu mai au respect pentru meserie. Nu ştiu cum să plece mai repede de acolo. E adevărat, au şi multe tentaţii. Joaacă la TV, în reclame. Unii fac facultatea de teatru ca să ajungă prezentatori, manechini, secretare. Sigur, în societatea modernă, trebuie să ştii teatru ca să vinzi un produs. Pe vremuri, avocatura era în această postură.
Oamenii privesc altfel teatrul?
Da. Am terminat facultatea acum 45 de ani, plus patru ani de şcoală rezultă că sînt pe scenă de 49 de ani. Eu îmi fac meseria aşa cum am pornit-o. Vin la teatru cu trei ore înainte de spectacol, repet textul, intru în stare. Numai Mitică Popescu face ca mine. Este şi el un maniac al teatrului. Şi, de 30 de ani, nu mi s-a întîmplat să joc cu sala goală. Dar publicul s-a schimbat, s-a pervertit. Vrea să rîdă la teatru, lucru care a intrat subliminal în urma influenţei unor trupe ca "Vacanţa Mare”, "La bloc”. Actorii tineri greşesc şi ei. Cred că şi dacă ar juca Hamlet ar vrea să facă lumea să rîdă. Dacă tinerii se simt frustraţi de ce a zis Marin, să arate, nu să-l critice!
Dar în societate, în vîrful ei, nu vedeţi pe nimeni care să vă placă?
Pe nimeni. Văd doar oameni deştepţi, dar necinstiţi. La noi, gura bate scaunul, ca să nu zic altfel.
Dacă n-aţi fi fost actor, ce aţi fi fost?
Nu chiar ospătar, dar sigur patron de restaurant.
Şi de ce n-aţi încercat?
Am încercat. Cine naiba o fi inventat cîrciuma? Unul deştept din preistorie, care a văzut că doi nu au unde să bea un pahar, aşa că i-a chemat la el şi a cerut să fie plătit pentru asta. Prin 1990, am încercat să fiu patron. Am luat o firmă, împreună cu alţi prieteni ingineri, dar n-am ştiut să ne descurcăm. Aveam 5.000 de vaci şi multe altele, dar au murit multe animale, pînă cînd am vîndut-o lui Urzică, cel cu Coleus-ul, dacă-l mai ştii. Am luat, tot cu prietenii ăştia, pe la Obor, pe strada care se numea Kent – că acolo se găseau ţigări pe vremuri – o cîrciumă, zisă "La Papa”, după numele fostului patron. Dar n-a mers.
Aveţi nostalgii?
Nu am decît nostalgia tinereţii. E lucru de mare preţ tinereţea şi tîrziu am înţeles asta. Dar fiecare vîrstă are rostul ei.
Dacă aţi fi fost mai tînăr în 1989, cine ştie cum ar fi fost viaţa.
Da. Pentru mine, schimbarea a venit tîrziu. E bine că a venit, dar gîndeşte-te, am trăit în două sisteme şi nici nu ştii ce greu e să scapi de anumite spaime. Libertatea pe care am primit-o a fost prost înţeleasă.
Cînd staţi aici, pe verandă, şi vă gîndiţi la trecut, nu regretaţi că nu aveţi urmaşi?
M-ai lovit în punctul slab. Regret foarte mult. Dar m-a luat vîltoarea vieţii. Mă gîndeam mereu să treacă şi anul în care eram, să-mi fac meseria bine. Şi a trecut vremea. E cea mai mare tîmpenie din viaţa mea.
Aţi avut însă prieteni.
Nu cred că există prieteni, ci doar momente de prietenie.
Nu-mi spuneţi nimic de cele trei pisici ale dumneavoastră?Te rog, sînt chiar nişte vedete. S-a pripăşit pe lîngă mine şi le-am crescut cu drag. Oamenii îmi aruncau pisici peste gard, pentru că ştiu că-mi plac.(Dincolo de verandă, în casă, doamna Mihaela, soţia maestrului, citeşte "Confidenţial”, iar lîngă ea toarce un motan negru, Cascarache, preferatul lui Ştefan Iordache. Aflăm că cel gri, care a dormit tolănit pe scară tot timpul, pe nume Makelele, atacă supremaţia în sufletul stăpînului. Al treilea pare a fi plecat.)
Aţi renunţat la casa din Bucureşti?
Nu, dar nu-mi mai place oraşul. E groaznic, de 15 ani mă extrag din el cît pot de mult. Ceea ce devine greu. Înainte făceam 45 de minute pînă aici, acum fac două ore. Asta e ţara în care cad păsărele pe şosele, dărîmate de basculante, nu de cataclism. Sîntem de rîsul Bangladesh-ului.
Soţia dumneavoastră m-a rugat să nu apară în acest interviu. Dar vreau, totuşi, să-mi vorbiţi despre ea.
Ce să-şi spun? Că ea a insistat atunci, în 1982, să iau acest teren? Înţelegi? Pentru un bărbat este important să aibă lîngă el o femeie care să-l înţeleagă. Ca să fie clar: dacă acest pămînt e ca mîna mea stîngă, Mihaela e ca mîna mea dreaptă. Şi ea face parte din mine.
Care e sensul vieţii?
Vrei să-ţi spun cuvinte mari. Cred că sensul vieţii îl ştie doar Dumnezeu. Noi nu putem decît să încercăm să influenţăm niţel ce ne-a dat el. Asta e important, să slujim viaţa.
Sînteţi mulţumit de viaţă?
Sînt unul dintre oamenii care dau extemporal seară de seară, la spectacol.
După cum se vede, aţi luat notă mare, adică aţi învăţat bine lecţia.
Se pare că da.
Cristian Brancu ("Confidenţial”)

vineri, 12 septembrie 2008

Smecheri de Romania

Accidente fatale

Gianna Nannini, fara fite la Bucuresti

Cantareata si compozitoarea de muzica rock Gianna Nannini va sosi pentru prima oara in Romania si va fi cazata la un hotel de 5 stele din Bucuresti. In ciuda statutului sau de star international, cantareata nu a avut pretentii exagerate.

Ea s-a aratat dornica sa incerce bucataria locala, cerand sa-i fie servite specialitati si deserturi locale, alaturi de un vin rosu, la alegere, tot romanesc. In afara de mancarurile specifice, vedeta a solicitat cu insistenta sa-i fie servite si alimente organice: lapte din orez, ton si cafea instant. Echipa sa a ramas fidela bucatariei italiene, cerand pizza si sandwich-uri cu prosciutto, mozarella si foccacia.

Anul 2008 a fost un triumf pentru cantareata italiana: vanzarile albumulului GIANNABEST au fost de cinci ori mai mari decat cele necesare pentru obtinerea Discului de Platina. Lansat la sfarsitul lui noiembrie 2007, GIANNABEST contine 27 de hituri si 3 noi compozitii: "Suicidio d'Amore", "Mosca Cieca" si "Pazienza". Atat albumul, cat si primul dintre noile single-uri, "Suicidio d'Amore", au urcat instantaneu pe primele pozitii in topurile de vanzari, radio si download in Italia.

Inco o data Gianna a batut recordurile la vanzari, lasandu-i in urma pe colegii sai de breasla Eros Ramazzotti, Adriano Celentano, Zucchero, Jovanotti, Vasco Rossi, Andrea Bocelli in perioada Sarbatorilor de Craciun, sezon extrem de competitiv. Cel de-al doilea single de pe album, "Pazienza", a inregistrat un succes similar cu "Suicidio d'Amore". Concertele din cadrul turneului italian al artistei au fost sold-out in toate cele 17 locatii in care s-au desfasurat. In aceeasi nota superlativa, Gianna si-a compus propria formatie de acompaniament.

In 2007, Fiat, de altfel si sponsorul principal al concertului din 22 septembrie, include versiunea acustica a piesei "Meravigliosa creatura" in spotul Fiat Bravo, regizat de Matthias Zenter. Atat piesa cat si spotul au avut un asemenea impact asupra publicului (statistici neoficiale indica ca a fost cea mai descarcata melodie de pe Internet a anului), incat au propulsat "Perle" in topul celor mai bine vandute albume in Italia. Fiat a decis ca aceasta colaborare trebuie continuata si cu un al doilea spot, care a folosit melodia "Aria".

Concertul Leonard Cohen, casa inchisa

Cu aproape doua saptamani inainte de data concertului, biletele puse in vanzare pentru concertul Leonard Cohen s-au epuizat. Aproape 10 000 de oameni il vor vedea live, pe 21 septembrie, la Stadionul Arcul de Triumf, pe marele artist.

Romtelecom, repozitionare de brand

Incepand cu 12 septembrie, clientii persoane fizice ai Romtelecom beneficiaza de trei noi abonamente de voce si de acces gratuit la internet.

Si, ca urmare a imbunatatirii semnificative a perceptiei clientilor despre Romtelecom, operatorul isi repozitioneaza brandul pe piata si isi schimba identitatea vizuala.

joi, 11 septembrie 2008

Publicitate online pentru politicieni

Odata cu schimbarea sistemului electoral, viitorii senatori si deputati au inteles ca de acum inainte, trebuie sa isi promoveze propria imagine. Si ca sa ajunga la segmentul de votanti tineri, intre 18 si 35 de ani, multi s-au gandit ca mai eficienta si mai convingatoare decat publicitatea TV ar putea fi publicitatea online. Nu una obisnuita insa.

Compania EVOLORE a semnat contracte de peste 300 000 de euro oferind acest gen de promovare clientilor sai. Ca sa convingi tinerii, nu este suficient sa cumperi bannere pe site-uri cu trafic mare, sustin analistii media. De fapt, postarea de reclame pe internet are acelasi efect ca si reclamele TV sau radio - risca sa enerveze oamenii. La un spot TV, reactia normala este sa te ridici si sa iti faci un sandvis la bucatarie pana se termina calupul publicitar. Internetul are in schimb un mare avantaj - si anume ca utilizatorul poate fi atras sa iti caute el reclama si sa o deschida cu un simplu click. In felul acesta, iritarea oamenilor dispare, considera Mihai Giurgea, presedintele companiei de relatii publice EVOLORE.

Cu o experienta de peste 15 ani in departamentele de stiri de la Antena 1, Pro TV, Prima TV si Realitatea, el studiaza de peste un an si jumatate efectele comunicarii pe internet asupra electoratului.

"Un filmulet amuzant, postat pe youtube, poate sa atinga intr-o singura zi peste 10 mii de vizionari, iar in zilele urmatoare acest efect se amplifica, spune Mihai Giurgea. Insa filmul trebuie sa fie creativ si mai ales amuzant, pentru ca un candidat care se apuca, sa zicem, sa cante, poate sa atraga un numar oarecare de vizionari, dar efectul la alegeri va fi zero. Noi am cercetat vreme indelungata ce tip de mesaj se potriveste fiecarui segment de public din Romania, si acum credem ca putem sa oferim un instrument eficient clientilor nostri", afirma presedintele EVOLORE. Iar clientii incep sa fie convinsi, pentru ca s-au aratat dispusi sa cheltuiasca in vederea alegerilor peste 300 000 de euro pe acest gen de promovare.

33 de frecvente pentru 33 orase

Consiliul National al Audiovizualului va scoate la concurs 33 de frecvente de radiodifuziune in tot atatea orase din tara, cu termenul de inscriere pentru solicitanti pe 15 octombrie.

Frecventele scoase la concurs sunt:

Arad - 94,2, Barlad - 97,3, Bacau - 98, Botosani - 91,1, Braila - 94,4, Buzau 94,7, Comanesti - 90,3, Gherla - 102,2, Cernavoda - 97,1, Falticeni - 89,9, Focsani - 97, Galati - 87,7, Husi - 97,6, Iasi - 87,8, Medgidia - 93, 5, Medias - 97,2, Piatra Neamt - 89,3. Alte frecvente sunt: Pancota - 93,4, Prudeni (Valcea) - 93,7, Ramnicu Valcea - 95,7, Reghin - 96,3, Roman - 91, Sighetu Marmatiei - 92,9, Sighisoara - 105,9, Sibiu - 98,3, Slatina - 98,3, Sebis - 93,6, Suceva - 88,6, Targu Mures - 97,1, Timisoara - 93,3, Timisoara - 90,3, Vaslui - 91,2, Zarnesti (Brasov) - 88,2.

RRA - un radio pentru familia ta

Radio Romania Actualitati revine in forta in aceasta toamna cu un nou slogan: «Radio Romania Actualitati - un radio pentru familia ta», slogan ce reflecta o politica editoriala de apropiere fata de marea familie a ascultatorilor.

Incepand cu ora 5.00 si pana la ora la care televiziunile intra in forta in casele oamenilor Radio Romania Actualitati propune ascultatorilor radioprograme de mare impact:

«Romania devreme»: (5.00 – 6.00) - un flux care prin oferta sa vorbeste unei Romanii ce se trezeste foarte devreme, cu muzica exclusiv romaneasca si informatii din tara despre reperele zilei.

«Matinal»: (6.00 – 10.00) - un radioprogram de actualitati si muzica, oferite intr-o maniera alerta si cu cea mai mare densitate, la ore fixe. O oferta speciala din partea radioului pe acest tronson este relansarea marelui reportaj si a comentariilor incitante.

«Obiectiv Romania»: (15.00 – 18.00) - in drive-time va propune o oferta speciala multimedia cu titlul “Romani aveti in grija o tara – reportaje despre locuri si oameni care au o poveste”.

«Un radio pentru familia ta» - este alaturi de ascultatori si in diminetile de week-end pe care va invitam sa le petreceti intr-o familie interesanta, de la ora 10.15 pana la ora 13.00, cu tot ce inseamna «D’ale casei».

Si tot in week-end, dupa Radiojurnalul de la ora 13.00, oferta noastra speciala este cea mai buna muzica romaneasca difuzata in 80 de ani de radio.

Doar la Radio Romania Actualitati noi puteti asculta si in aceasta toamna „Fotbal minut cu minut” din Liga I, Liga Campionilor, Cupa UEFA si meciurile preliminarii ale echipei nationale a Romaniei la Mondialul din 2010. In plus, toti cei care iubesc sportul au intrare libera la „Clubul campionilor” deschis sambata seara.

Politia Capitalei - Delincventa

Radio ZU sau ZU FM

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a acordat, azi, licenţă audiovizuală pentru difuzarea prin satelit a noului post de radio al trustului Intact, "ZU", care va începe să emită de pe 29 septembrie.

Solicitarea licenţei audiovizuale pentru postul de radio "ZU" a fost făcută de S.C. Grupul Media Camina SA Bucureşti şi discutată în şedinţa de azi a CNA.

Noul post de radio, care va emite de pe 29 septembrie în toată ţara se va numi Radio ZU sau ZU FM, în funcţie de rezultatele cercetărilor de piaţă. Postul va avea un program generalist cu producţie proprie în proporţie de 60%.
Staţia pentru difuzarea în Bucureşti va fi actuala staţie a postului News FM, care nu va mai fi transmis.

În acelaşi timp, echipa de ştiri de la News FM va lucra la "ZU". În cadrul programului noului post se va pune accentul pe ştiri, au precizat reprezentanţii trustului Intact, apelându-se la o echipă deja formată.

O particularitate a postului o va reprezenta difuzarea muzicii live, direct din studio, unde vor fi invitaţi artişti români.
Din grila de programe, fac parte matinalul lui Daniel Buzdugan şi Mihai Morar şi o emisiune realizată de Mircea Badea.

Reprezentanţii postului, au mai precizat că îşi propun un contact permanent, în direct, cu ascultătorii, prin Internet, SMS-uri sau telefoane.

Până la sfârşitul acestui an, vor fi investiţi 500.000 de euro, în echipamente, pentru postul de radio "ZU". O campanie de promovare de tip teasing a viitorului post, intitulată "Who is Zu" este în desfăşurare pe blogul special creat http://whoiszu.blogspot.com, dar şi printr-o campanie outdoor.

Din trustul media Intact fac parte televiziunele Antena 1, Antena 2, Antena 3 şi Euforia, Romantic FM şi mai multe publicaţii, precum "Săptămâna financiară", "Financiarul", "Jurnalul naţional" şi "Gazeta sporturilor".

Orange, noua campanie de brand

Orange lanseaza in Romania campania de comunicare a noii viziuni de brand, parte a celei mai mari campanii integrate Orange la nivel mondial.

“De la lansarea la nivel mondial in 1994, Orange a evoluat continuu si a devenit mai mult decat o companie de telecomunicatii mobile in contextul noii lumi digitale contemporane. Transformarea Orange in operator convergent si furnizor de continut face astazi necesara reimprospatarea brandului pentru a ne asigura ca transmitem tot ceea ce poate face acesta pentru clientii sai."Together we can do more" este noul slogan care exprima increderea noastra in puterea oamenilor de a realiza mai mult impreuna,” a declarat Richard Moat, CEO Orange Romania.

Noua campanie are la baza ideea ca fiecare este suma relatiilor cu oamenii din jur, acei oameni care ne marcheaza viata in diverse etape ale existentei noastre.Noua viziune este in acord cu valorile brandului Orange: simplu, deschis, surprinzator, dinamic si onest. Coerenta si continuitatea in comunicare sunt asigurate si de identitatea grafica a brandului care ramane neschimbata.

Noua campanie de brand, realizata de Publicis, debuteaza in Romania saptamana viitoare cu executii la TV, in presa scrisa, online, outdoor si in magazinele Orange.

Imaginea Microsoft, imblanzita cu Seinfeld

Agentia americana Crispin Porter + Bogusky s-a inhamat la una din cele mai mari provocari ale publicitatii globale: aceea de a transforma Microsoft intr-un brand simpatic. De cealalta parte a oceanului, creativii romani identifica in campania Microsoft autoironie, greseala, pozitionare inteligenta, motivul mostenirii, atitudine de “follower”.

Agentia de publicitate Crispin Porter + Bogusky reuseste sa transforme Windows dintr-un brand ponosit si plin de clisee intr-unul simpatic, asa cum a facut si pentru VW Bora, cu “Safe happens”, si pentru Burger King, cu “Subservient chicken”.

Prin asocierea cu Jerry Seinfeld, brandul Microsoft va prelua o parte din acest “simt practic”.

Realitatea TV Targu Mures

Realitatea TV lanseaza la Targu-Mures, maine, prima statie locala de stiri din acest oras.

Realitatea TV Targu-Mures este a treia statie locala inaugurata in acest an de Realitatea TV, dupa cea lansata la Cluj, la sfarsitul lunii martie, si cea de la Brasov, in luna mai.

miercuri, 10 septembrie 2008

Zu, 21 si Gold

CNA discuta, joi, cererea de licenta audiovizuala prin satelit depusa de Media Camina SA, companie din grupul Intact, pentru "Radio ZU", postul care ii va gazdui pe Mihai Morar si Daniel Buzdugan. O zi mai tarziu, Radio 21, parasit de cei doi in urma cu cateva luni, va anunta oficial cine va realiza de acum inainte matinalul. Iar Radio Total beneficiaza in cadrul trustului Realitatea-Catavencu de o campanie publicitara ce anunta o noua identitate pentru acest post, "Gold".Radio 21 refuza sa dezvaluie cine va prelua matinalul, dar reprezentantii sai promit ca vineri va fi anuntata o surpriza pe masura nevoii postului de a se mentine in topul radiourilor romanesti, pe o piata in care Lagardere, detinatorul acestei retele, nu beneficiaza de sprijinul cross-media pe care il ofera propriilor posturi retele precum Pro, SBS sau, mai nou, Intact.Acest ultim grup a lansat, in urma cu cateva zile, o campanie de teasing pe internet, pe TV si pe strazile Bucurestiului pentru noul sau post de radio comercial, al carui nume, "ZU", este tinut inca sub semnul intrebarii, desi solicitarea de licenta prin satelit depusa la CNA mentioneaza "Radio ZU".Iar Radio Total, post unde Lagardere a detinut o buna parte din actiuni pana acum cinci ani, urmeaza sa capete o noua identitate, "Gold", in perioada imediat urmatoare. "Gold" beneficiaza in prezent, in reteaua Realitatea-Catavencu, de o campanie de teasing, dupa multa vreme in care Radio Total nu a beneficiat de investitii si a suferit pierderi continue de audienta. Realitatea-Catavencu mai detine Radio Guerrilla si Realitatea FM.