duminică, 30 decembrie 2007

Teo Live, la Prima TV

Lansarea la Prima TV a fostei vedete ProTV si Romantica, in ultimul an, va fi marcata de editia speciala TEO Live pe 20 ianuarie. Televiziunea din grupul ProSieben Sat1 anunta astfel emisiunea pe care pe care vedeta o va prezenta zilnic la Prima TV, din 21 ianuarie, de luni pana vineri de la ora 16:30 la 18:00.

Potrivit postului, Teo Live se adreseaza in principal publicului feminin si va avea in continut interviuri cu celebritati, segmente axate pe perfectionarea de sine si implicarea caritabila in evenimente.

Viitorul post de televiziune mai anunta, inca de pe acum, interviuri cu persoane publice si politicieni, pe teme care le implica in mod direct, cum ar fi cancerul sau alte probleme sociale, precum si implicarea viitoarei vedete Prima TV in campanii puse in slujba telespectatorilor.

sâmbătă, 29 decembrie 2007

Media, in 2007

În luna iunie, grupul Ringier AG a anunţat că renunţă, din motive strategice, la cele 12 ghiduri TV pe care le publica în România, Elveţia, Republica Cehă şi Slovacia. Editura Heinrich Bauer a preluat titlurile din România, Slovacia şi Republica Cehă, în timp ce titlurile din Elveţia au fost incluse în portofoliul Axel Springer. De asemnea, la jumătatea lunii noiembrie, trustul elveţian a vândut publicaţia ProSport grupului PubliMedia, care a deţinut iniţial acest titlu. Noul redactor-şef al publicaţiei va fi Dan Filoti, actualul redactor-şef adjunct. El îşi va prelua responsabilităţile în prima zi după transferul efectiv, care va avea loc în luna ianuarie.

Cotidianul quality al grupului Ringier, Evenimentul Zilei, s-a aflat destul de mult anul acesta în atenţia media, datorită noilor strategii de marketing puse la bătaie, dar şi zvonurilor privind o posibilă vânzare a sa. Astfel, cotidianul a lansat, anul acesta, o campanie prin care ziarul se vinde împreună cu un DVD cu un film premiat cu Oscar, la preţul de 5 lei. Printre titlurile filmelor vândute cu ziarul se numără "Aviatorul", "Million Dollar Baby", "Crash" sau "Brokeback Mountain".

După ce presa a vorbit de negocieri între trustul Ringier şi diverşi oameni de afaceri din media pentru vânzarea EVZ, precum Dinu Patriciu, la începutul lunii noiembrie, Marius Locic, proprietar al S.C. Promo Atac, a declarat public că este interesat de o posibilă achiziţionare a ziarului quality, o "afacere" care nu s-a mai concretizat şi care a fost dezminţită încă de la început de conducerea Ringier.
În schimb, 2007 s-a dovedit a fi un an destul de agitat pentru publicaţia Atac, deţinută de Marius Locic. La începutul lunii ianuarie, Atac a fost relansat ca un cotidian naţional de informare, investigaţii şi politică. Spre sfârşitul anului, însă, datorită neînţelegerilor dintre Marius Locic şi Ion Marin, şeful echipei editoriale a publicaţiei, Atac a fost editat pe o perioadă de două săptămâni de redacţia cotidianului Interesul public.

Mişcări importante a realizat, anul acesta, PubliMedia Internaţional, divizia de publishing a MediaPro, cea mai importantă fiind preluarea, de la Ringier, a cotidianului ProSport. De asemenea, PubliMedia a achiziţionat revista Time Out, în luna martie, de la Ancor Publishing, care a cumpărat licenţa pentru revistă de la compania londoneză Time Out International. La începutul lunii octombrie, Time Out Bucureşti a fost relansată, fiind în prezent un titlu săptămânal.
Pe de altă parte, din portofoliul PubliMedia au ieşit, în 2007, titlurile pentru barbaţi Playboy şi Maxim, după ce compania grecească Attica Media Mondadori a cumpărat, în luna septembrie, întreg pachetul de acţiuni al PBR Publishing, editorul celor două publicaţii.

Gândul, cotidianul reference al PubliMedia, a trecut şi el print-o perioadă de schimbări. În octombrie, Gândul a fost relansat sub sloganul "Citeşte-ţi gândul!", cu un nou design, tipărit integral color şi cu noi secţiuni editoriale. Tot în luna octombrie, Gândul a scos pe piaţă colecţia de DVD-uri "Mari Succese ale Cinematografiei", în care au fost incluse producţii româneşti cunoscute, precum "California Dreamin'(nesfârşit)", al lui Cristian Nemescu, "Furia" (regia Radu Muntean), "Filantropica" (regia Nae Caranfil) sau "Asfalt Tango"( regia Nae Caranfil), alegere care s-a dovedit a fi una deosebit de inspirată, întrucât DVD-urile cu aceste filme s-au vândut foarte bine.

Piaţa de publishing din România s-a îmbogăţit, anul acesta, cu două publicaţii de business, un cotidian şi un săptămânal, ambele editate de trustul Realitatea-Caţavencu. Astfel, în luna martie a fost lansată revista săptămânală Money Express concomitent cu site-ul de ştiri moneyline.ro, punându-se astfel bazele conceptului integrat cross-media Money, din care mai face parte televiziunea The Money Channel. În completarea acestui concept, la jumătatea lunii mai, divizia de business a grupului Realitatea-Caţavencu a lansat şi cotidianul de afaceri Business Standard.
Pe de altă parte, cotidianul quality al grupului, Cotidianul, a trecut în 2007 prin mai multe schimbări. În luna aprilie, Robert Turcescu s-a întors în funcţia de director editorial al ziarului, înlocuindu-l pe Cristian Grosu. Robert Turcescu s-a mai aflat odată la şefia Cotidianul, începând din toamna lui 2004, dar a părăsit funcţia de redactor-şef după un an, fiind înlocuit de Carol Sebastian, în septembrie 2005.
La începutul lunii mai, Cotidianul a apărut într-o nouă versiune, care a presupus o serie de modificări de grafică, format, conţinut şi structură editorială. Imediat după această relansare, Cotidianul a dat startul unei noi campanii de marketing - "Colecţia Enciclopedica", prin care s-au pus în vânzare o serie de monografii, împreună cu ziarul. Această mişcare nu reprezintă o premieră pentru Cotidianul, ziarul lansând, în toamna lui 2006, campania prin care, în fiecare miercuri, publicaţia se vinde împreună cu o carte. În continuarea acestei politici de marketing, la jumatatea lunii iulie, Cotidianul a scos pe piaţă şi colecţia "Simfonica", cu CD-uri cu muzică clasică, care a inclus nume precum Beethoven, Mozart sau Bach.


După un an 2006 foarte agitat, marcat de plecări sonore şi preluări importante, Adevărul Holding a trecut, anul acesta, la consolidarea trustului media recent format. Astfel, la începutul lunii martie, ziarul Averea a devenit, în urma unei campanii de rebranding, Click!, iar la sfârşitul lunii aprilie, Adevărul a fost relansat ca "un ziar quality modern", aşa cum l-a numit Adrian Halpert, directorul editorial al ziarului. La câteva săptămâni de la relansarea ediţiei tipărite, conducerea Adevărul a efectuat schimbări şi la varianta electronică a cotidianului. În luna septembrie a fost relansat şi site-ul tabloidului Click!.
Toamna lui 2007 a fost plină de evenimente pentru Adevărul Holding, care, în septembrie, a achiziţionat, în urma unei tranzacţii în valoare de 10 milioane de dolari, sediul în care se află birourile redacţiilor Adevărul şi Click!. Singura publicaţie din trust care nu a fost adusă în acest sediu este Dilema Veche. De asemenea, în noiembrie, Adevărul Holding a anunţat lansarea, în România, a prestigioasei reviste de politică externă Foreign Policy. În plus, Adevărul şi-a relansat suplimentul de duminică, care a fost intitulat Adevărul Magazin de Duminică, mişcare urmată de lansarea suplimentului "Adevărul Verde", dedicat problemelor de mediu.
Tot anul acesta, tabloidul Click! şi-a mărit numărul de pagini de la 24 la 32 şi a înregistrat progrese importante în bătălia pentru câştigarea cititorilor de tabloide. Deşi Libertatea continuă să fie tabloidul cel mai citit în România, tirajul cotidianului Click! a înregistrat creşteri spectaculoase şi speră la o poziţie de top în ce priveşte audienţa.

Revista de business şi finanţe Săptămâna financiară, deţinută de trustul Intact, a adoptat în 2007 politica inserturilor, apărând pe piaţă cu un DVD sau cu o carte, unul din filmele distribuite la pachet împreună cu publicaţia fiind "Fahrenheit 9/11", al regizorului american Michael Moore.

Confruntat cu o scădere serioasă a audienţei, cotidianul reference România Liberă a fost relansat la începutul lunii martie. România Liberă a apărut pe piaţă într-o nouă formulă grafică şi editorială, printre noutăţi numărându-se un supliment dedicat anunţurilor de mică publicitate, precum şi un layout mai aerisit. În ciuda acestor schimbări care au crescut notorietatea ziarului, România Liberă a avut şi anul acesta probleme, cea mai gravă constând în concedierile de personal făcute în luna iulie. Dan Grigore Adamescu, acţionar majoritar, împreună cu societatea germană WAZ, la cotidianul România Liberă, a declarat atunci pentru MEDIAFAX că restructurările de la ziar (18 la număr) s-au făcut din cauza depăşirii bugetului alocat de acţionari.

Cotidianul Curentul, editat de Dramiral Media Group, a fost, de asemnea, relansat ca ziar gratuit, la începutul lunii februarie, fiind distribuit la nivel naţional. Prin această relansare, Curentul şi-a mărit numărul de pagini la 24 şi şi-a extins secţiunile de social şi actualitate.

Un alt cotidian care a suferit mari schimbări în 2007 a fost Ziarul, care şi-a schimbat proprietarul în luna octombrie, după ce deputatul Nicolae Bara a decis, la doar câteva luni după preluare, sa vândă acţiunile pe care le deţinea la acestă publicaţie. Viorel Sima, noul proprietar, a fost redactorul-şef al tabloidului Atac, iar în prezent este şi proprietar al săptămânalului Umbra.

Pe de altă parte, ziarele investesc din ce în ce mai mult în online, mediu care va deveni, fără nicio îndoială, principala sursă de informare a publicului în viitor.

Imaginea saptamanii

Proteste in Pakistan, dupa asasinarea lui Benazir Bhutto
Un sustinator al lui Benazir Bhutto (asasinata pe 27 dec 2007) arunca o petarda fumigena, catre politistii care o lansasera initial, in timpul demonstratiilor de protest din Rawalpindi, in apropiere de Islamabad, sambata, 29 dec 2007. Asasinarea lui Bhutto a declansat numeroase proteste de strada in mai multe orase din Pakistan. (AP Photo/Emilio Morenatti)

vineri, 28 decembrie 2007

5 marci - aproape 55% din piata masinilor noi de import

Marcile Renault, Volkswagen, Skoda, Opel si Ford detin impreuna aproape 55% din piata masinilor noi de import din Romania, segment care a crescut cu 50% in primele unsprezece luni ale anului, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA).

Cea mai vanduta marca de import, in primele unsprezece luni, a fost Renault, cu 26.530 masini, care detine o cota de piata de 14,32%. Pe locul doi se afla Volkswagen, cu 21.435 masini vandute in interavlul ianuarie - octombrie si o cota de piata de 11,57%. Top trei este incheiat de Skoda, care a vandut la noi in tara 21.052 masini, echivalentul unei cote de piata de 11,37%. Pe locul patru se afla Opel – care detine 9,2% din piata de import, echivalentul a 17.118 masini vandute -, urmat de Ford - care detine 8,36% din piata prin cele 15.483 masini comercializate in primele unsprezece luni.

Revelionul la TV

Posturi de televiziune precum Antena 1, Prima TV, B1 TV, Kanal D , TVR 1, Realitatea TV şi N24 vor difuza de Revelion ediţii speciale ale emisiunilor şi transmisii în direct, dar şi concerte, muzică de petrecere, filme şi ştiri.

Pe parcursul zilei de 31 decembrie, Antena 1 va difuza filme precum "Buletin de Bucureşti", "Braxton" şi "Billy Madison", dar şi două ore de best of de la Divertis. Programul de Revelion va începe la Antena 1 la ora 22.00 cu emisiunea "Revelion cu vecinii: Nu aduce Anu’ ce aduce Clanu'" în care vor fi prezente cele două familii din serialul "Clanu’ Sprânceană". La ora 1, Antena 1 va difuza emisiunea "Sunt român deci mă distrez", prezentată de Aurelian Temişan.

Postul de televiziune Prima TV va difuza pe parcursul zilei de 31 decembrie câteva comedii şi filme pentru copii. Programul de Revelion începe la ora 22.00, cu o ediţie specială a emisiunii "Mondenii", urmată la ora 23.00 de o ediţie specială a emisiunii "Trăsniţi din N.A.T.O.". La miezul nopţii, postul de televiziune va începe difuzarea unui concert cu Ricky Martin, urmat la ora 2.00 de filmul "Spice Girls". La ora 3.30 Prima TV va difuza un musical cu John Travolta, "Grease", iar la 5.30 comedia "Marci X".

Programul de Revelion la Kanal D va începe la ora 19.00 cu un best of al emisiunii "Bulevard", prezentată de Ilinca Vandici, urmară apoi de emisiunea "Ora câştigătorilor" prezentată de Mugur Mihăescu. La ora 24.00 va începe emisiunea "Petrecere cu lăutari", iar pe parcursul nopţii va fi difuzată comedia romantică regizată de Woody Allen, "Everyone Says I Love You".

Pe parcursul zilei de 31 decembrie, B1 TV va difuza "Concertul extraordinar de muzică populară şi lăutărească" prezentat de Mădălin Voicu, Festivalul de modă - Bucharest Fashion week – 2007 şi o ediţie specială a emisiunii "Pasul fortunei". B1 TV începe programul de Revelion la ora 22.00 cu transmisia în direct a Revelionului de la Circul de Stat. La 3.30 începe un program cu muzică de petrecere, iar la ora 4.30 B1 TV difuzează concertul violonistului Edvin Marton & Monte Carlo Orchestra.

Postul public de televiziune începe programul de Revelion la ora 20.20, cu o emisiune prezentată de Iuliana Tudor, la care politicieni precum Ludovic Orban, George Pruteanu, Lavinia Şandru, Raluca Turcan şi Petre Roman vor cânta alături de Nicolae Furdui Iancu, Floarea Calotă, Aurel Tămaş, Laura Lavric, Irina Loghin şi Gabriela Tuţă. De asemenea, în noaptea Revelion, TVR 1 va difuza o parodie după emisiunea Andreei Marin Bănică.

Cu o oră înainte de miezul nopţii, TVR 1 va difuza Revelionul de la Romexpo, de unde Luminiţa Anghel va transmite pentru TVR 1 selecţii din Revelionul organizat de Primăria sectorului 5. La miezul nopţii, postul public de televiziune va transmite mesajul preşedintelui Traian Băsescu în direct din Piaţa Constituţiei, iar spre dimineaţă va difuza o ediţie a emisiunii "Tezaur folcloric".

În ziua de 31 decembrie, TVR 2 va transmite filme de aventuri şi pentru copii, dar şi emisiuni precum "Veselie-n astă casă" şi "Retrospectiva 2007". Programul de Revelion începe la TVR 2 la ora 22.00, iar postul va difuza un program de divertisment la care au fost invitate nume precum Activ, Akcent, Andreea Bănică, Impact, Alexandra Ungureanu şi Crush, Cornelia Catanga, Wassabi, Zale, Bordo, Carmen Şerban, Gelu Voicu sau Costică Lătăreţu.

În seara de Revelion, TVR Cultural difuzează două documentare, "Mack Sennett – regele comediei" şi "Tom Dowd şi muzica", iar la ora 24.15 TVR Cultural va transmite spectacolul de dans "Transport excepţional".

Postul Naţional TV va difuza în noaptea de Revelion muzică de petrecere.

Televiziunile de ştiri vor difuza în seara de Revelion, în principal, programe de ştiri. Astfel, postul N24 va transmite pe 31 decembrie programe de ştiri de la orele 20.00, 21.00 şi 21.30. La ora 22.00 va începe programul de Revelion, iar la ora 1.00 N24 va difuza un concert cu Analia Selis.

Realitatea TV va transmite, în ziua de 31 decembrie, pe lângă programele de ştiri, o retrospectivă a evenimentelor politice şi una a evenimentelor sportive. În plus, Realitatea TV va difuza de Revelion programul "Happy News Year" în cadrul căruia va transmite, din oră în oră, imagini de la petrecerile de Revelion din mai multe ţări şi va prezenta români care trăiesc în acele zone.

Antena 3 va difuza programe de ştiri la orele 21.00, 22.00, 23.00, 24.00 şi 1.00, iar la ora 1.10 va transmite o emisiune cu Jay Leno.

De Revelion, radio InfoPro face "Show... pe ei! "

Radio InfoPro va difuza, luni, începând cu ora 18.00, emisiunea specială de Revelion "Show... pe ei!", o retrospectivă a celor mai interesante ştiri ale anului 2007, care au stârnit discuţii sau râsete. Realizatorul emisiunii, Cristian Matei, a făcut castingul show-ului şi a ales personajele cheie care i-au amuzat pe ascultători tot anul. Dintre acestea, nu puteau lipsi Traian Băsescu, Ion Iliescu, Gigi Becali, Corneliu Vadim Tudor, membri ai Guvernului şi un personaj colectiv specialist în făcut haz de necaz - românimea.
De Revelion, InfoPro a pregătit un meniu special cu cele mai ciudate şi inedite întâmplări, într-un cuvânt, "petardele" anului 2007, care se combină perfect cu sarmalele şi cozonacul şi, ca atare, nu trebuie să lipsească din meniul de Anul Nou.
La InfoPro, petrecerea continuă şi în prima zi a anului. Pe 1 ianuarie, de la şase seara, Claudiu Roman dă întâlnire ascultătorilor într-o ediţie specială a emisiunii "Te ştiu de la InfoPro", unde ei pot să povestească cu ce gânduri şi ce preferinţe muzicale au intrat în noul an.

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" - premiera cu cei mai mulţi spectatori în 2007

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile"- cel mai premiat film din istoria cinematografiei româneşti - a fost premiera românească urmărită de cei mai mulţi spectatori la cinematograf, anul acesta, atrăgând 68.700 dintre cele 130.000 de persoane care au fost la filme româneşti în 2007.
În anul 2007, în perioada 1 ianuarie - 2 decembrie, peste 3,8 milioane de spectatori au văzut filme la cinema, însă doar aproximativ 130.000 dintre aceştia au fost la filme româneşti.
Filmul regizorului Cristian Mungiu, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", a înregistrat cele mai mari încasări dintre premierele româneşti ale anului 2007, în valoare de 625.212 de lei, situându-se pe locul 13 ca încasări, într-un top al premierelor anului 2007, realizat în funcţie de profitul din primul week-end în care a rulat filmul, în perioada 1 ianuarie - 2 decembrie 2007.
Potrivit datelor furnizate de agenţia Champions, din luna septembrie, când a intrat în cinematografele româneşti, filmul lui Mungiu a fost văzut în total de 68.700 de persoane, rulând în săli timp de şase săptămâni.
"4,3,2" a debutat pe locul al doilea în box office-ul românesc în luna septembrie, iar în primul week-end a avut încasări de 108.269 de lei. Aproape 18.000 de oameni au putut să vadă filmul lui Cristian Mungiu, în condiţii reale de cinematograf, datorită caravanei "4,3,2", un proiect realizat de către regizor şi de echipa de producţie.
"4,3,2" a fost nominalizat în această lună la Glub de Aur, până acum primind Premiile acordate de Academia Europeană de Film, pentru cel mai bun film şi pentru regie precum şi alte distincţii prestigioase, precum Palme d'Or la Cannes, Marele Premiu FIPRESCI pentru cel mai bun film al anului, premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Stockholm. De asemenea, "4,3,2" a fost recompensat, în octombrie, cu Hollywood World Award, premiu care anticipează cu mare precizie filmele străine care vor ajunge să ia Oscarul decernat de Academia americană la sfârşitul lunii februarie, a anului următor.
Pe locul al doilea, în topul premierelor româneşti a fost producţie "California Dreamin' (nesfârşit)".

Piata TV in 2007

Piaţa televiziunilor din România s-a remarcat, în 2007, printr-o serie lungă de lansări de posturi noi, majoritatea de nişă, rebranduiri şi vânzări de acţiuni, cele mai importante investiţii fiind făcute de grupul MediaPro la începutul şi spre finele anului: preluarea TV Sport (Sport.ro) şi a MTV.
Piaţa audiovizualului românesc s-a dezvoltat în 2007, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) acordând 56 de licenţe de televiziune prin cablu, 32 de televiziuni prin satelit, 43 de licenţe de radio şi 5 radiouri pe satelit. În privinţa televiziunilor de pe piaţa din România, anul a fost marcat de tranzacţii spectaculoase, de completări ale peisajului posturilor generaliste şi de aglomerarea nişelor TV.
Grupul MediaPro a achiziţionat, la începutul lunii martie, acţiunile deţinute de Silviu Prigoană şi Dan Claudiu Tănăsescu la compania Sport Radio Media TV, care opera TV Sport.
A doua investiţie marca MediaPro s-a realizat la jumătatea lunii decembrie, când CME, cel mai mare grup media din Europa Centrală şi de Est, şi MTV Networks International au semnat un contract de licenţă cu o durată de mai mulţi ani. În conformitate cu acesta, Pro TV S.A a obţinut dreptul de a conduce staţia locală a MTV Networks International din România, MTV România.

Piaţa televiziunilor generaliste din România a fost marcată în acest an şi de lansarea, în februarie, a postului generalist Kanal D, de către Dogan Media International, cel mai mare grup de media-entertainment din Turcia, deţinut de trustul Dogan Yayin Holding A.S. Reţeta cu care debuta Kanal D, similară cu oferta deja existentă pe piaţă, era alcătuită din emisiuni de divertisment, reality show-uri, ştiri, comentarii sportive, toate acestea nereuşind să aducă postului, în al cărui acţionariat s-a implicat şi trustul elveţian Ringier, decât audienţe mai mult decât modeste.
O altă televiziune lansată în acest an este Cosmos TV, deţinătoarea licenţei audiovizuale a postului fiind societatea Unicorn Productions SRL, al cărei acţionar unic este Claudiu Ciprian Tănăsescu.
Anul 2007 a însemnat şi consolidarea pe piaţa televiziunii din România a trustului de presă înfiinţat de Patriarhul Daniel. CNA a autorizat, în octombrie, emisia pe satelit a Trinitas TV şi a Radio Trinitas, studioul din Bucureşti, completându-se astfel cele 26 de licenţe ale Radio Trinitas, deţinute în prezent de trustul de presă "Basilica" al Patriarhiei Române.
Campionul somaţiilor şi al amenzilor primite de la CNA, OTV, postul lui Dan Diaconescu, a intrat în atenţia presei încă o dată la jumătatea lui octombrie, când circulau în presă informaţii referitoare la vânzarea sa. Proprietarul OTV a declarat atunci că are negocieri avansate pentru a vinde 20 % din OTV cu un grup financiar din Austria, tranzacţia fiind motivată de intenţia de a lista compania la bursă în 2008. Ulterior, în presă, s-a vehiculat o tranzacţie de 20 de milioane de dolari, încheiată între omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, patronul grupului Realitatea Media, şi Dan Diaconescu.
Şi despre televiziunile Intact au circulat zvonuri la la sfârşitul acestui an privind o posibilă tranzacţie între trustul controlat de Dan Voiculescu şi RTL, grupul german negociind achiziţionarea a 10% din posturile Antena 1, Antena 2 şi Euforia TV.
La capitolul "tentative" de a lansa un post TV se poate înscrie efortul patronului clubului Steaua, Gigi Becali, de a obţine licenţă pentru Becali TV, rebotezat, ulterior, Steaua TV. Dosarul a fost respins în mai multe rânduri de CNA, în special din cauza denumirii canalului.
Tot în această categorie s-ar putea situa şi cele două posturi TV ale grupului francez Lagardere - Europa 1 TV şi Europa 2 TV - a căror lansare a fost anunţată pentru acest an. Proprietarul staţiilor radio Europa FM şi Radio 21 a fost implicat în acest an şi în tranzacţia încheiată între omul de afaceri Aristotel Căncescu şi compania Scandinavian Broadcasting System (SBS), al cărei obiect a fost vânzarea reţelei de radio Mix FM, pentru circa 4-5 milioane de euro. Lagardere a contestat tranzacţia dintre Căncescu şi SBS, considerând că SBS va deţine "o poziţie dominantă în formarea opiniei publice la nivel naţional", cota sa de piaţă depăşind pragul de 30% din piaţa serviciilor de programe difuzate la nivel naţional, fapt interzis de lege. Mai mult, Radio 21 a dat în judecată CNA, pentru că a aprobat transferul unor licenţe Mix FM între companiile Canaris şi Canet, controlate de omul de afaceri Aristotel Căncescu, cerând despăgubiri de un milion de lei. După ce a pierdut Mix FM, Lagardere a achiziţionat, în luna iulie, reţeaua Deea.
Numărul televiziunilor franceze prezente în România ar fi putut creşte în acest an, dacă intenţia celui mai mare canal privat TV din Franţa, TF1, de a investi pe piaţa românească, s-ar fi realizat. Aflaţi la Bucureşti în primăvara acestui an, francezii de la TF1 îşi exprimau, în urma discuţiilor cu reprezentanţi ai CNA, dorinţa de a investi în piaţa de televiziune. După întâlniri cu reprezentanţi ai mai multor posturi TV autohtone (Realitatea TV, Telesport şi Antene), francezii au plecat la Paris fără să mai dea vreun semn de viaţă.
Telespectatorii români au însă acces, începând cu acest an, la încă o televiziune străină de ştiri, pe lângă CNN şi BBC: este vorba de canalul francez France 24, care oferă programe în limbile franceză, engleză şi arabă. Acesta se alătură altui canal în limba franceză, dar deţinut în parteneriat de mai multe ţări francofone, TV5. Programele TV5, prezentă pe piaţa românească din 1991, au intrat în luna decembrie în teste, urmând ca de la începutul anului 2008 să fie subtitrate în mod progresiv în limba română.
O aglomerare s-a înregistrat în acest an pe segmentul televiziunilor dedicate pasionaţilor de film. Foarte multe posturi au primit licenţă de la CNA în acest an, anunţându-şi lansarea pe segmentul dominat de HBO şi ProCinema, însă puţine s-au ţinut şi de cuvânt, neregăsindu-se în prezent în pachetele operatorilor de cablu din România. Astfel, în aprilie, HBO Comedy şi-a anunţat lansarea pe piaţă, completând pachetul MAXPAK, care conţinea până în acel moment HBO, Cinemax şi Cinemax 2. Totuşi, televiziunea are o distribuţie slabă, regăsindu-se în oferta platformelor digitale. În septembrie, compania IKO România a primit licenţă audiovizuală pentru alte patru posturi de gen - Crime+, Reflektor, Poen! şi Series+. Cele patru canale de nişă, operate de compania IKO România, s-au lovit de aceeaşi problemă a distribuţiei.
Cea de-a XII-a Convenţie de Comunicaţii prin Cablu, desfăşurată în luna noiembrie la Bucureşti, a prilejuit o avalanşă de anunţuri de intrare pe piaţa românească a unor televiziuni. Astfel, NBC Universal Global Network a anunţat lansarea postului Movies 24, un canal dedicat în totalitate filmelor special create pentru televiziune, care emite din decembrie pe platforma digitală Dolce. Reprezentanţii NBC Universal au promis în cadrul aceleiaşi Convenţii că alte două televiziuni ale companiei - Sci Fi şi Universal Channel - se vor lansa şi în România.
Totodată, compania Turner Broadcasting a anunţat că de la 1 ianuarie 2008, Turner Classic Movies (TCM) va putea fi urmărit 24 de ore din 24, filmele şi documentarele difuzate beneficiind de subtitrări în limba română. Astfel, compania va oferi operatorilor de cablu posibilitatea de a prelua două feed-uri separate de 24 de ore pentru TCM şi Cartoon Network, în prezent cele două posturi fiind transmise împreună (Cartoon Network de la 07.00 la 22.00, iar TCM de la 22.00 până la 07.00).
Aşa-zisul "cinematograf de acasă" a fost dublat, în acest an, de lansările posturilor de muzică, Costi Ioniţă fiind campionul licenţelor audiovizuale de la CNA în acest domeniu. Astfel, PartyTV, operat de compania Happy Media SRL, la care cântăreţul este acţionar, a primit licenţă de la CNA în martie şi s-a lansat la sfârşitul lunii iulie. În luna octombrie, Costi Ioniţă a primit licenţe audiovizuale şi pentru posturile Mynele TV şi Musiklub, românii care le recepţionează putându-se delecta pe ritmuri de manele, house, dance, pop sau rock. Alte două televiziuni cu tematică muzicală şi divertisment, Mulatoş TV şi Club TV, au obţinut, în decembrie, licenţe audiovizuale de la CNA.
Nici copiii şi adolescenţii nu au fost uitaţi în anul 2007, mai multe posturi de televiziune de profil lansându-şi programele create special pentru aceştia. Animax, deţinut de Sony Pictures Television International (SPTI) şi dedicat adolescenţilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 15-29 ani, s-a lansat în iulie, sub sloganul "Noua ta personalitate", emiţând pe aceeaşi frecvenţă cu Minimax, în continuarea programului acestuia, în intervalul orar 20.00-02.00. SPTI a cumpărat dreptul de emitere pe frecvenţa A+ încă din luna octombrie 2006, anunţând în cadrul târgului de televiziune MIP TV 2007 că televiziune A+ va fi rebranduită în Europa Centrală, devenind Animax.
Un alt post pentru copii, KidsCo a intrat în septembrie pe piaţa românească. Televiziunea este deţinută de Sparrowhawk Media, companie care deţine şi Hallmark Channel, DIC Entertainment şi Corus Entertainment Inc.'s Nelvana Enterprises.
Spre sfârşitul anului 2007, alte posturi, Baby TV, JimJam şi Jetix Play s-au arătat interesate să investească în piaţa românească. Astfel, reprezentanţi ai National Geographic Channel anunţau, în cadrul Convenţiei de Comunicaţii prin Cablu, lansarea postului Baby TV, deţinut în prezent de Fox International Channels, care a achiziţionat, în octombrie 2007, compania Baby Network Limited din Londra, proprietarul iniţial al postului. Baby TV, al cărui target este format din copii cu vârsta de până în trei ani, este distribuit prin intermediul platformei Dolce. Din decembrie, copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani s-au bucurat de un alt canal, care le este dedicat, JimJam. Lansarea JimJam în România a venit la scurt timp după anunţarea parteneriatului dintre Chello Zone şi HIT Entertainment, din septembrie, prin care postul este distribuit la nivel internaţional. Lansarea Jetix Play, post adiacent televiziunii pentru copii Jetix, a fost anunţată tot în cadrul Convenţiei de Comunicaţii prin Cablu, canalul fiind destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani.
Segmentul nişelor de televiziune urmează să fie completat cu alte posturi a căror lansare a fost deja anunţată: Sport Klub 2, dedicat exclusiv fotbalului, Fishing and Hunting Channel - pentru pasionaţii de vânătoare şi pescuit, DOQ - un post de documentare, Da Vinci Learning - cu profil educativ, Bloomberg - business, Light Channel, The Golf Channel şi Welness Channel, Brava TV etc.
Cifrele de audienţă sunt cele care vor arăta, însă, în 2008, dacă aceste posturi noi au sau nu "priză" la români. Aceste cifre vor fi furnizate, începând de anul viitor, de compania Gfk, care ia locul TNS-AGB International, măsurând, în exclusivitate, audienţele televiziunilor din România, în următorii patru ani.

Politicienii romani si vorbele lor de duh, in 2007

Traian Basescu, presedintele Romaniei: "Cit era de agresiva tiganca asta imputita... nu stiu, Maria... da?... trebuia sa i se intimple odata..." despre jurnalista Antenei 3, Andreea Pana, la iesirea dintr-un supermarket bucurestean, pe 19 mai, in ziua referendumului pentru demiterea presedintelui. "In sfirsit, vad si eu un armean competent" despre doctorul Mircea Ghemegian, cel care l-a operat de tiroida.

Adrian Cioroianu, ministru de Externe: "Oameni ca acestia fac de ris specia umana. E cea mai usoara pedeapsa sa nu-i lasam sa iasa din tara. Ar trebui facute niste batalioane disciplinare... Ma gindeam daca nu putem cumpara o bucata din desertul egiptean sa-i plasam acolo pe astfel de oameni care ne fac de ris", a spus ministrul Cioroianu, in 5 noiembrie, in toiul crizei romanilor din Italia.

Gigi Becali, patronul Stelei si presedinte al PNG-CD: "Daca pacatuiesc, nu au decit sa o faca la ei acasa, dar nu sa se mai si laude cu asta.
Sa mearga la preot daca au probleme cu capul, ca eu voi desfiinta cluburile de homosexuali si lesbiene, dar si sex-shopurile care au rasarit in toate orasele. Nu e obligat sa se duca homosexualul acolo, n- am zis ca-l duc cu forta. (.) Dar eu vreau sa fac ca-n tarile civilizate, cum e-n toata Europa, sa fac strada bulangiilor. Stii ca-i gasesti acolo", despre homosexuali, in luna septembrie. "El nu avea timp de fete, statea numai in cantonamente, va dati seama, cind sa cunoasca el o fata, cind sa o mai curteze, cind sa se mai culce cu ea, nu avea timp. Imi parea rau de el si cu toatea astea regele a avut cele mai frumoase fete din Bucuresti pe care le-a cunoscut prin mine. De exemplu, a vazut o actrita la televizor, nu-i spun numele. Eu eram prieten cu un artist plastic, care-mi dadea cheia de la casa lui, ii dadeam telefon pentru ca avea fete la facultatea de teatru. Am dat telefon, mi-am dat telefonul fetei, ma intilneam eu intii cu ea si o convingeam sa se combine mai repede." "Cel mai murdar caracter pe care l-am intilnit in viata mea este Hagi, nu mai pot eu de el.... o spun chiar daca nu ma mai voteaza lumea. Lui Hagi ii doresc mult noroc si sanatate, insa in carierea de antrenor: nimic", la B1 TV, despre nasul sau, Gheorghe Hagi, dupa ce l-a demis din functia de antrenor al echipei Steaua.

Mircea Geoana, presedintele PSD: "Nu este un spatiu de locuinta, este un spatiu pentru o fundatie si, daca dumneavoastra veti avea vreodata necazul sa va imbolnaviti de cancer la sin, va invit sa apelati la serviciile acestei organizatii", a spus nervos, in 29 noiembrie, liderul PSD unei ziariste de la Realitatea TV care insista cu intrebari legate de spatiul de la RAAPPS pe care il ocupa fundatia sotiei sale, Mihaela Geoana.

Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor: "In Romania, legislatia o fac romanii. Faptul ca domnul Taubman si-a obtinut mandatul de ambasador intr-un mod in care, in Romania, ar fi considerat coruptie nu-i permite sa faca, in Romania, declaratii care, facute de un ambasador european in SUA, ar fi dezavuate de Congresul american", in luna noiembrie, despre criticile ambasadorului american Nicholas Taubman referitoare la justitia din Romania.

Marian Vanghelie, presedintele PSD Bucuresti: "Va rugam mult sa opriti gratarele pentru un minut. Se pregateste sa vorbeasca domnul Geoana", a cerut Vanghelie participantilor la mitingul organizat de PSD de 1 Mai in Parcul Izvor.

miercuri, 19 decembrie 2007

Brandul turistic al Romaniei - 75 de milioane de euro

România a primit de la Comisia Europeană 75 de milioane de euro pentru brandul turistic, iar anul viitor încep procedurile pentru desemnarea companiilor care se vor ocupa de realizarea acestuia. După realizarea caietului de sarcini va avea loc o licitaţie internaţională în urma căreia va fi desemnată firma care se va ocupa de crearea şi promovarea brandului turistic al României. Stabilirea şi promovarea brandului turistic se va derula în perioada 2008 - 2013.

Principalele evenimente internationale în 2007

Anul 2007 a fost marcat de o serie de evenimente majore pe plan mondial, a căror cronologie este prezentată de Agenţia France Press.

IANUARIE
ONU - Sud-coreeanul Ban Ki-moon preia funcţia de secretar general al Naţiunilor Unite.
UNIUNEA EUROPEANĂ - Bulgaria şi România, foste state comuniste, aderă la UE, ridicând la 27 numărul ţărilor membre.
SPANIA - Guvernul socialist pune capăt procesului de pace lansat cu nouă luni în urmă cu separatiştii basci din cadrul ETA, la câteva zile după un atentat cu bombă pe aeroportul din Madrid.
STATELE UNITE - Democrata Nancy Pelosi devine prima femeie preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, după victoria partidului său la alegerile legislative din noiembrie.

FEBRUARIE
NUCLEAR - La numai patru luni după testul nuclear, Coreea de Nord îşi ia angajamentul să dezactiveze principalul său complex nuclear de la Yongbyon, primul pas către o denuclearizare completă. Ea a acceptat revenirea inspectorilor AIEA şi reluarea dialogului cu Statele Unite.
AERONAUTICĂ - Constructorul european de avioane EADS, aflat în întârziere în privinţa programului Airbus A380, cea mai mare aeronavă de pasageri din lume, a anunţat restructurarea a 10.000 de locuri de muncă în decurs de patru ani. Airbus livrează în octombrie primul avion A380 companiei Singapore Airlines.

MARTIE
IRLANDA DE NORD - Întâlnire istorică între liderul protestant Ian Paisley şi şeful Sinn Fein Gerry Adams, care deschide calea unui partaj de putere între cele două comunităţi ale provinciei britanice, după 35 de ani de tensiuni.

APRILIE
CLIMĂ - Raport alarmant al GIEC (Grupul interguvernamental de experţi privind evoluţia climei), care avertizează că gazele cu efect de seră provocate de activitatea umană vor antrena o încălzire climatică de circa patru grade Celsius până la sfârşitul secolului şi o creştere a nivelului mării de până la 58 de centimetri.
NUCLEAR - Preşedintele Mahmoud Ahamdinejad anunţă că Iranul produce la scară industrială uraniu îmbogăţit, lansând o nouă sfidare la adresa comunităţii internaţionale, Consiliul de Securitate al ONU impunând deja sancţiuni Teheranului pentru refuzul acestuia de a suspenda îmbogăţirea uraniului.

MAI
FRANŢA - Liderul dreptei franceze Nicolas Sarkozy, în vârstă de 52 de ani, este ales preşedintele ţării la 6 mai, învingând-o pe candidata socialistă Segolene Royal şi anunţând o "ruptură" faţă de politica lui Jacques Chirac, şeful statului francez din 1995.
KGB - Londra îl pune sub acuzare pe fostul agent KGB Andrei Lugovoi pentru uciderea prin iradiere a fostului spion rus Aleksandr Litvinenko, decedat la sfârşitul lui 2006, în capitala britanică, după ce l-a acuzat pe preşedinte rus Vladimir Putin că este responsabil de moartea sa. Tensiunile ruso-britanice se intensifică după refuzul Moscovei de a-l extrăda pe Lugovoi.

IUNIE
MAREA BRITANIE - După zece ani la conducerea Guvernului britanic, laburistul Tony Blair, a cărui poplaritate a avut de suferit după susţinerea intervenţiei în Irak, îi cedează funcţia de premier ministrului de Finanţe Gordon Brown.
TERITORIILE PALESTINIENE - La 15 iunie, Hamas preia controlul Fâşiei Gaza, după înfrângerea forţelor preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

IULIE
PAKISTAN - Armata ia cu asalt Moscheea Roşie din Islamabad, provocând moartea a circa 100 de persoane în rândul islamiştilor care o ocupaseră.
LIBIA - Cinci infirmiere bulgare şi un medic palestinian, deţinuţi în Libia din 1999 şi condamnaţi la moarte pentru infectarea deliberată cu HIV a sute de copii în spitalul din Benghazi, sunt eliberaţi la 24 iulie. După îndelungi tratative între UE şi Libia, deznodământul intervine după vizita soţiei preşedintelui francez, Cecilia Sarkozy.
AFGANISTAN - Talibanii anunţă că au executat şapte ostatici, între care doi germani. Câteva zile mai târziu, ei execută doi dintre cei 23 de ostatici sud-coreeni, a căror răpire constituie cea mai importantă luare de ostatici de la înlăturarea lor de la putere.

AUGUST
SUDAN/DARFUR - Sudanul acceptă o rezoluţie a Naţiunilor Unite care aprobă trimiterea unei forţe de menţinere a păcii ONU-Uniunea Africană în Darfur, unde 200.000 de persoane au decedat în patru ani.
IRAK - Peste 400 de persoane sunt ucise şi alte 200 rănite în patru atacuri cu maşini-capcană în nordul Irakului. Bilanţul victimelor în rândul americanilor se ridică la începutul lui decembrie la peste 4.000 de persoane.
GRECIA/INCENDII - Incendii generate de secetă şi de o perioadă de caniculă devastează Grecia, provocând moartea a 77 de persoane şi distrugând 150.000 de hectare de pădure şi 24.000 de plantaţii de măslini.

SEPTEMBRIE
MYANMAR - Susţinuţi de populaţie, mii de călugări budişti manifestează timp de mai multe zile în special la Rangoon, împotriva juntei aflate la putere din 1988, care reprimă dur această mişcare provocată în special de creşterea preţurilor la carburanţi şi transporturi. Emisarul ONU Ibrahim Gambari se străduieşte să organizeze un dialog între militari şi opozantul Aung San Suu Kyi.

OCTOMBRIE
PAKISTAN - Fostul premier Benazir Bhutto se întoarce în Pakistan după opt ani de exil şi 119 persoane sunt ucise într-un atentat care a vizat-o pe aceasta în mijlocul cortegiului care o însoţea la Karachi.

NOIEMBRIE
PAKISTAN - Preşedintele Pervez Musharraf demite membrii Curţii Supreme de Justiţie care riscă să invalideze alegerea sa în funcţia de şef al statului de către Parlament. Sute de persoane sunt arestate. Sub presiunea aliaţilor occidentali, Musharraf promite organziarea de alegeri legislative la 9 ianuarie şi îşi începe noul mandat după renunţarea la funcţia de comandant al armatei, promiţând ridicarea stării de urgenţă în vigoare din 3 noiembrie.
BELGIA - Regele Belgiei Albert II cere la 8 noiembrie partidelor flamande şi celor francofone să se înţeleagă pentru a forma un Guvern în faţa ameninţărilor de divizare a ţării, după mai mult de cinci luni de criză guvernamentală pe fondul revendicărilor separatiste flamande.
LIBAN - Criza politică se prelungeşete în Liban. La încheierea mandatului său, la 23 noiembrie, preşedintele în exerciţiu Emile Lahoud încredinţează securitatea ţării armatei. În lipsa unui consens, şedinţa Parlamentului pentru alegerea preşedintele este amânată de mai multe ori.
ORIENTUL MIJLOCIU - Reuniţi la 27 noiembrie la Annapolis, în Statele Unite, israelienii şi palestinienii promit, la impulsul preşedintelui George W. Bush, să înceapă negocierile pentru a ajunge la un acord de pace înainte de sfârşitul lui 2008.

DECEMEBRIE
PAKISTAN - Starea de urgenţă a fost ridicată la 15 decembrie de preşedintele Pervez Musharraf.

Meniu ecologic de Crăciun: trufe şi şampanie

Oamenii de ştiinţă francezi propun pentru masa tradiţională de Crăciun un meniu ecologic, alcătuit din trufe şi şampanie, singurul impediment fiind preţul destul de mare al celor două produse, informează telegraph.co.uk. Cultivarea strugurilor şi procesul de fermentare a vinului are un impact scăzut asupra mediului înconjurător. Şampania poate fi păstrată la temperatura camerei şi nu consumă curent electric, spre deosebire de produsele depozitate în frigidere. Singura problemă este cea legată de preţul destul de ridicat al acestei băuturi. Totodată, experţii consideră că şi trufele sunt produse organice care pot avea efecte insesizabile asupra mediului, dar preţul este, din nou, o problemă majoră.
Potrivit World Wildlife Fund, unele ingrediente care alcătuiesc o masă obişnuită de Crăciun parcurg distanţe foarte mari cu avionul, chiar şi 12.000 de kilometri, până în momentul în care ajung în farfuriile oamenilor. Un alt studiu indică faptul că britanicii vor elibera pe parcursul sărbătorilor de Crăciun aproape două milioane de tone de dioxid de carbon şi vor consuma 16,5 milioane de curcani, 15.000 de tone de varză şi 175 de milioane de plăcinte cu carne. Oamenii de ştiinţă cred că masa de Crăciun ar trebui să conţină, printre altele, şi legume, fructe, ciocolată sau alune. Pentru Revelion, scoicile sunt cu siguranţă o soluţie ecologică.

Peste 60% dintre americani preferă "Sărbători Fericite!"

Peste 60% dintre americani preferă să ureze "Sărbători Fericite!" decât "Crăciun Fericit!", potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de GiftBasketsDeluxe.com, o companie specializată în comercializarea de coşuri cu cadouri, informează Reuters. Reprezentanţii companiei au declarat că rezultatele sondajului reprezintă o inversare a situaţiei remarcate în ultimii trei ani, când americanii au preferat urarea de "Crăciun Fericit!". Don Crowther, preşedinte al companiei GiftBasketsDeluxe.com, consideră că aceste rezultate ar putea reflecta o creştere a sensibilităţii faţă de alte culturi şi de sărbătorile acestora. Un magazin american, Hewlett & Dunn, din localitate Collierville, din statul Tennessee, oferă clienţilor săi o reducere de 5% dacă aceştia rostesc urarea "Crăciun Fericit!".

"Bunicul meu crede în spiritul Crăciunului şi nu se gândeşte să-l scoată din magazine", a declarat Amber Lanius, al cărui bunic, Jerry Gatewood, este proprietar al magazinului Hewlett & Dunn de 18 ani şi care a început campania de reduceri anul trecut.

Google lansează serviciul Cautare de Carti, in romana

Google lansează serviciul Căutare de Cărţi în limba română, oferind posibilitatea accesării de cărţi online pe care cei interesaţi le pot citi în acest format sau le pot descărca integral. Prin lansarea în limba română, Google Căutare de Cărţi este disponibil în peste 120 de ţări. Cărţile din baza de date Google Căutare de Cărţi provin din Programul pentru Parteneri şi Programul pentru Biblioteci. Astfel, în Programul pentru Parteneri sunt înscrise peste 10.000 de edituri partenere din lume care pun la dispoziţia publicului, prin intermediul Google, cărţi în format digital, cu anumite restricţii de previzualizare. Utilizatorii pot căuta prin paginile cărţii şi, în acelaşi timp, pot accesa website-ul editorului sau al distribuitorului online de unde pot cumpăra lucrarea.

Prin intermediul Programului pentru Biblioteci, Google a încheiat parteneriate cu 27 de biblioteci din lume, dintre care şase europene, pentru a le ajuta să-şi transpună cărţile în format digital. Dacă o carte din bibliotecă se găseşte în domeniul public (nefiind protejată de drepturi de autor), ea poate fi accesată integral online de utilizatori, în caz contrar utilizatorii primind numai informaţii generale, câteva fragmente din lucrare şi informaţii referitoare la biblioteca în care se găseşte ori locul de unde cartea poate fi achiziţionată.

Orbitor III-Mircea Cartarescu, cartea lunii

Volumul 'Orbitor. Aripa stângă' (Die Wissenden) de Mircea Cărtărescu a primit titlul 'Cartea lunii ianuarie 2008 în Austria' din partea criticilor literari austrieci.
Potrivit Editurii Humanitas, care a publicat trilogia 'Orbitor', volumul a primit 55 de voturi din partea criticilor, următorul titlu pe listă obţinând doar 25 de voturi.
De curând acest volum, care este al treilea din trilogia 'Orbitor', a primit premiul 'Cartea Anului în România', acordat de revista România literară.
Humanitas susţine că presa austriacă, cea germană, dar şi cea elveţiană au elogiat volumul tradus în germană 'Die Wissenden', comparându-l pe Cărtărescu cu Marcel Proust şi James Joyce.
Primul tiraj al cărţii, apărută în limba germană în septembrie 2007, s-a epuizat, editura luând decizia să publice o a doua tranşă.

Ati plati 4.000 de euro pentru un post de ministru si cazier curat?

Ludovic Orban are o problemă cu transporturile. Mai precis, cu transportul pe patru roţi. Patru accidente, în patru ani, e cam mult pentru un conducător auto. Un astfel de şofer ar trebui să-şi pună serios întrebarea dacă nu e un pericol pe şosele şi ar fi mai bine să lase maşina în parcare. Ludovic Orban a intrat duminica cu masina intr-un Matiz. Afara ningea, iar ministrul se pare ca a incercat sa evite o tanara de 14 ani, care traversa strada prin loc regulamentar. A derapat si a iesit in decor. A lovit autoturismul din apropiere si unii spun ca si pe fata. Ea declara ca a cazut pe gheata, dupa ce s-a speriat. Antena 3 a difuzat o inregistrare, in care matusa fetei spune ca partile s-ar fi inteles. Nu se stie cum si in ce conditii. Fara legatura cu asta, se vorbeste si de bani in acest caz. De la ministru la partea vatamata. Mult, putin, vreo 4.000 de euro. Nimic confirmat. Mama fetei spune ca nu s-a primit nici un leu. Si tanara si tatal, spun ca Orban nu e vinovat, deci persoana vatamata nu va depune plangere, deci nu avem un caz de vatamare corporala. Avem doar un ministru, care a anuntat tarziu accidentul provocat. Si care nu a recunoscut existenta unei alte persoane, posibila victima colaterala a accidentului.

Orban a relatat marti imprejurarile in care s-a produs accidentul de duminica. Ministrul a afirmat ca tamponarea s-a produs duminica, in jurul orei 14, in zona Cotroceni, masina sa lovind un autoturism marca Matiz. Ludovic Orban a declarat ca, in momentul impactului, rula cu aproximativ 50-55 km/ora, adaugand ca afara ningea abundent. Ministrul, care a afirmat ca asteptat trei ore sosirea unui echipaj de politie, a precizat ca a intarziat sa anunte la politie producerea evenimentului din trei motive:

* probleme familiale, pe care nu a dorit sa le mentioneze;
* a participat si coordonat actiunea de dezapezire;

* in cursul zilei de luni a mers sa-si faca o serie de analize medicale;

Orban si-a incheiat declaratia afirmand ca el este victima in acest caz si ca este supus unui linsaj mediatic.

duminică, 16 decembrie 2007

Dragoste de leu

Tudor Gheorghe: "Educatia si Cultura nu se face pe site-uri"

Un interviu cu Tudor Gheorghe, de Vlad Mixich, pentru HotNews.ro

Vlad Mixich: Cautand numele lui Tudor Gheorghe pe site-urile de descarcat muzica, veti constata ca o multime de persoane au pe computerul personal muzica dumneavoastra. Stiati?


Tudor Gheorghe: Da stiu, mi s-a mai spus, dar eu nu am nici un fel de relatie cu computerul. L-am izgonit pur si simplu din existenta mea.

V.M.: De ce?

Tudor Gheorghe: N-am timp sa ma ocup de asa ceva, eu trebuie sa ma ocup de problemele mele care se trag din scriitura pe hartie. Pentru ca am iesit de mai multa vreme din spatiul showbiz-ului, proiectele mele in general sunt indreptate catre cultura si catre educatie. Informatia se face prin computer dar educatia si cultura nu se face pe site-uri. Drept pentru care nu am avut vreme…si mai si traiesc in casa cu un profesionist al genului ca sa zic asa – baiatul meu care stie orice despre asta.

V.M.: Nu va deranjeaza ca oamenii descarca muzica dumneavoastra gratuit de pe Internet?

Tudor Gheorghe: Am primit cadou discuri descarcate cu muzica mea de pe Internet(rade). Oricum nu am ce face. Daca ma gandesc ce muzica extraordinara se descarca gratuit, albumele mele sunt nesemnificative. Asta e un sistem impotriva caruia nu avem cum sa luptam.

Cineva lucreaza la indobitocirea generatiei actuale

V.M.: Dumneavoastra cantati poezie cu ajutorul chitarei si a orchestratiei clasice. Nici poezia nici chitara clasica nu mai sunt azi la moda. Atunci cum va explicati ca pe computerele multor tineri exista muzica lui Tudor Gheorghe?

Tudor Gheorghe: Nu asta e cel mai important. Daca vii la spectacolele mele vei fi surprins sa vezi ca in sala peste jumatate din spectatori sunt tineri.

V.M.: Si asta nu vi se pare surprinzator?

Tudor Gheorghe: Nu deloc, pentru ca eu promovez in tot ceea ce fac lucruri esentiale: poezia de cea mai buna calitate. Ea nu are varsta. Din pacate se lucreaza la indobitocirea generatiei actuale, dorindu-se ca tinerii sa nu se ocupe de lucrurile esentiale pentru ca astfel pot fi mai usor transformati intr-o masa de manevra buna sa sape santuri in Germania, Franta sau Anglia. Pentru ca ei nu au nevoie de minti deschise si luminate. De asta cred eu ca se desfac si inlatura principiile care au stat la baza unui invatamant modern in Romania. Cred ca Spiru Haret se intoarce in groapa pentru ca pe vremea lui aveam cel mai modern invatamant din Europa.

Astazi se promoveaza tipul de invatamant american in care nu se invata decat ceea ce e de stricta specialitate. Cui ii foloseste latina? Iaca-asa va ajunge specialistul cu bani, sa mearga la un concert la Scala, sa plateasca 500 de dolari ca sa stea in primele randuri si dupa primele 10 minute sa adoarma. Eu am fost martor la asa ceva. Ei se duc acolo ca sa-si etaleze cucoanele lor tinutele…Nu se doreste o lume deschisa la minte care sa aprecieze arta, frumusetea si cultura.

V.M.: Cine anume nu doreste asta?

Tudor Gheorghe: Exista probabil niste minti care doresc asta. Cu timpul ajungi la concluzia ca cineva “iubeste” aceasta omenire si vrea sa o manipuleze doar in folosul unora mai putini la numar.

Stupida conducere de la Ministerul Culturii

V.M.: Ce parere aveti despre muzica la moda astazi in Romania?.

Tudor Gheorghe: Nu am nici o parere. Dar iti atrag atentia asupra a ceva. Deja exista in lume un curent de reinviere a tangoului. Si eu propun in ultimul meu spectacol reintoarcerea la tango. Dar la tangoul romanesc care la vremea lui a fost fascinant. Se canta sambata un slagar la Bucuresti si in doua saptamani se canta la Berlin, pentru ca erau pline de fantezie si erau foarte personale. Aveau o sursa de inspiratie solida: folclorul. Dar nu in sensul preluarii tonale asa cum se intampla acum cu acest curent imbecil numit etno, care e o struto-camila ce taie din valoarea estetica si emotia cantecului popular.

V.M.: Ce credeti au sanse muzicienii romani talentati sa se realizeze aici in Romania?

Tudor Gheorghe: Chestia asta ca nu sunt sanse aici in Romania e deja prea exagerata. Nu asta e problema. Nenorocirea e ca exista o generatie tampon de mediocritati artistice care nu lasa valorile reale sa se ridice. Nu e vorba ca nu au ce face in Romania. Au ce face in tara asta. Pericolul e la cei care stau deasupra lor, la Ministerul Culturii cu toata conducerea lor stupida si la alti pseudointelectuali care stopeaza aceasta talente.

V.M.: Aici avem insa o problema. Vocatia unui muzician e sa creeze nu sa se lupte cu autoritatile vremii.

Tudor Gheorghe: Ai dreptate, dar asa se aleg spiritele tari. Peste tot in lume valorile reale in orice domeniu sunt singulare si ele se incranceneaza sa evolueze. Dar nu in discoteci ci in studii, in munca, in cultura. Pe de alta parte mediocritatea e intotdeauna unita dintr-un instinct firesc zic eu. Intotdeauna acela plin de har va avea 15 mediocri care vor lupta impotriva lui. Din fericire de cele mai multe ori spiritele acestea tari inving.

Am asistat la moartea satului meu

V.M.: Ati copilarit la sat. Cand va intoarceti acolo mai gasiti ceva?

Tudor Gheorghe: Nu. In primul rand satul meu nici nu mai e de cand au inceput cu asfaltatul. Au asfaltat pana si cimitirul. Sigur ca-mi displacea noroiul dar nu cred ca formula asfaltului aduce brusc si calitate. Asa s-a dus izul si culoarea aia specifica. Acum iti dai seama ce bucurie e cand ploua si se baliga vacile pe asfalt?

V.M.: Asa e. Vara asta si satul meu a fost asfaltat.

Tudor Gheorghe: Mda azi e o moda sa ne asfaltam satele. Dar la mine in sat se mai intampla un fenomen. Eu am asistat practic la moartea satului meu. Dar nu sunt un traditionalist in sensul ala ca taranul roman nu trebuie miscat din locul lui. Asta e o prostie e normal ca el sa evolueze. Dar eu imi doresc un taran roman care sa stie inca sa joace hora, sarba iar atunci cand il vizitez sa ma intrebe: “Domnule Tudor Gheorghe doriti un pahar de apa? Cu gheata sau fara gheata? Si sa-mi spuneti daca va deranjeaza aerul conditionat.” Ei asta mi-as dori eu. Pe cand la noi…deja au inceput sa-i numeasca pe taranii nostri necajiti fermieri. Auzi tu, cum ar suna muzica pentru fermieri in loc de muzica populara?

Despre vremurile dinaintea lui ‘89

V.M.: De ce vi s-a interzis sa apareti pe scena in ultimii ani ai comunismului? Nu erati suficient de comunist sau erati prea nationalist.

Tudor Gheorghe: Nu am fost deloc comunist nu aveam cum. Tatal meu fusese condamnat politic 22 de ani. S-a tras de mine sa ma faca membru de partid, dar nu am vrut. Si nu m-am laudat catusi de putin cu asta dupa revolutie, cand au aparut tot felul de dizidenti care tipau care mai de care cum fusesera batuti dar ei de fapt au fost oameni politic angajati serios in comunism. Dar asta este. Ei cu ale lor eu cu ale mele.

V.M.: Stiu ca imediat dupa revolutia din 89 vi s-a propus sa fiti ceva mare pe la prefectura.

Tudor Gheorghe: Pai am si fost, presedinte de consiliu. Dar nu era de mine. Fiecare trebuie sa faca ce stie mai bine. Uite si politicienii au ajuns niste mediocri si asta se vede. Oamenii de valoare s-au retras. Vreau sa spun ca desi perioada comunista ne-a facut un mare rau, totusi ne-a tinut foarte treji in spirit. Trebuia sa fim mai destepti decat ei. Scriitorii scriau toti cu cheie, la teatru se prindeau tot felul de subtilitati. Uite de exemplu mie mi-au interzis un spectacol de Caragiale care nici nu avea mare succes. Dar pentru altceva era interesant spectacolul. Si acum ma infior cand spun strofa asta cumplita din Caragiale:
“Trec astazi nestiut prin lume
Dar trainic las in viitor
Un san, o glorie, un nume
Acestui imbecil popor”.

V.M.: De ce astazi nu mai apar oameni de o valoare culturala care sa o egaleze pe a celor dinainte?

Tudor Gheorghe: Perioada de dupa razboi a fost foarte productiva. De la Nichita, Marin Preda, D.R. Popescu pana la Ioan Alexandru si Sorescu. Astazi nu mai apar insa. Si eu ma intreb de ce. Mai e astazi asa la mijloc, cat jumatate din cei amintiti mai devreme, Cartarescu. Ca tot veni vorba, m-a cam indignat in ultima vreme, ca s-a apucat sa faca o caracterizare a lui Eminescu si s-a legat de el ca era mic si cu paduchi si avea matreata. Pai nu de asta il iubim noi pe Eminescu.

Nu am fugit in America pentru ca pe mama o durea un picior

V.M.: Multi se intreaba de ce continuati sa locuiti in Craiova si nu la Berlin, Paris sau Bucuresti.

Tudor Gheorghe: Nu m-am simtit niciodata izolat. Acum nu mai conteaza unde stai. Suntem o tara europeana si asta e important. In 70 m-au rugat sa raman in America: “nea Tudore suntem aici peste un milion de romani, hai ramai ca ne alini durerile, ne faci sa fim mai buni”. Le-am zis ca stiu eu o tara in estul Europei unde sunt 23 de milioane care sufera. Ei, cum era sa las eu 23 de milioane pentru un milion. Plus ca pe mama o durea un picior. Si pentru mine osia pamantului trece prin piciorul ala al mamei. Si daca pe mama o doare piciorul ala, simt ca Pamantul nu se invarteste cum trebuie si trebuie sa ma duc acasa.

V.M.: Ce ati fi fost daca v-ati fi nascut in anii 80. Ati fi avut acum 25-30 de ani.

Tudor Gheorghe: Nu cred ca puteam sa ajung ceea ce sunt. Pentru ca cei nascuti in perioada de care vorbesti, au pierdut un lucru esential. Au pierdut lautarii, au pierdut muzica de la tara. In perioada copilariei mele nu se inventasera inca microfoanele si era forta in cantecul popular. Plus ca astazi nu mai sunt profesorii de pe vremuri. Probabil ca nici nu as fi avut suficient timp de studiu caci neavand televizor citeam. Cand citesti iti dai drumul la fantezie. De asta cred ca noi am avut intr-un fel un avantaj. Cei de azi au avantajul ca sunt mult mai informati decat noi. Dar cultura nu inseamna informatie.

V.M.: Dar ce inseamna cultura?

Tudor Gheorghe: Cultura inseamna asezarea pe cuvant si pe traditie. Din pacate tinerii de astazi au devenit niste cititori de prefete. HotNews.ro

Mixich Vlad-Alexandru

Experienţă publicistică

* Gazeta de Sud
editorialist, titular al rubricii "Între cult şi cultură" (aprilie 2006 - prezent)
* Adevărul Literar şi Artistic
colaborator ( februarie 2005 - decembrie 2005)
* Adevărul
colaborator (februarie 2005 - decembrie 2005)
* Dilema Veche
colaborator
* Actualitatea Creştină (periodicul Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti)
colaborator (1997-1999)
* Forensic Science International (scientific journal)
contribuţii de specialitate

sâmbătă, 15 decembrie 2007

A murit Mihai Pelin

Scriitorul şi gazetarul Mihai Pelin a murit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Spitalul Fundeni, din cauza unor complicaţii hepatice şi renale.
Mihai Pelin s-a născut la 25 august 1940, la Cernăuţi. A absolvit Facultatea de Filosofie din Bucureşti în 1969. Înainte de 1989 a fost redactor la publicaţiile Scânteia tineretului, Tribuna României, Ramuri, Flacăra şi colaborator al revistelor româneşti pentru străinătate. A fost primul care a studiat, după Revoluţie, arhivele Securităţii, editând, în anii '90, Cartea Albă a Securităţii, o colecţie de documente despre activitatea serviciilor speciale comuniste. Membru al Uniunii Scriitorilor, Mihai Pelin a fost decorat de statul italian pentru cărţile sale despre relaţiile României cu Italia în secolul XX.

Iata si comunicatul CivicMedia:

A murit un mare roman

Asociatia Civic Media anunta cu durere trecerea la cele vesnice a bunului nostru colaborator si prieten, scriitorul, publicistul si neobositul cercetator al istoriei comunismului, Mihai Pelin, un model al luptatorilor pentru Adevar.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Va prezentam mai jos, In memoriam, cateva file din publicistica sa energica prin care reusea remarcabil sa demaste impostura, minciuna si ticalosia ocupantilor Romaniei.

Mihai Pelin a murit in reculegere, în seara zilei de vineri 14 decembrie, la Spitalul Fundeni, după ce la patul de suferinţă un cor de tineri, condus de preotul Clinicii, i-a cântat colinde. Sufletul lui a însoţit aripile de înger ale cântărilor sfinte. Prietenii şi cititorii săi pot prezenta un ultim omagiu în Capela Cimitirului Străuleşti 2, unde va fi depus de luni până marţi corpul neînsufleţit a celui ce-a fost, până în ultimele sale zile de viaţă, un neobosit căutător de adevăr.

Istoricul Mihai Pelin s-a născut în vara lui 1940, la Cernăuţi, de unde familia sa a fugit de hoardele bolsevice dupa invadarea Romaniei Mari. Absolvent al Facultăţii de Filozofie din Bucureşti a fost jurnalist la „Scânteia tineretului”, „Tribuna României”, „Ramuri” şi „Flacăra”. Membru al Uniunii Scriitorilor, a debut editorial cu volumul „Redactori şi pianişti” (1967).

Pasiunea pentru necunoscutele istoriei şi gustul pentru risc al căutătorilor de adevăruri ascunse i-au favorizat şansa, rară pentru acele vremuri, de a edita la Veneţia trei volume masive de reconstituiri, documente civile şi militare din anii participării României la cel de-al doilea război mondial. Acolo, a fost alaturi de miscarea romanilor anticomunisti din Italia. Ultima sa lucrare, al carui manuscris l-a definitivat cu putin inainte de spitalizare, privea misterele celor doua Legatii italiene la Bucuresti in perioada celui de-al doilea Razboi Mondial. A colaborat, de asemenea, cu serviciul specializat al Crucii Roşii din Munchen (Suchdienst) la lămurirea dispariţiilor unor militari germani în toamna anului 1944 în România. Aceste şi alte asemenea merite si contribuţii au fost răsplătite cu demnitatea de Comandor al Ordinului Solidarităţii Italiene.

După 1990, a fost angajat al revistelor româneşti pentru străinătate şi al publicaţiilor „Baricada”, „Expres Magazin” şi „Independent”, în ultimii doi ani fiind colaborator permanent al ziarelor „Jurnalul Naţional” si "Cronica Romana" si consultant special al Asociatiei Civic Media, in vederea deconspirarii cartitelor anti-Romania din serviciile secrete, presa si societatea civila.

Dorinţei exprimate în chiar lozincile purtate şi strigate de demonstranţii din decembrie 1989 de a avea acces la adevărul asupra istoriei recente, Mihai Pelin i-a răspuns cu întreagă putere şi fidelitate. În cele aproape două decenii ce s-au scurs de-atunci, şi-a consacrat întreg efortul şi timpul de care un pasionat de cercetare poate dispune, investigaţiei şi studiilor în arhivele comunismului românesc. Printre scormonitorii în arhivele speciale, Mihai Pelin a fost cercetătorul şi publicistul de excepţie care a făcut publice documente esenţiale din zonele puterii şi influenţei, cu modestie si fără a urmări şi plănui şantaje ori avantaje personale. În paradoxurile „democraţiei originale”, prin „curăţarea” din arhive a multora din informaţiile consemnate de Mihai Pelin, înseşi cărţile sale s-au metamorfozat acum în documente valoroase.

Faptul că a fost primul cercetător care a intrat în Arhivele fostei Securităţii în scopul publicării documentelor studiate, i-a adus popularitate şi prestigiu, numeroşi colaboratori dar şi puternici şi nemeritaţi duşmani. Rezultat al acestor documentări a coordonat editarea primelor patru volume ale Cărţii Albe a Securităţii (1996-1997). Mai cu seamă, dintre acestea, volumul „Istorii literare şi artistice (1969-1989)” a generat dezbateri, conflicte şi patimi. Alte volume, având la bază documente inedite din arhivele speciale, îngrijit prefaţate, redactate şi adnotate de Mihai Pelin, au fost adevărate best-seler-uri ale istoriografiei şi publicisticii post-comuniste. „Sionişti sub anchetă” (1993), „Culisele spionajului românesc” (1997), „Operaţiunile Meliţa şi Eterul. Istoria Europei Libere prin documente de Securitate” (1999), „Artur - Dosarul Ion Caraion” (2001), „Iluziile lui Iuliu Maniu” (2001şi 2002), „Opisul emigraţiei politice” (2002), „Un veac de spionaj, contraspionaj şi poliţie politică” (2003), „SIE & SRI – Trecutul nu se prescrie” (2004), „Vieţile pictorilor, sculptorilor şi arhitecţilor români între legionari şi stalinişti” (2005) sunt câteva dintre cărţile semnate de Mihai Pelin, din raftul ce-i este consacrat în biblioteca personală a specialiştilor şi iubitorilor de istorie si adevar.

CNA a licentiat cinci noi televiziuni tematice pe satelit

Consiliul Naţional al Audiovi­zualului a acordat licenţe audiovizuale prin satelit pentru televiziunile tematice Light Channel, Fishing and Hunting Channel, Prime, The Golf Channel şi Wellness Channel. Programele Light Channel TV vor avea ca te­­me educaţia, cultura, filosofia, sănătatea, filmele şi divertismen­tul.

* Light Channel va avea studiouri în Buzău, Bucureşti şi Pîrşcov, investiţia pentru primii doi ani de difuzare fiind de două milioane de euro. Programele Light Channel mai sunt difuzate în Ungaria, Spania, Germania şi Austria.

* Fishing and Hunting Channel va difuza programe în regim PAY TV. Grila postului va cuprinde programe achiziţionate din Anglia şi Franţa, filme şi documentare dedicate pasionaţilor de pescuit şi vânătoare. Postul se va lansa în România la 1 ianuarie 2008.

* * The Golf Channel va avea tema­tică sportivă, adresându-se unui public masculin cu vârste între 39 şi 49 de ani. Programele vor include transmisiuni ale turneelor de golf şi alte sporturi.

* Welness Channel va difuza pro­­­­grame educative şi de instruire, divertisment, filme, sport şi fit­ness. Reprezentanţii postului doresc să producă şi să difuzeze documentare despre staţiunile bal­neoclimaterice din România şi din străinătate.

* Prime va transmite documentare subtitrate în limba română, preluate de la ARTE şi TF1, şi filme achiziţionate din Canada.

Lumea, descoperita de chinezi?

Scriitorul britanic Gavin Menzies a lansat, ieri, la Diverta, volumul "1421 Anul în care China a descoperit lumea", carte care propune o nouă teorie, potrivit căreia exploratorii chinezi au descoperit lumea înaintea europenilor.
"Cartea este un accident. Am fost la Beijing, împreună cu soţia mea Marcela, să ne sărbătorim nunta de argint, în 1990", a povestit autorul, adăugând că, întrebând când a fost inaugurat Oraşul Interzis, i s-a răspuns că "în 1421, şi că împăratul trimisese o mare flotă în toată lumea să-i adune pe împăraţi şi pe prinţese la balul de deschidere".
"Atunci nu ştiam că China avea o flotă. Când m-am întors la Londra, am căutat date despre anul 1421. Am descoperit că în acea perioadă, Henric al V-lea şi-a făcut nunta cu farfurii de tablă şi un singur fel de mâncare. Împăratul Zhu Di invitase 26.000 de persoane la inaugurare şi avea farfurii din porţelan. Aşa m-am hotărât să scriu o carte mică despre anul 1421, şi am dat-o unor istorici să-i verifice veridicitatea. Aşa am descoperit prim hartă a lumii, făcută de chinezi", a spus autorul, fost comandant de submarin.

Gavin Menzies a mai afirmat că pe site-ul său,www.1421.uk, 3.500 de vizitatorii vin zilnic cu dovezi şi pro şi contra teoriei sale. Scriitorul consideră că Guvernul Chinez a confirmat existenţa primei hărţi a lumii, realizată de chinezi.



Autorul a prezentat cititorilor hărţile care l-au făcut să ajungă la concluzia că exploratorii chinezi au descoperit înaintea europenilor America, Africa, Australia sau Noua Zeelandă. "Columb a avut o hartă, Magellan avea o hartă, Căpitanul Cook avea o hartă, întrega lume era cunoscută înainte să fie descoperită de europeni. Prima hartă a lumii a fost descoperită acum doi ani, de un cartograf chinez, care apoi a găsit cartea mea şi a realizat că are prima hartă a lumii, din 1419. Sunt absolut sigur că harta e originală, desenată de chinezi, cu 74 de ani înainte ca Columb să descopere America, cu 100 de ani înaintea lui Magelan să ajungă în Pacific, şi cu 350 de ani înaintea plecării lui Cook spre Australia", a spus scriitorul. Potrivit acestuia, primele hărţi europene ale lumii au fost copiate din această hartă din 1419.

Reclame controversate din istoria modei

De cand stim, sexul si moda au mers foarte bine impreuna. Sexul si publicitatea, cu atat mai mult. Insa din cand in cand, se mai gaseste cineva din lumea modei care sa agite apele. Iata patru dintre cele mai controversate reclame lansate in industria modei.

Sisley - 2001
Sisley, unul din brandurile Benetton, a surprins periodic cu reclamele sale provocatoare. Fie ca este de resturi albe ramase pe la nasul sau gura modelelor, reclamele celor de la Sisley umfla cu siguranta conturile clientilor.

Sisley (foto: debonairmag.com)











Jordache - 1970

Sa arati o femeie cu bustul gol prin anii '70-'80 era ceva scandalos! O campanie agresiva de printuri si spoturi tv i-a adus pe cei de la Jordache in atentia publica. In prezent, acestia desfasoara o campanie cu Heidi Klumm fara sutien, ca tribut pentru o reclama care a fost interzisa in 1980.
Jordache (foto: debonairmag.com)













Puma - 2004
Chiar daca aceste reclame au fost acuzate ca fiind mincinoase si nu au fost recunoscute niciodata de Puma, ecoul lor a fost unul de necontestat.
Puma (foto: debonairmag.com)













Dolce & Gabbana - 2007

Interzis in Italia, acest print a fost acuzat ca ar incuraja violul in grup. Desi nimeni nu poate spune ceva sigur despre intentia pe care au avut-o compania, se stie ca Dolce & Gabbana au o predilectie pentru reclamele controversate.

Dolce & Gabbana (foto: debonairmag.com)


Sursa: www.deboinairmag.com, by HotNews.ro

vineri, 14 decembrie 2007

Romania Europeana

YouTube Realitatea TV

Postul Realitatea TV, care face parte din trustul de presă Realitatea - Caţavencu, şi-a lansat, azi, un canal propriu pe platforma YouTube, la adresa www.youtube.com/realitatea, şi a devenit, astfel, prima companie media din România al cărui conţinut este disponibil pe YouTube.
Utilizatorii de internet care vor accesa adresa www.youtube.com/realitatea vor putea să vizioneze cel mai bun conţinut al postului Realitatea TV. De asemenea, utilizatorii vor avea posibilitatea să trimită comentarii referitoare la materialele video urmărite, să le dea note, să le recomande prietenilor şi să încarce propriile clipuri video prin care să comunice cu ceilalţi vizitatori. Canalul Realitatea TV de pe YouTube va include şi un link către site-ul oficial al postului de televiziune. Prin lansarea acestui nou canal de comunicare, Realitatea TV se extinde în spaţiul digital şi se apropie de noi publicuri-ţintă prin conectarea la comunităţile online.

Alte posturi de televiziune care şi-au lansat canale pe YouTube sunt BBC, CNN, CBS, Euronews, Skynews, RAI şi France 24.

Gandul aduce luni filmul "Asfalt Tango", de Nae Caranfil

Ziarul Gândul va fi însoţit, luni, de filmul "Asfalt Tango", de Nae Caranfil, disponibil în premieră pe DVD, care va putea fi achiziţionat numai împreună cu cotidianul, la preţul de 2,9 lei. Filmul lui Nae Caranfil este cel de-al patrulea din colecţia "Mari Succese ale Cinematografiei", recomandate de Gândul. "Asfalt Tango" este povestea lui Andrei (Mircea Diaconu), un soţ disperat să îşi recupereze nevasta aleasă împreună cu alte zece românce frumoase pentru a face strip-tease în cabaretele de mâna a doua ale Parisului. Filmul este o cursă contra cronometru, pe parcursul căreia Andrei va demonstra că este gata de orice pentru a-şi împiedica soţia să treacă graniţa alături de celelalte femei păzite cu o tandră vigilenţă de şefa expediţiei, Marion - rol interpretat de celebra actriţă britanică, Charlotte Rampling.
"Asfalt Tango" este o coproducţie Domino Film, France 3 Cinema şi Studioul Cinematografic Bucureşti. Este al doilea film al regizorului Nae Caranfil care va apărea în colecţia "Mari Succese ale Cinematografiei" recomandate de Gândul, după "Filantropica". Alături de acestea, Gândul a mai lansat filmele "California Dreamin'(nesfârşit)", de Cristian Nemescu şi "Furia", de Radu Muntean, colecţia urmând să continue, în 2008, cu noi titluri. Gândul a ales, pentru acest proiect special, câteva filme româneşti contemporane, valoroase pentru forţa pe care aceste producţii o degajă şi pentru capacitatea lor de a trezi reacţii puternice în conştiinţa cititorilor.

Mediaset, crestere la publicitate

Grupul italian media Mediaset SpA a anuntat o crestere a veniturilor din publicitate cu 1% in acest an, ajungand la suma de 2,88 miliarde euro, potrivit Bloomberg.com. Anuntul a fost facut de catre directorul executiv Giuliano Andreani. Vanzarile de publicitate in Italia au crescut cu 11% in ultimele trei luni. Managerul a mai precizat ca multe companii de prestigiu au investit masiv in publicitate in acest an. El a enumerat nume grele precum Telecom Italia, Vodafone Group, Wind Telecomunicazioni, Fiat, Barilla Holding, Unilever. “Acest an este, pentru noi, mult mai bun decat 2006”, a completat Andreani. Compania media italiana a fost ajutata masiv de subsidiara din Spania, ale carei venituri din publicitate au depasit in acest an un miliard de euro.

Asociatia Jurnalistilor din Romania se lansează public

Asociaţia Jurnaliştilor din România (AJR) organizează, în data de 17 decembrie 2007, începând cu ora 11.00, evenimentul de lansare publică a AJR. La eveniment vor participa, alături de membri ai AJR şi de alţi colegi, Andreea Esca, Cristian Tudor Popescu, Cătălin Tolotan şi George Lăcătuş.
Prezentatoarea principalului program de ştiri al Pro TV, Andreea Esca, va vorbi despre jurnalism şi vedetism, Cristian Tudor Popescu, preşedintele Clubului Român de Presă, va analiza motivele şi necesitatea reformării CRP pentru jurnalistul român, Cătălin Tolotan, redactor-şef al Gazetei Sporturilor, va aborda problema conflictelor de interese în activitatea jurnalistică, în timp ce George Lăcătuş va fi întrebat dacă legitimaţia de jurnalist mai are importanţă şi utilitate în activitatea de teren.
Jurnaliştii interesaţi de consemnarea evenimentului pot confirma participarea, la adresa de emailsecretariat@ajr.ro.
Asociaţia Jurnaliştilor din România este o organizaţie profesională neguvernamentală, care a apărut în 27 martie, din nevoia reprezentării, la nivelul jurnaliştilor, a intereselor profesionale ale celor ce activează în mass-media. Informaţii despre asociaţie şi procedura de admitere se găsesc la adresawww.ajr.ro

Romanii, cumparatori prin Bulgaria

Romanii se duc la bulgari, in perioada asta. Nu pentru vacanta, ci pentru cumparaturi. Romanul nu mai cumpara faina, orez, zahar sau ulei, de la alimentara din colt. Mai bine face un drum pana in Bulgaria, ia bradul la mai bine de juma de pret, ca in Romania si mai raman bani de buzunar. Cand am fost in Bulgaria, nu am facut cumparaturi, nu-mi inspirau incredere magazinele. Si nici produsele. Am facut in schimb o paralela, la inceputul lui 2007, intre doua orase, de o parte si alta a Dunarii. Respectand proportiile.

Noi am intrat in Europa cu caltabosi, mici, piftie, cozonaci si socata, cu Nadia Comaneci si Mihai Eminescu; ei au venit cu esenta de trandafir si celebrul iaurt, cu Victor Stoicikov si Hristo Botev. Cum se vede Europa de pe ambele maluri? Ce ne desparte? Dunarea si o traversare cu bacul, intr-un sfert de ceas.

De la Craiova la Oreahovo, prima localitate bulgareasca de dincolo de Dunare, sunt vreo saptezeci de kilometri. O parte ii strabati cu masina, restul, mult mai putini, cu feribotul.
E inceput de saptamâna si vremea tine cu noi. Facem aproape o ora pe drum, pâna la Bechet, dupa un popas la Sadova, unde o turma de oi ne taie calea spre Europa. In scurt timp ajungem la frontiera, unde este aproape pustiu. O doamna iese dintr-o ghereta si ne cere 30 de lei, taxa catre Administratia Porturilor Dunarii Fluviale. Ii spunem ca nu suntem cu tirul, ca nu stricam malul, ca taxele astea nu se mai platesc la bulgari si niciunde in Europa, dar nu gasim intelegere. Ajungem si in fata politistilor de frontiera, care se uita pe cartea de identitate, ne arunca o privire si ne poftesc sa mergem mai departe. Totul a durat câteva minute si putem pleca din tara. Scuipam in sân ca am vazut-o si pe-asta, ca nu ne-au cautat prin calculator, ca nu ne-au facut cu ochiul si nu ne-au poftit intr-un unghi ferit de camerele video amplasate in punct. Ajungem in apropierea feribotului. Ruta este utilizata in special de transportatori si firme de turism, pentru ca din Bechet se poate ajunge relativ repede la Sofia si de aici in Grecia sau Turcia. Intram in fata unuia dintre tirurile care vor fi transbordate cu feribotul peste Dunare, dar soferul e ingaduitor si nu se supara. Suntem români, iar el e olandez, numai bacul e bulgaresc.

In România, numai de sarbatori

Echipajul feribotului vorbeste numai in bulgara, asa ca nu prea te poti face inteles decât prin semne. Traversarea se face in exact 15 minute, timp berechet insa sa inchegi o discutie. Asa il intâlnesti pe Marius Marica, de 27 de ani, din Râmnicu Vâlcea. De la 21 de ani e plecat in Grecia, unde e angajatul unui hotel din sudul Eladei. A petrecut sarbatorile in tara, iar acum si-a lasat sotia insarcinata acasa. El a plecat din nou „sa fac bani si sa termin casa". Spune ca ai lui, toti, trag sa revina si sa se stabileasca in tara. „Si eu ce sa fac, sa ascult de ei, tocmai acum, când e mai bine si mai usor si pentru noi, românii?! Mai trag si eu un an-doi, cât o fi nevoie, si gata, stau la casa mea, in România", a declarat Marius. Olteanul isi numara banii pe care ii are pregatiti pentru traversarea Bulgariei. „Ma tocmesc cu politistii care ma opresc, le dau intre doi si cinci euro. Vad ca ai nostri s-au facut de treaba, dupa Anul Nou, o sa vad acum ce o sa fie la bulgari", spune vâlceanul, urcând in Fordul sau Mondeo, inmatriculat in Grecia si pregatindu-se de continuarea drumului.

Calator prin tara care ne-a furat turistii

Daca ii intrebi pe românii din Bechet ce stiu despre bulgari, adica despre vecinii de peste drum, iti spun ca au drumuri la fel de proaste, ca ne-au luat Cadrilaterul si ca, daca ai curaj sa conduci noaptea pe soselele lor, o faci pe riscul tau. Iti spun, mai mult din auzite, ca ei ne trateaza drept aroganti, smecheri, mamaligari. Dincolo, in tara care ne-a furat turistii, te astepti sa vezi peste tot cefe late si borcane cu castraveti in vitrinele magazinelor. Si ajungem la ei. „Unde mergeti?", ne intreaba „pe româneste" un vames bulgar. Când afla ca mergem la plimbare prin Oreahovo, se uita la buletin, ne zâmbeste si ne da imediat drumul sa trecem. Nu ne percep taxe, asa ca suntem liberi sa mergem mai departe. Ne despartim si de Marius, care-si continua calatoria prin Europa. Mergem spre primul oras, care incepe de la câteva sute de metri de granita. Oreahovo e o localitate trista, cu chioscuri ruginite, cu statii de autobuz darâmate. Pe strada, din loc in loc, pe peretii scorojiti ai caselor sunt lipite afise de la ultima lor campanie electorala. Câtiva tineri stau rezemati de sediul gimnaziului din localitate, semn ca si la ei a trecut vacanta. Nu poarta uniforme, asa ca nu i-ai putea distinge ca sunt elevi, daca ar iesi pe poarta scolii. De remarcat ca nu-si afisau telefoanele mobile, cu sau fara clapeta. In fapt, nici nu am prea observat bulgari vorbind la telefon, pe strada.

„... e ca si la voi, la Rumunia!"

Tot orasul pare construit pe un deal, unde strazile urca mereu. Ajungem repede in centru, in fapt o piata unde la cele peste 15 grade de afara, la inceput de ianuarie, mamele isi plimba copiii, iar cei mai in vârsta nepotii si batrânetile. Ne atrage atentia Monumentul eroilor români din Rahova- Oreahovo, restaurat si amplasat in centrul orasului in anul 1997. Ne simtim importanti si incercam sa inchegam un dialog cu localnicii, in fapt patru tinere mame. Nu reusim decât sa aflam ca stiu de Craiova, au auzit de Steaua Bucuresti si asteapta un viitor mai bun de la Europa. „Nu stim ce va aduce, e ca si la voi, la Rumunia!", spune Elena Stancev, de 21 de ani. Orasul e pustiu. De la localnici aflam ca rata somajului trece de 25 la suta. Doua cafele si doua pahare cu apa costa trei leva, adica ceva mai bine de un euro, mult mai ieftin ca la Craiova. Patronul barului tocmai primise marfa si ajuta la descarcat. Igor Raduiev, de 38 de ani, spune ca „daca nu pui mâna sa faci treaba, nu merge afacerea". Lânga bar are si un magazin, cu de toate, unde cumparatorii pot sa guste multe dintre produsele expuse, ca sa se convinga de calitatea lor. Tinerii bulgari vorbesc o engleza rudimentara, cu un puternic accent local, asa ca se fac destul de greu intelesi. La fel si Igor.

„Daca standardul Bulgariei va fi bun, vrem sa ramânem aici!"

Tatiana Pesanova, de 28 de ani, e economist la o firma privata. Spune ca aceia ca ea nu se gândesc sa paraseasca definitiv Bulgaria. „Tinerii se bucura de integrarea in Uniunea Europeana si invata engleza si germana, ca sa poata munci afara. Speram ca peste cinci-zece ani sa fie mai bine ca acum. Daca standardul Bulgariei va fi bun, vrem sa ramânem aici!", spune ea. In scurta noastra vizita in Oreahovo, mai trecem pe lânga un spital ce sta sa cada si pe lânga sediul postului local de televiziune. Incercam chiar sa intram la colegii de bransa, dar intrarea bine zavorâta ne determina sa ne lasam pagubasi. Ne grabim, asa ca lasam in urma Oreahovo si ne indreptam catre penultima cursa cu feribotul, catre România. Trecem repede prin vama bulgara, aproape fara oprire, ne imbarcam pe feribotul românesc si plecam spre casa. In gând ne vin cuvintele tinerei bulgaroaice: „... e ca si la voi, la Rumunia". Si avea dreptate, e ca la noi.
Integrati cu saracie cu tot

Integrarea in Uniunea Europeana a plasat România si Bulgaria in fruntea clasamentului saraciei la nivel european. Primul criteriu de clasificare este nivelul Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, care in cele doua tari reprezinta doar 34% din nivelul mediu european. Totodata, România si Bulgaria stau cel mai prost din UE la capitolele privind somajul, mortalitatea, fertilitatea si numarul absolventilor de studii superioare. (GdS, 10 ianuarie 2007)