
IANUARIE
ONU - Sud-coreeanul Ban Ki-moon preia funcţia de secretar general al Naţiunilor Unite.
UNIUNEA EUROPEANĂ - Bulgaria şi România, foste state comuniste, aderă la UE, ridicând la 27 numărul ţărilor membre.
SPANIA - Guvernul socialist pune capăt procesului de pace lansat cu nouă luni în urmă cu separatiştii basci din cadrul ETA, la câteva zile după un atentat cu bombă pe aeroportul din Madrid.
STATELE UNITE - Democrata Nancy Pelosi devine prima femeie preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, după victoria partidului său la alegerile legislative din noiembrie.
FEBRUARIE
NUCLEAR - La numai patru luni după testul nuclear, Coreea de Nord îşi ia angajamentul să dezactiveze principalul său complex nuclear de la Yongbyon, primul pas către o denuclearizare completă. Ea a acceptat revenirea inspectorilor AIEA şi reluarea dialogului cu Statele Unite.
AERONAUTICĂ - Constructorul european de avioane EADS, aflat în întârziere în privinţa programului Airbus A380, cea mai mare aeronavă de pasageri din lume, a anunţat restructurarea a 10.000 de locuri de muncă în decurs de patru ani. Airbus livrează în octombrie primul avion A380 companiei Singapore Airlines.
MARTIE
IRLANDA DE NORD - Întâlnire istorică între liderul protestant Ian Paisley şi şeful Sinn Fein Gerry Adams, care deschide calea unui partaj de putere între cele două comunităţi ale provinciei britanice, după 35 de ani de tensiuni.
APRILIE
CLIMĂ - Raport alarmant al GIEC (Grupul interguvernamental de experţi privind evoluţia climei), care avertizează că gazele cu efect de seră provocate de activitatea umană vor antrena o încălzire climatică de circa patru grade Celsius până la sfârşitul secolului şi o creştere a nivelului mării de până la 58 de centimetri.
NUCLEAR - Preşedintele Mahmoud Ahamdinejad anunţă că Iranul produce la scară industrială uraniu îmbogăţit, lansând o nouă sfidare la adresa comunităţii internaţionale, Consiliul de Securitate al ONU impunând deja sancţiuni Teheranului pentru refuzul acestuia de a suspenda îmbogăţirea uraniului.
MAI
FRANŢA - Liderul dreptei franceze Nicolas Sarkozy, în vârstă de 52 de ani, este ales preşedintele ţării la 6 mai, învingând-o pe candidata socialistă Segolene Royal şi anunţând o "ruptură" faţă de politica lui Jacques Chirac, şeful statului francez din 1995.
KGB - Londra îl pune sub acuzare pe fostul agent KGB Andrei Lugovoi pentru uciderea prin iradiere a fostului spion rus Aleksandr Litvinenko, decedat la sfârşitul lui 2006, în capitala britanică, după ce l-a acuzat pe preşedinte rus Vladimir Putin că este responsabil de moartea sa. Tensiunile ruso-britanice se intensifică după refuzul Moscovei de a-l extrăda pe Lugovoi.
IUNIE
MAREA BRITANIE - După zece ani la conducerea Guvernului britanic, laburistul Tony Blair, a cărui poplaritate a avut de suferit după susţinerea intervenţiei în Irak, îi cedează funcţia de premier ministrului de Finanţe Gordon Brown.
TERITORIILE PALESTINIENE - La 15 iunie, Hamas preia controlul Fâşiei Gaza, după înfrângerea forţelor preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.
IULIE
PAKISTAN - Armata ia cu asalt Moscheea Roşie din Islamabad, provocând moartea a circa 100 de persoane în rândul islamiştilor care o ocupaseră.
LIBIA - Cinci infirmiere bulgare şi un medic palestinian, deţinuţi în Libia din 1999 şi condamnaţi la moarte pentru infectarea deliberată cu HIV a sute de copii în spitalul din Benghazi, sunt eliberaţi la 24 iulie. După îndelungi tratative între UE şi Libia, deznodământul intervine după vizita soţiei preşedintelui francez, Cecilia Sarkozy.
AFGANISTAN - Talibanii anunţă că au executat şapte ostatici, între care doi germani. Câteva zile mai târziu, ei execută doi dintre cei 23 de ostatici sud-coreeni, a căror răpire constituie cea mai importantă luare de ostatici de la înlăturarea lor de la putere.
AUGUST
SUDAN/DARFUR - Sudanul acceptă o rezoluţie a Naţiunilor Unite care aprobă trimiterea unei forţe de menţinere a păcii ONU-Uniunea Africană în Darfur, unde 200.000 de persoane au decedat în patru ani.
IRAK - Peste 400 de persoane sunt ucise şi alte 200 rănite în patru atacuri cu maşini-capcană în nordul Irakului. Bilanţul victimelor în rândul americanilor se ridică la începutul lui decembrie la peste 4.000 de persoane.
GRECIA/INCENDII - Incendii generate de secetă şi de o perioadă de caniculă devastează Grecia, provocând moartea a 77 de persoane şi distrugând 150.000 de hectare de pădure şi 24.000 de plantaţii de măslini.
SEPTEMBRIE
MYANMAR - Susţinuţi de populaţie, mii de călugări budişti manifestează timp de mai multe zile în special la Rangoon, împotriva juntei aflate la putere din 1988, care reprimă dur această mişcare provocată în special de creşterea preţurilor la carburanţi şi transporturi. Emisarul ONU Ibrahim Gambari se străduieşte să organizeze un dialog între militari şi opozantul Aung San Suu Kyi.
OCTOMBRIE
PAKISTAN - Fostul premier Benazir Bhutto se întoarce în Pakistan după opt ani de exil şi 119 persoane sunt ucise într-un atentat care a vizat-o pe aceasta în mijlocul cortegiului care o însoţea la Karachi.
NOIEMBRIE
PAKISTAN - Preşedintele Pervez Musharraf demite membrii Curţii Supreme de Justiţie care riscă să invalideze alegerea sa în funcţia de şef al statului de către Parlament. Sute de persoane sunt arestate. Sub presiunea aliaţilor occidentali, Musharraf promite organziarea de alegeri legislative la 9 ianuarie şi îşi începe noul mandat după renunţarea la funcţia de comandant al armatei, promiţând ridicarea stării de urgenţă în vigoare din 3 noiembrie.
BELGIA - Regele Belgiei Albert II cere la 8 noiembrie partidelor flamande şi celor francofone să se înţeleagă pentru a forma un Guvern în faţa ameninţărilor de divizare a ţării, după mai mult de cinci luni de criză guvernamentală pe fondul revendicărilor separatiste flamande.
LIBAN - Criza politică se prelungeşete în Liban. La încheierea mandatului său, la 23 noiembrie, preşedintele în exerciţiu Emile Lahoud încredinţează securitatea ţării armatei. În lipsa unui consens, şedinţa Parlamentului pentru alegerea preşedintele este amânată de mai multe ori.
ORIENTUL MIJLOCIU - Reuniţi la 27 noiembrie la Annapolis, în Statele Unite, israelienii şi palestinienii promit, la impulsul preşedintelui George W. Bush, să înceapă negocierile pentru a ajunge la un acord de pace înainte de sfârşitul lui 2008.
DECEMEBRIE
PAKISTAN - Starea de urgenţă a fost ridicată la 15 decembrie de preşedintele Pervez Musharraf.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu