vineri, 28 decembrie 2007

Piata TV in 2007

Piaţa televiziunilor din România s-a remarcat, în 2007, printr-o serie lungă de lansări de posturi noi, majoritatea de nişă, rebranduiri şi vânzări de acţiuni, cele mai importante investiţii fiind făcute de grupul MediaPro la începutul şi spre finele anului: preluarea TV Sport (Sport.ro) şi a MTV.
Piaţa audiovizualului românesc s-a dezvoltat în 2007, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) acordând 56 de licenţe de televiziune prin cablu, 32 de televiziuni prin satelit, 43 de licenţe de radio şi 5 radiouri pe satelit. În privinţa televiziunilor de pe piaţa din România, anul a fost marcat de tranzacţii spectaculoase, de completări ale peisajului posturilor generaliste şi de aglomerarea nişelor TV.
Grupul MediaPro a achiziţionat, la începutul lunii martie, acţiunile deţinute de Silviu Prigoană şi Dan Claudiu Tănăsescu la compania Sport Radio Media TV, care opera TV Sport.
A doua investiţie marca MediaPro s-a realizat la jumătatea lunii decembrie, când CME, cel mai mare grup media din Europa Centrală şi de Est, şi MTV Networks International au semnat un contract de licenţă cu o durată de mai mulţi ani. În conformitate cu acesta, Pro TV S.A a obţinut dreptul de a conduce staţia locală a MTV Networks International din România, MTV România.

Piaţa televiziunilor generaliste din România a fost marcată în acest an şi de lansarea, în februarie, a postului generalist Kanal D, de către Dogan Media International, cel mai mare grup de media-entertainment din Turcia, deţinut de trustul Dogan Yayin Holding A.S. Reţeta cu care debuta Kanal D, similară cu oferta deja existentă pe piaţă, era alcătuită din emisiuni de divertisment, reality show-uri, ştiri, comentarii sportive, toate acestea nereuşind să aducă postului, în al cărui acţionariat s-a implicat şi trustul elveţian Ringier, decât audienţe mai mult decât modeste.
O altă televiziune lansată în acest an este Cosmos TV, deţinătoarea licenţei audiovizuale a postului fiind societatea Unicorn Productions SRL, al cărei acţionar unic este Claudiu Ciprian Tănăsescu.
Anul 2007 a însemnat şi consolidarea pe piaţa televiziunii din România a trustului de presă înfiinţat de Patriarhul Daniel. CNA a autorizat, în octombrie, emisia pe satelit a Trinitas TV şi a Radio Trinitas, studioul din Bucureşti, completându-se astfel cele 26 de licenţe ale Radio Trinitas, deţinute în prezent de trustul de presă "Basilica" al Patriarhiei Române.
Campionul somaţiilor şi al amenzilor primite de la CNA, OTV, postul lui Dan Diaconescu, a intrat în atenţia presei încă o dată la jumătatea lui octombrie, când circulau în presă informaţii referitoare la vânzarea sa. Proprietarul OTV a declarat atunci că are negocieri avansate pentru a vinde 20 % din OTV cu un grup financiar din Austria, tranzacţia fiind motivată de intenţia de a lista compania la bursă în 2008. Ulterior, în presă, s-a vehiculat o tranzacţie de 20 de milioane de dolari, încheiată între omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, patronul grupului Realitatea Media, şi Dan Diaconescu.
Şi despre televiziunile Intact au circulat zvonuri la la sfârşitul acestui an privind o posibilă tranzacţie între trustul controlat de Dan Voiculescu şi RTL, grupul german negociind achiziţionarea a 10% din posturile Antena 1, Antena 2 şi Euforia TV.
La capitolul "tentative" de a lansa un post TV se poate înscrie efortul patronului clubului Steaua, Gigi Becali, de a obţine licenţă pentru Becali TV, rebotezat, ulterior, Steaua TV. Dosarul a fost respins în mai multe rânduri de CNA, în special din cauza denumirii canalului.
Tot în această categorie s-ar putea situa şi cele două posturi TV ale grupului francez Lagardere - Europa 1 TV şi Europa 2 TV - a căror lansare a fost anunţată pentru acest an. Proprietarul staţiilor radio Europa FM şi Radio 21 a fost implicat în acest an şi în tranzacţia încheiată între omul de afaceri Aristotel Căncescu şi compania Scandinavian Broadcasting System (SBS), al cărei obiect a fost vânzarea reţelei de radio Mix FM, pentru circa 4-5 milioane de euro. Lagardere a contestat tranzacţia dintre Căncescu şi SBS, considerând că SBS va deţine "o poziţie dominantă în formarea opiniei publice la nivel naţional", cota sa de piaţă depăşind pragul de 30% din piaţa serviciilor de programe difuzate la nivel naţional, fapt interzis de lege. Mai mult, Radio 21 a dat în judecată CNA, pentru că a aprobat transferul unor licenţe Mix FM între companiile Canaris şi Canet, controlate de omul de afaceri Aristotel Căncescu, cerând despăgubiri de un milion de lei. După ce a pierdut Mix FM, Lagardere a achiziţionat, în luna iulie, reţeaua Deea.
Numărul televiziunilor franceze prezente în România ar fi putut creşte în acest an, dacă intenţia celui mai mare canal privat TV din Franţa, TF1, de a investi pe piaţa românească, s-ar fi realizat. Aflaţi la Bucureşti în primăvara acestui an, francezii de la TF1 îşi exprimau, în urma discuţiilor cu reprezentanţi ai CNA, dorinţa de a investi în piaţa de televiziune. După întâlniri cu reprezentanţi ai mai multor posturi TV autohtone (Realitatea TV, Telesport şi Antene), francezii au plecat la Paris fără să mai dea vreun semn de viaţă.
Telespectatorii români au însă acces, începând cu acest an, la încă o televiziune străină de ştiri, pe lângă CNN şi BBC: este vorba de canalul francez France 24, care oferă programe în limbile franceză, engleză şi arabă. Acesta se alătură altui canal în limba franceză, dar deţinut în parteneriat de mai multe ţări francofone, TV5. Programele TV5, prezentă pe piaţa românească din 1991, au intrat în luna decembrie în teste, urmând ca de la începutul anului 2008 să fie subtitrate în mod progresiv în limba română.
O aglomerare s-a înregistrat în acest an pe segmentul televiziunilor dedicate pasionaţilor de film. Foarte multe posturi au primit licenţă de la CNA în acest an, anunţându-şi lansarea pe segmentul dominat de HBO şi ProCinema, însă puţine s-au ţinut şi de cuvânt, neregăsindu-se în prezent în pachetele operatorilor de cablu din România. Astfel, în aprilie, HBO Comedy şi-a anunţat lansarea pe piaţă, completând pachetul MAXPAK, care conţinea până în acel moment HBO, Cinemax şi Cinemax 2. Totuşi, televiziunea are o distribuţie slabă, regăsindu-se în oferta platformelor digitale. În septembrie, compania IKO România a primit licenţă audiovizuală pentru alte patru posturi de gen - Crime+, Reflektor, Poen! şi Series+. Cele patru canale de nişă, operate de compania IKO România, s-au lovit de aceeaşi problemă a distribuţiei.
Cea de-a XII-a Convenţie de Comunicaţii prin Cablu, desfăşurată în luna noiembrie la Bucureşti, a prilejuit o avalanşă de anunţuri de intrare pe piaţa românească a unor televiziuni. Astfel, NBC Universal Global Network a anunţat lansarea postului Movies 24, un canal dedicat în totalitate filmelor special create pentru televiziune, care emite din decembrie pe platforma digitală Dolce. Reprezentanţii NBC Universal au promis în cadrul aceleiaşi Convenţii că alte două televiziuni ale companiei - Sci Fi şi Universal Channel - se vor lansa şi în România.
Totodată, compania Turner Broadcasting a anunţat că de la 1 ianuarie 2008, Turner Classic Movies (TCM) va putea fi urmărit 24 de ore din 24, filmele şi documentarele difuzate beneficiind de subtitrări în limba română. Astfel, compania va oferi operatorilor de cablu posibilitatea de a prelua două feed-uri separate de 24 de ore pentru TCM şi Cartoon Network, în prezent cele două posturi fiind transmise împreună (Cartoon Network de la 07.00 la 22.00, iar TCM de la 22.00 până la 07.00).
Aşa-zisul "cinematograf de acasă" a fost dublat, în acest an, de lansările posturilor de muzică, Costi Ioniţă fiind campionul licenţelor audiovizuale de la CNA în acest domeniu. Astfel, PartyTV, operat de compania Happy Media SRL, la care cântăreţul este acţionar, a primit licenţă de la CNA în martie şi s-a lansat la sfârşitul lunii iulie. În luna octombrie, Costi Ioniţă a primit licenţe audiovizuale şi pentru posturile Mynele TV şi Musiklub, românii care le recepţionează putându-se delecta pe ritmuri de manele, house, dance, pop sau rock. Alte două televiziuni cu tematică muzicală şi divertisment, Mulatoş TV şi Club TV, au obţinut, în decembrie, licenţe audiovizuale de la CNA.
Nici copiii şi adolescenţii nu au fost uitaţi în anul 2007, mai multe posturi de televiziune de profil lansându-şi programele create special pentru aceştia. Animax, deţinut de Sony Pictures Television International (SPTI) şi dedicat adolescenţilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 15-29 ani, s-a lansat în iulie, sub sloganul "Noua ta personalitate", emiţând pe aceeaşi frecvenţă cu Minimax, în continuarea programului acestuia, în intervalul orar 20.00-02.00. SPTI a cumpărat dreptul de emitere pe frecvenţa A+ încă din luna octombrie 2006, anunţând în cadrul târgului de televiziune MIP TV 2007 că televiziune A+ va fi rebranduită în Europa Centrală, devenind Animax.
Un alt post pentru copii, KidsCo a intrat în septembrie pe piaţa românească. Televiziunea este deţinută de Sparrowhawk Media, companie care deţine şi Hallmark Channel, DIC Entertainment şi Corus Entertainment Inc.'s Nelvana Enterprises.
Spre sfârşitul anului 2007, alte posturi, Baby TV, JimJam şi Jetix Play s-au arătat interesate să investească în piaţa românească. Astfel, reprezentanţi ai National Geographic Channel anunţau, în cadrul Convenţiei de Comunicaţii prin Cablu, lansarea postului Baby TV, deţinut în prezent de Fox International Channels, care a achiziţionat, în octombrie 2007, compania Baby Network Limited din Londra, proprietarul iniţial al postului. Baby TV, al cărui target este format din copii cu vârsta de până în trei ani, este distribuit prin intermediul platformei Dolce. Din decembrie, copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani s-au bucurat de un alt canal, care le este dedicat, JimJam. Lansarea JimJam în România a venit la scurt timp după anunţarea parteneriatului dintre Chello Zone şi HIT Entertainment, din septembrie, prin care postul este distribuit la nivel internaţional. Lansarea Jetix Play, post adiacent televiziunii pentru copii Jetix, a fost anunţată tot în cadrul Convenţiei de Comunicaţii prin Cablu, canalul fiind destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani.
Segmentul nişelor de televiziune urmează să fie completat cu alte posturi a căror lansare a fost deja anunţată: Sport Klub 2, dedicat exclusiv fotbalului, Fishing and Hunting Channel - pentru pasionaţii de vânătoare şi pescuit, DOQ - un post de documentare, Da Vinci Learning - cu profil educativ, Bloomberg - business, Light Channel, The Golf Channel şi Welness Channel, Brava TV etc.
Cifrele de audienţă sunt cele care vor arăta, însă, în 2008, dacă aceste posturi noi au sau nu "priză" la români. Aceste cifre vor fi furnizate, începând de anul viitor, de compania Gfk, care ia locul TNS-AGB International, măsurând, în exclusivitate, audienţele televiziunilor din România, în următorii patru ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu